pátek 4. listopadu 2022

stačí vybrat krabici

Když chce člověk nějakým způsobem pomáhat, nabízí se spoustu možností. Letos jsme hodně pomáhali ukrajinským uprchlíkům, musela jsem přemýšlet, jestli to bylo letos. 
Událo se tolik věcí, že jsem měla dojem, že už to bylo vloni. 
O projektu Krabice od bot jsem už psala i v minulých letech, ale do tohohle projektu jsme se doma ještě nezapojili. Podporujeme nějakým způsobem každý rok Člověk v tísni, vloni jsem se stala Ježíškovým vnoučetem, každý rok nějakým nákupem podpoříme chráněné dílny, vloni i velkým darem v podobě nových látek apod. Nebudu tady všechno vypisovat, když chce člověk pomáhat, tak pro svůj dobrý pocit, nemusí to roztrubovat do světa. Ba právě naopak, když jsem vloni psala článek o Ježíškových vnoučatech, tedy o konkrétním domovu seniorů, kde jsme s mužem předávali dárek, ptala se mě zdravotní sestra či pečovatelka, kterou jsem v článku citovala, proč tam nenapíšu i své jméno konkrétně. Chtěla mi veřejně poděkovat. Ne, nenapsala, nemám potřebu se nějak zviditelňovat, uspokojilo mě, že jsem o projektu napsala a že jsme někomu konkrétnímu udělali radost. 
Ten sáhodlouhý úvod jsem napsala kvůli Krabici od bot, projektu, který zde chci prezentovat. Pravděpodobně jej znáte, ale některé záslužné věci se mají prezentovat co nejvíc.
Tak dnes článek o tomto projektu. Já se rozhoduji, zda se letos zapojíme, moc se mi líbí vybrat dárky a věnovat je, tak ještě uvidím. 
V minulosti jsem se zapojila několikrát ještě do projektu nákupu pohlednic malovaných ústy, což mi přišlo smysluplné. Docela mi ale vadí, že od té doby mi chodí 2x ročně balíček se složenkou, přijde mi to docela násilné a já jsem se letos překonala, i když mě tížilo svědomí, a balíček k Velikonocům neakceptovala, takže nezaplatila. Přesto jsem obdržela tento týden vánoční balíček, aniž jsem podepsala jakýkoliv souhlas. 
Přiznám se, že nyní už s tím problém nemám, ani jsem ho neotevřela. Chci být svobodná ve svém rozhodování a pomáhat pokaždé někomu jinému. Myslím, že by nakladatelství mělo zvážit tento násilný marketingový postup. 
To bylo jen na okraj, jediná negativní zkušenost.
Mějte pohodový den a dnes mám pro vás jeden citát či vtip, který na mě vykouknul od mojí známé na facebooku a vyvodil mi úsměv na tváři.
Tak třeba se usmějete také.


Krabice od bot přináší vánoční radost dětem z chudých rodin
Marta Dušková

Tradiční předvánoční sbírka Krabice od bot vstoupí do 12. ročníku od 21. listopadu do 4. prosince 2022. Již 12 let přináší radost dětem z ohrožených rodin, které díky sbírce najdou pod stromečkem krásný dárek.

Stačí jen naplnit krabici od bot drobnými maličkostmi, hračkami či knížkami a krásně zabalit. Každý se může zapojit do sbírky prostřednictvím sběrných míst, jejichž seznam je zveřejněn na webu www.krabiceodbot.cz. Do sbírky je možné se zapojit i online Darujte krabici online (krabiceodbot.cz) a připravit pro děti z rodin v nouzi stejné zážitky jako mají ostatní děti.

Koncem října bylo zaregistrováno 125 sběrných míst, chyběla místa v krajích Karlovarský, Olomoucký, Liberecký, Plzeňský a Zlínský.

Sběrná místa provozují prověření dobrovolníci ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. Každé sběrné místo předem zjišťuje potřeby dětí ve svém okolí: domlouvá se s úřady, azylovými domy, nízkoprahovými centry, terénními pracovníky nebo školami a zjišťuje počet potřebných dětí a jejich věk a pohlaví. Pro tyto děti pak dárky sbírá za pomoci rezervačního systému na webu Krabice od bot, kde dárci uvidí, kolik dětí, jakého věku a pohlaví je ještě potřeba obdarovat. Snažíme se, aby se co nejvíce dárků vybralo v regionu, kde se nasbírají.

Na webových stránkách sbírky je nejen seznam sběrných míst, ale i základní tipy a nápady na dárky podle věku.

Krabice od bot pořádá Diakonie Českobratrské církve evangelické.

6 komentářů:

  1. Několik roků jsem se účastnila akce Šikovné ruce pro hospic aneb Lidé lidem.
    I toto je dobrá akce, třeba...no ale uvidím.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky za článek. Pomáhat se má a mělo by se nechat na tom člověku, jakým způsobem a komu chce pomáhat, donucovat a tlačit někoho do akce, která mu nesedí, by se nemělo. V tom máme s manželem jasno.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, opět zajímavý článek. My občas také přispíváme, ale pouze na účty, které jsou věrohodné jako je konto Bariéry nebo Help Pes na vycvičení asistenčních psů, liga proti rakovině a také v Lidlu, kdy je sbírka na děti. Na ulici už ne. Jednou jsme se napálili, kdy vybíral pán na invalidní vozík a pak šel za vybrané peníze popíjet do hospody a byl zdráv jako rybička. Od té doby už příspěvky na ulici odmítám. Složenky mi také chodí většinou před Vánocemi. Raději by ty peníze měli dát potřebným místo zbytečného tisku zbytečných papírů a složenek a plateb poštovného. To vše není zrovna levné. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti, o projektu s krabicemi vím. Taky pomáhám i pro svůj dobrý pocit - karma je zdarma... Hezký víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, mám stejný problém s několika organizacemi, které jsem v průběhu let podpořila. Taky mi od nich pak chodí rovnou "dárky" se složenkou (zrovna nám na stole blok od Spolu dětem). Nemám tyhle "dárky" ráda - byla bych raději, kdyby peníze vynaložené na různé bloky, tužky, záložky, tašky a nevím, co ještě jsem v průběhu let dostala, dali na tu činnosti, kterou podporují. Já si tyhle věci (pokud je potřebuji) radši vyberu a zaplatím sama....
    Jinak projekt Krabice od bot se mi taky líbí. Loni jsem na něj přišla pozdě, ale letos ho zvážím
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, vidím to stejně jako Stáňa. Ale projekt Krabice od bot se mi líbí!
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.