úterý 31. července 2018

pečená rajčata


Za inspiraci děkuji Ivance. Dostala jsem od tety přepravku rajčat a okurek. V mrazáku už mám lečo na šest obědů a ještě mi zbyla rajčata a neměla jsem nápad, co s nimi. Ivanka nakládala pečená rajčata, tak jsem si řekla, že to zkusím. Vůbec jsem činorodá, i když přiznávám, že celé dny ze mě leje jako z vola, promiňte a pracuju ráno anebo večer. Brácha přivezl mamku, tak jsem mu s sebou vyrobila domáčí paštiku pro něj a pro sestru, mám naložené utopence, zavařené okurky, sice jen patnáct sklenic, což je u nás nic moc, ale chvíli si můj muž nemusí kupovat a plný mrazák leča.
Recept na naložená pečená rajčat si musím dát do svého virtuálního receptáře, protože vůbec nepředpokládám, že by nám snad nechutnala. Milujeme italská naložená sušená rajčata, předpokládám, že to bude podobné.
Rajčata se rozpůlí a pečou se v troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Po upečení jsem je nechala vychladnout, osolila jsem je, posypala tymiánem a na každou půlku jsem dala lisovaný česnek. Potom jsem přiložila k sobě dvě půlky a vložila, někdy vhodila do sklenice a zalila olivovým olejem až po okraj. A je hotovo. Prý mají být v lednici, ale domnívám se, že v pohodě vydrží i ve špajzu. 
Dám vědět, jak chutnají.


16 komentářů:

  1. Tak na toto sa chystam aj ja... Tiez ma navnadila Ivana... Len nech moje rajciny viac scerveneju... Asi som zasadila vsetko neskore odrody... trham tak akurat co zjeme. Marti, maj pekny den... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, no já kdybych nedostala, tak jsem to nedělala. Kupované nejsou co domácí. Měj pěkný večer.

      Vymazat
  2. Hmm... to vypadá hodně dobře. To bych mohla vyzkoušet. Děkuju za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já doufám, že to bude i dobře chutnat :-) Pěkný večer.

      Vymazat
  3. Marti, jsi pilná jako včelička. Recept je zajímavý, v případě potřeby vím, kde ho mám hledat. Měj se hezky. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, někdy mě to chytne, tak musím využít nálady na práci a makat :-) Pěkný večer.

      Vymazat
  4. Marti,tak pečená jsem ještě nedělala.Včera jsem zavařila zase várku rajčat, ale jenom s cukrem a solí.Dochucuji před podáváním bylinkama nebo česnekem.Já dělám sušená a pak nakládám do oleje.Tyto pečená vyzkouším.Dík za recept a přeji hezké odpoledne.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, no já kdybych nedostala domácí, tak to nedělám. To lečo jo, to dělám každý rok, když jdou papriky a rajčata s cenou dolů. Hezký zbytek dne.

      Vymazat
  5. To vypadá dobře, ale bez vlastních zdrojů rajčat se můžu jen mlsně olizovat (z kupovaných by to nejspíš nebylo ono). Ale v těhle vedrech by se mi stejně nechtělo nic péct :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, mně bylo líto toho všeho, co jsem dostala, tak jsem to musela zpracovat. Jinak bych se v tom pekle na to taky vykašlala. Měj se hezky.

      Vymazat
  6. Marti, dělávám sušená a letos tomu nebude jinak, vlastní zdroje se červenají nádherně. Já tedy vybírám ten střed s jadýrky (z těch uvařím omáčku na těstoviny, přepasíruji), ale souhlasím, že jsou prostě báječná - ať pečená nebo sušená :o)).
    Já neustále něco zavařuji, už je to součást každého léta a v zimě se hodí kdeco z vlastních zásob.
    Tak ať se ti daří Marti.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, no já rajčata kromě leča nezpracovávám, když nemám vlastní. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Marti, taky rajčata suším (pokud jich dost dostanu, vlastní nemám), ale osvědčily se mi plátky ne půlky. Neumím bez nich vařit, milujeme je doma všichni.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pečená nemůžou být asi na plátky, protože by to vyteklo. U sušených to asi jde. Měj pěkný den.

      Vymazat
  8. Hmmm, tak to vypadá dobře. Vyzkouším, neb už nevím, co s nimi. Letos nám plodí jako o závod.
    Marti, měj se!
    Petra

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.