pondělí 25. března 2024

chata na bankovce


O Hrabalově chatě v Kersku jsem už tady několikrát psala. Bohumil Hrabal má letos 110 výročí od svého narození a chata jako muzeum se otevře v polovině května. K výročí byla vydána i pamětní bankovka, tak myslím, že dnes sem tenhle příspěvek, který už vyšel v našem magazínu, patří. Tak snad vás zaujme. Použité fotografie jsou z archivu kraje.
Pohodový vstup do nového týdne všem.


Hrabalovu pamětní bankovku bude možné zakoupit v květnu
Marta Dušková

Hrabalova chata v Kersku, kterou zakoupil Středočeský kraj v roce 2020 od soukromého majitele, se otevře v polovině května veřejnosti. Od narození spisovatele Bohumila Hrabala letos uplyne 110 let a legendární chatě se navrátí původní podoba jako v době, kdy tady Hrabal žil a psal.

Polabské muzeum, které chatu spravuje, představilo v pátek 22. března na jarním veletrhu Sběratel pamětní bankovku právě k výročí narození Bohumila Hrabala. Grafický návrh vytvořil Matěj Gábriš a na rubu bankovky je vyobrazena chata, která nyní bude sloužit jako muzeum. Bankovku bude možné zakoupit přímo v Hrabalově chatě již v květnu za symbolickou cenu 200-250 Kč.

Rezervace prohlídek na chatě je možná od 28. března na stránkách Polabského muzea Polabské muzeum - Udělejte si výlet za zábavou a věděním (polabskemuzeum.cz). Expozice bude připravena tak, jako kdyby si spisovatel jen na chvíli odběhl.

Podrobné informace v článku Polabské muzeum dnes slavnostně v rámci jarního veletrhu Sběratel představilo pamětní bankovku ke 110. výročí narození Bohumila Hrabala na webu Středočeský kraj - Webový portál Středočeského kraje (stredoceskykraj.cz)

8 komentářů:

  1. Marti, děkuji za zajímavý příspěvek. Bohumil Hrabal patří mezi národní stříbro. jedno bych se chtěla podívat do jeho chaty...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek. Byli jsme se v Kersku u chaty podívat před mnohsla lety, ale nevypadalo to kolem zrovna upravené a tak je dobré, že se chata proměnila v muzeum. Fotky jsem měla na starém blogu a po jeho zrušení jsem o ně přišla. Bylo by to možná zajímavé srovnání . Byla jsem tam i vyfocena se sochou B. Hrabala a kočkou. Ráda. Bych se tam podívala znovu, ale to už nebude možné... Člověkm míní, osud mění...Přeji ti krásný den..

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky a originální článek. :) Ta bankovka je za mě velmi povedená! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, báječný počin Polabského muzea. 👍👍👍
    Díky tvému příspěvku teď vím o bankovce, která se velmi povedla.
    Měj hezké dny🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý článek. Že se v chatě BH buduje muzeum, jsem tušila, ale kdy bude otevřené a že bude pamětní bankovka jsem netušila

    OdpovědětVymazat
  6. O takovýchto akcích se moc dobře čte ! Je dobře, že chata bude existovat jako malé muzeum. Prima článek.
    Měj se hezky a měj hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, bankovka mě zaujala. A chata určitě naláká návštěvníky. Hezký pozitivní článek. Krásné dny

    OdpovědětVymazat
  8. Marti zdravím. V Kersku se někdy zastavuju, když jedu autem do Prahy a mám čas, máme to tam rádi. Do muzea bych ráda vzala nejmladšího syna, ten má moc rád p. Hrabala. Byli jsme spolu jen se u chaty podívat. Ahoj Lenka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.