pondělí 21. listopadu 2022

vážky a jazz


jen zdánlivě spolu nesouvisí. Dvě témata jedné výstavy, kterou jsem shlédla minulý týden v úterý, kdy jsem byla na báječné premiéře Nového divadla Mělník. Článek sem dávat nebudu, ale fotila jsem i v zákulisí, tak kdo byste měli chuť se podívat, tak článek s fotkami je tady Tajemství zámku bylo za potlesku plného sálu odhaleno v úterý večer (kanalem.com).
Tak ale dnes výstava uznávaného fotografa, podrobnosti najdete v článku. Tentokrát se fotilo hůř než obvykle, protože všude bylo plno lidí, kteří čekali na premiéru, v hudebním sále byla zkouška pěveckého souboru a vážky v kavárně jsem fotila přes hlavy lidí a nemohla jsem blíž. Takže výstava s překážkami, no to je tak, když nestihnete vernisáž, ale všechno fakt stihnout nejde.
Mějte pohodový nový týden.

P.S. Děkuji všem za přání, ať dorazíme v pořádku a přání šťastného návratu. Jsme doma, ale to už víte. Ještě jednou děkuji, potěšilo.


Zastavení v čase to jsou vážky i jazz
Marta Dušková

Výstavu Zastavení v čase je možné shlédnout v Masarykově kulturním domě v Mělníku. Výstava představuje výběr z bohaté tvorby uznávaného fotografa Patricka Marka s tématem vážky a jazzu.

Patrick Marek mnoho let fotografoval jen do šuplíku a naplno se fotografii věnuje posledních 20 let. Postupně se vypracoval a dnes patří mezi nejrespektovanější české fotografy. V roce 2016 získal jako první Čech prestižní cenu Jazz Journalists Award v New Yorku za snímek švýcarského saxofonisty Luciana Dubuise, který se stal fotografií roku na 20. ročníku jazzových „Oscarů“.

Ve své tvorbě se specializuje na svět divadelních a hudebních pódií a na přirozenou krásu vážek, za kterými se vydává do různých koutů světa. Vážky fotí už dvacet let.

Patrick Marek je zakladatelem prestižní světové soutěže Jazz World Photo. A jak sám říká: „Kouzlo dobré jazzové fotky je v tom, že z ní zní hudba“.

A na výstavě skutečně hudba zní a rozhodně stojí za návštěvu. Výstavu fotografií Zastavení v čase je možné shlédnout do 6. ledna 2023.
























6 komentářů:

  1. Tak fotky skvělé! Jak ty hudební tak vážky. Nejdřív jsem myslela že tam má výstavu Dan Bárta který se také focením vážek už dlouho zabývá a hodně vystavuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, o Bártovi vím a Patrick se v jednom rozhovoru zmiňuje, on fotí vážky 20 let a tehdy to ještě móda nebyla, že teprve Bárta vážky zpopularizoval a pak je začalo fotit víc lidí.

      Vymazat
  2. Líbilo by se mi projít se touto výstavou. Super fotky !
    Měj klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to je moc zajímavá výstava a ještě jste si užili super představení, které se vám líbilo a to je to nejdůležitější. Odnést si ty zážitky. Přeji Ti krásné a pohodové dny hlavně ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, moc hezké fotky - hlavně ty vážky se mi moc líbí.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, nádhera! Ty jazzové fotky jsou fantastické! Nádherná výstava!
    Děkuji za reportáž a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.