čtvrtek 26. července 2018

bezútěšná...


Vypadá jako Sahara, a kdyby se po zahradě občas ve stínu neválela Justýna a nehopkali špačci, snad by nebylo ani čím se potěšit.
Po dlouhé době začínají zase rozkvétat růže, naposledy kvetly snad koncem května, jinak tady nebylo skoro nic. Akorát ibišek, který na fotkách, kde bylo slunce i stín, vypadá jako dvoubarevný. Barva platí ta fialová.




Přestože neustále zaléváme, hnojíme, i tak jsme letos už museli znovu osadit některé truhlíky a plecháčky na plotě. Odešla bůhví proč letos zakoupená nová magnólie, dva keře malin, které hodně rodily. No, není to dobrá bilance. Trávu už jsme přestali skoro zalévat. Škoda vody, protože to nebyla žádná změna. Zelenou v zahradě aby člověk pohledal. Tu obstarávají túje a třešeň.
Oleandr jsem už chtěla vyhodit. Naposledy krásně kvetl předloni. Vloni jej napadly mšice a žádný postřik nefunguje. Protože ho mám nějakých možná 12-13 let od malého mimina, řekla jsem si, že mu dám ještě šanci.
Už měsíc na květ a furt nic. Před pár dny jsem ho začala vydírat.
Jestli do týdne nerozkveteš, jdeš do kopru!
A vypadá to, že si dal říct, i když má kolem sebe pořád nepříjemnou společnost.
Tak aspoň trochu fotek ke kochání. No moc toho není.
Tento způsob léta je nejen podivný a vedra nesnesitelná, potím se od rána tak, že ze mě leje a to, co se odpaří, musím hned doplnit, páč mám žízeň, ale začíná se i trochu prodražovat.
Další nájezd do zahradnictví nás určitě čeká.


18 komentářů:

  1. Marti, my měli v předcházejících týdnech štěstí, u nás občas nějaká ta dešťová kapka spadla a tak se tráva zatím docela držela i v místech, kde ji nikdo vůbec nezaléva. Ale poslední týden už hnědne už i u nás...Jo, tohle léto je fakt pekelné...Ale asi si musíme zvykat, jiné to pravděpodobně nebude ani v následujících letech.
    Každopádně ibišek máš moc pěkný. Mně ještě nekvete. Poupata už má, ale kvítek zatím ani jeden.
    Marti, měj se pěkně i v té výhni.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, u nás taky občas trošičku kráplo, ale nic se nezměnilo. A máš pravdu, možná to už jiné nebude. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Marti, zahradu máme zelenou, ale opravdu jen díky zabudované závlaze. jinak by to byla hrůza! Když se spustí, slétnou se k nám kosáci z širokého okolí a užívají si wellness :o) Truhlíky dostávají co proto, i mě něco úplně odešlo... Ten oleandr je krásný, byla by ho škoda.
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je sice krásný, ale plný mšic, to je vidět i na fotkách a nevíme, už co s tím. Tak uvidím, jestli ho vůbec budu dávat na podzim do domu. Měj se pěkně.

