středa 2. srpna 2023

co mě překvapilo...


Víte, že máme nejlepší turistické značení na světě? Mě to překvapilo. Dokonce naše značení využívají již některé země, ale to si můžete přečíst v článku, který vyšel minulý týden. Jsou tady mezi námi turistky, tak třeba vás bude tato informace zajímat jako zaujala mě, která turistka rozhodně nejsem.
Mějte pohodový den.


Turistické značení v Česku je nejlepší systém značení turistických tras na světě
Marta Dušková

Systém českého značení turistických tras již používá Brazílie a Rumunsko. Nyní se spojil mongolský turistický spolek s Klubem českých turistů a začíná na turistických značkách pracovat, protože český systém je jedinečný, i když se samozřejmě turistické trasy značí v mnoha dalších zemích na světě.

České turistické značení je svou metodikou a kvalitou nejlepší na světě. Základem je jednoduchost pásové značky, kterou od českého KČT řada zemí převzala. Mají rozměry 10 x 10 cm, všechny vodorovné pruhy jsou stejně široké, prostřední udává barvu trasy a krajní bílé slouží k tomu, aby byly lépe vidět.

O značení turistických tras se v České republice stará Klub českých turistů a značení pěších tras se věnuje víc než 1700 dobrovolníků pod dozorem krajských komisí, které rozhodují o vyznačení nových tras a obnově starého značení. Každá pěší trasa se obnovuje každé tři roky.

Od roku 1916 se používají na značení čtyři barvy, červeně bývají vyznačené dálkové nebo hřebenové trasy. Modrá značka provede po významnějších trasách, zelená barva je určená pro místní trasy a žlutá je spojovací na zkratkách a po kratších cestách.

Úplně první turistická trasa KČT byla dokončena 11. května 1889 a vedla ze Štěchovic ke Svatojánským proudům.

Podrobné informace jsou zveřejněny na webu Turistické značení v Česku – nejlepší systém značení turistických tras na světě – Kudy z nudy. Slavnými turistickými značkami se zabývá i rádio Wave a zde je možné si poslechnout rozhovor s odborníkem Slavné české turistické značky | Radio Wave (rozhlas.cz). Další informace jsou i ve zpravodajství tn.nova.cz České turistické značky slaví 135. výročí. Systém používají i ve světě | TN.cz (nova.cz)

5 komentářů:

  1. Marti mám našlapáno hodně, jsme s mužem pěší turisté. Nejraději chodíme do míst, kam chodí málo lidí a nebo se jim tam nechce. České značení je super. Značení, že za 1,5 hodiny dojdete ...... je k ničemu, když každý má jinou rychlost. Každá barva značky je pro nás jasně daná jak to popisujete a když je tam i směrovník s kilometry je to super. Jen letos toho moc nenachodím, čekám na ortopéda. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  2. To vím,že máme perfektní turistické značení. Ne, že bych byla až tak velká turistka, ale značení využívám - prostě jdu po barvě.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, já jsem velký uživatel turistického značení, takže tohle náhodou vím. A protože jsme turisticky obšlápli i nějaké zahraniční destinace, tak kvalitu toho českého značení můžu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Podobné turistické značení mají i v Polsku (aspoň tedy v oblasti Augustova, kde jsme byli), ale mají ještě pátou barvu (černou) a na Zakarpatské Ukrajině (kde to myslím sponzoroval Člověk v tísni), ale naše značení je přesnější a chodí se podle něj fakt dobře. I když teď v tom nadělal trochu paseku kůrovec, protože řada značek je na stromech a někde se kácelo hodně intenzivně, takže tam značení chybí (byť jsem viděla i to, že osvícení dřevorubci strom se značkou uřízli až nad ní).
    Pokud jde o ukazatele, tak bych jako nejlepší viděla kombinaci vzdálenosti a časového údaje (protože po rovině 10 km ujdu za necelé tři hodiny zcela v pohodě, ale v pokud je na trase nějaké převýšení nebo třeba hůř schůdný úsek, může být 10 km trasa skoro na celý den)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, mám to podobně, o dobrém značení v ČR vím a v cizině to nemají tak ,,vymakané,, - ale třeba ve vysokých horách jsou údaje o době, nikoli délce lepší, třeba na Slovensku, právě pro náročnost terénu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Marti, já to taky vím, viděla jsem nějaký dokument o historii českých turistů a tam to zmiňovali. Naše červnová zkušenost ze Šumavy to může jen potvrdit. Značek bylo dost, vzdálenosti jsem porovnávala s telefonem a naprosto odpovídaly.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.