pátek 27. července 2018

vůně dětství



Já vím, tenkrát to nebyly krásné a úhledné balíky slámy, ale velké kopy, na které jsme jako děti lezly a skákaly z nich. Měla jsem vždycky poškrábané celé ruce. Když jsem byla mrňavá, děda mě na kopy vysazoval. Později jsem už musela pomáhat slámu shrabovat.
Tyhle krásné balíky mě fascinují. Kolem nás nikde nejsou, ale když jsme jeli včera na rehabilitaci do Roudnice, objevilo se před námi pole plné balíků.
Na chvíli jsme zastavili a já jsem fascinovaně koukala, vzpomínala na slovenského dědu a babičku, na slovenské prázdniny a měla jsem chuť jako kdysi vylézt na tu hromadu. Zavonělo mi dětství.




18 komentářů:

  1. Marti, krásné vzpomínky a povedené fotky. Ty s tím kostelíčkem, to je nádhera. Balíky mne baví, moc hezky se fotí.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, díky, nad tím kostelíčkem jsem se taky rozplývala. Měj hezký víkend.

      Vymazat
  2. Marti, Tvoje fotografie a vzpomínky mi také připomněly dětství. Jsem jako hodně malá vyfocená na kupce sena a pod kupkou.
    Přeji Ti hezké odpoledne. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ano teď je sláma pěkně v těchto balících. Já ze svého dětství pamatuji tzv. stohy. My jako děti si dělaly různé chodby a tam lezly. Dnešní úzkostliví rodiče by to tedy vidět nechtěli. Kdyby se to sesunulo, tak nevím, jestli by z nás nebyly placky. Ale nic se nesesunulo a my si to užívaly. Taky jsem stavěla i tzv. panáky. Večer jsem měla tělo v jednom ohni od popíchání stébel slámy. To byly moje prázdniny u babičky. Ale ne, že bych soumařit musela, to jen, že jsem chtěla :-). A já chtěla. :-)
    Moc vzpomínám na ty časy. Ani naši kluci a o vnoučatech nemluvě nic takového nezažili.
    Každá doba má prostě svoje.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, připomněla si mi, jak mě babička strašila s tím, že sláma zasypala nějaké dítě a to se tam udusilo :-) Já na ty časy nevzpomínám, já vůbec moc nevzpomínám, ale občas mi vytanou nějaké vzpomínky, když něco vidím, jako třeba ta sláma. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  4. Víš na co pamatuju já z dětství? Na stohy.....to byla zábava. Uvnitř jsme meli chodbičky a nebo jsme lezly až nahoru. To byly časy....
    Marti, díky za připomenutí :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, přesně, nemohla jsem si vzpomenout na "stohy", proto jsem napsala kopy. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Pro mě je to také vzpomínka na dětství. Za domem na poli už spoustu let obilí nevyseli (letos máme bezklasou kukuřici, ale zatím prťavou) a tak se kochám, když jedeme kolem balíků na poli. Naposledy, když jsme výletovali po Hané, kombajny v akci, prach a vůně žní ve vzduchu.
    Krásné letní dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, no pro nás s mým mužem nejsou kombajny ke kochání. Pracoval jako vedoucí provozu nějakých 30 let a měl na starosti právě žně a domů chodil hodně po půlnoci. Neměli jsme žně rádi. Měj hezký víkend.

      Vymazat
  6. Já v poslední době viděla většinu balíků úhledně, ovšem velmi neromanticky, zatavenou v bílém igelitu... Což mi připomíná jednu vtipnou historku z výletu do Kašperek, kde jsem se na nějakém výhledu rozplývala nad tím, jak se na vzdáleném svahu pasou ovečky. No a pak manžel vytáhl dalekohled a bylo po rozplývání, protože se tam "pásly" právě balíky slámy zatavené ve zmíněném bílém igelitu.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, díky za historku k ranní kávě. Pobavila jsem se :-) Měj hezkou sobotu a neděli.

      Vymazat
  7. Veľmi pekné, voňavé, letné ... Tieto valce so slamy ma bavia ... Pozdravujem Marti ... L.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, krásné fotky. CHápu, že tě balíky vyburcovaly k jejich vyfocení. My je máme hned vedle domu. Sousedé chovají koně a takto seno "porcují" a uchovávají na zimu. Je to ale šílený prach, když přijede kombajn balíkovat. Ale pohled na balíky sena je úžasný :-) ...a máš pravdu, moc komfortní to není, běhat po balících sena :-) :-) :-) Ivana.

    OdpovědětVymazat
  9. Vzpomínky umí divy, že... Chápu, dobře vím, co umí vyvolat miska třešní, hrnek po babičce...
    Krásné fotky, Marti!
    Pa, Helena

    PS: na ten oleandr - zkus voda, ocet zhruba 1:1 do rozprašovače, ideálně když na něj nesvítí sluníčko, spálilo by to listy. Mám mšice každý rok na jasmínu a zabírá to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ocet a vodu už jsme zkoušeli vedle mnoha jiných věcí. Ano, přesně, někdy stačí jeden pohled a vzpomínáš... Děkují. Měj se hezky.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.