      Vymazat
  3. Marti, vidím na trávníku za domem jak mu chybí vláha. Minulý týden ho ještě posekali i když to nebylo potřeba, ale to víš, plán se musí plnit.:(
    Alespoň se můžeš těšit z kytiček, které Ti kvetou.:-)
    Ta vedra špatně snáším, náš byt nejde vyvětrat a nejhorší je to večer. Marti, opatruj se. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no něco tady na kochání je, ale zahrada není vůbec krásná. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Jsem teplomilný člověk, takže vedra snáším celkem dobře. Ale netvrdím, že v určitých momentech pot ze mne neleje. Leje!Jako z vola. :-)
    Hortenzie, která letos rozkvetla do nebývalé krásy bere za své. Květy zhnědly, takže až se mi dostaví chuť, ostříhám je. Janeba se už dostává do stádia, kdy její krásně žluté květy začínají být v podzimním odkvětu, tj. béžovějí, hnědnou. Ale stále je to ještě převážně žlutá-sluníčková barva. Růže kvetou, ale odkvétají velice rychle. Jedině afrikány a cynie zatím vypadají k světu. Muškáty jsou také ještě k světu, ale obírám odkvetlé květy každý den! Takový způsob léta je přeci jenom trochu zvláštní.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, nám začínají opadávat i listy z třešně, takže to místy vypadá jako podzim. Pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti, my máme trávu, kde svítí celý den totálně spálenou. Nejdřív jsem kropila ,ale nemá to cenu. Myslìm si ,že už se nevzpamatuje.Některé letničky taky odchází jako by bylo září .A z toho vedra jsem už hotová.V bazénu voda 30st.Tak si od rána namáčím hlavu ve studené vodě.Oleandr krásně kvete.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, my právě taky, na většinu zahrady svítí celý den slunce, takže tráva je spálená. No nenaděláme nic. Jo do bazénu chodím až úplně večer, protože ani tam se člověk jinak neosvěží. Měj se krásně.

      Vymazat
  6. Horuco je aj u nas... Zalievame hadicou temer kazdy den cez rozstrekovace... bezi to i niekolko hodin ... Nasa ceresna listy uz temer zhodila ... Na nieco podobne sa veru nepatam ... Maj pekny den ... L.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, jsme na tom všichni stejně, nedá se nic dělat. Měj hezký večer.

      Vymazat
  7. Je to zvláštní, všechno vypadalo jako ideál, budeme tady mít jako v jugině, ale naše příroda na vedra není zvyklá. U nás teda aspoň semtam, sprchlo, jo a mám radu pro všechny, komu zbylo aspoň trošku zelené trávy v té spálené, letos se mi osvědčilo v době kdy zaprší rychle rozházet travní hnojivo. Ty malé trsy ještě zelené se během pár dnů hezky zase rozrostly. A to jsem poslední 3 roky měla trávu úplně vypálenou, teď mám zelenou. Jo a včera jsem ohl výměně květeny nechala v zahradnictví 800,-- au au au.. Pa Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, my jsme na jaře měli nádherně zelenou trávu a vloni jsme udělali, co píšeš rozházeli jsme travní semeno a bylo to skvělé. Letos téměř neprší, tak to uděláme zase až na podzim. Jo my jsme lepší :-) Před 2 týdny jsme tam nechali skoro tisícovku. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Marti, jsme na tom na chalupě podobně. Tráva vyprahlá, ani neroste. Co udělaly letničky v korytech za týden nezalévání, to uvidím zítra, až tam dojedeme.
    Jinak já už jsem po týdnu v práci totálně uvařená ve vlastní šťávě - mám v kanclu kolem 30°(okna na jih, klimatizace žádná), doma kolem 28°... Jsem ráda, že jezdím metrem, chvilku se ochladím aspoň tam...
    Teď bych měla jít žehlit, ale fakt se mi nechce...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já jsem si na tebe tento týden vzpomněla, protože si pamatuji, že máš na léto děsnou kancelář. Nežehli, to neuteče, furt je vedro. Hezký večer.

      Vymazat
  9. Martino, děsím se účtu za vodu příští rok. Od dubna denně zalévám, protože by mi všechno chcíplo. Odešly mi kromě jediné všechny vřesy, moje chlouba.
    Trávu už nemáme dva měsíce, vzhledem k faktu, že musím řádně prolévat záhony, nejde dělat totéž s trávou. za čtyři měsíce u nás pršelo dvakrát, takže ti nebudu líčit, jak to u ns vypadá.
    Dneska jdu sázet do skalky rostliny budoucnosti ...mrazuvzdorné opuncie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, my máme jedinou výhodu, že bereme na zalévání vodu ze studny, ale ani ta není bezedná. Podívám se já diletant, jak vypadají opuncie, ale i tak máš nádhernou zahradu, to já mít nebudu.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.