čtvrtek 9. března 2023

varování ze včera

Včera vyšlo důležité varování z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, které se týká TikToku, který je označen jako kybernetická hrozba. 
Myslím si, že málokdo z nás, kteří se pohybujeme na platformě blogů, používá čínskou sociální síť TikTok, nicméně já jsem včera napsala článek, aby se varování dostalo dál. 
Navíc považuji toto varování za natolik důležité, že jsem se jím zabývala, i když jsem tuto aplikaci v životě nepoužila a ani si to neplánuju. Většinou se jen dozvím, že právě tady  běží životu nebezpečné výzvy pro děti, které už stály několik životů. Koho z vás tedy téma zajímá, čtěte níže.
Úvodní foto, které jsem vybrala ze svých fotek, mi přišlo příhodné. TikTok mi připomíná pavoučí síť.
Přeji nám všem klidný den.


Aplikace TikTok představuje bezpečnostní hrozbu
Marta Dušková

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost zveřejnil dne 8. března varování před kybernetickou hrozbou spojenou s instalací a používáním aplikace TikTok. Varováním se musí zabývat povinné osoby dle zákona o kybernetické bezpečnosti, ale používání této platformy není doporučeno ani široké veřejnosti. 

Co vedlo k vydání tohoto varování?

Citace z webu:
„K vydání tohoto varování vedla NÚKIB kombinace vlastních poznatků a zjištění spolu s informacemi od partnerů. Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích a způsobu, jakým jsou sbírána, nakládání s nimi a v neposlední řadě také z právního a politického prostředí Čínské lidové republiky, jejímuž právnímu prostředí je podřízena společnost ByteDance, která vyvinula a provozuje sociální platformu TikTok. Varování je pro povinné osoby dle zákona o kybernetické bezpečnosti účinné od okamžiku vyvěšení na úřední desce NÚKIB.
Na základě vydaného varování musí výše zmíněné subjekty reagovat přijetím přiměřených bezpečnostních opatření. Hrozba je hodnocena na úrovni „Vysoká“, tedy jako pravděpodobná až velmi pravděpodobná. NÚKIB doporučuje zakázat instalaci a používání aplikace TikTok na zařízeních, jež mají přístup do regulovaného systému (pracovní i soukromá zařízení využívaná k pracovním účelům) jako nejsnadnější způsob, jak co nejvíce eliminovat uvedenou hrozbu.
Současně také doporučujeme široké veřejnosti zvážit použití této aplikace a zejména to, co skrze ni sdílí. U tzv. zájmových osob, tedy osob, které jsou například ve vysokých politických, veřejných či rozhodovacích funkcích, doporučujeme aplikaci nepoužívat. Vydané varování a výše zmíněná doporučení jsou v souladu se zákonem o kybernetické bezpečnosti, který ukládá NÚKIB mj. zajišťovat prevenci v oblasti kybernetické bezpečnosti“.

Na odkaze viz výše je možné najít odpovědi na otázky: co je varování? Proč je varování vydáváno nyní? Z jakého důvodu je varování vydáváno? Koho se varování týká a pro koho je platné?

V případě, že budou uživatelé nadále využívat aplikaci TikTok, bude o nich aplikace dále sbírat velké množství dat, která nejsou relevantní pro fungování samotné aplikace, ale mohou být v budoucnu zneužita. Samotné rozhodnutí o používání je však věcí každého jednotlivce.

4 komentáře:

  1. Jo,jo zaregisgtrovala jsem včera toto varování. Ale aplikaci nevyužívám, takže jsem to jen vyslechla.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti děkuji za tento článek a myslím, že by ho mělo číst co nejvíc lidí. Já na takové aplikace a stránky nechodím, právě proto, že vím, že bývají mnohdy podvodné a nebezpečné. Nechodím ani na Instagram a na Facebook chodím jen málo a do uzavřených skupin fotografických. Nikdy nezveřejňuji fotky rodiny a dětí už vůbec ne. Opatrnost je vždy na místě. Děkuji za tento článek a přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  3. TikTok je aplikace, která mne míjí, nicméně jsem varování zaregistrovala. Měli jsme ho i v práci na vnitřním intranetu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Aplikace se hodně rozšířila v době pandemie, nás minula...:o) Snad si uživatelé vezmou varování k srdci.
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.