středa 1. srpna 2018

zapomenuté poklady



Každý to máme jinak. Někdo má věci zasunuté a nikdy je nikomu neukázal a někdo je považuje za poklady, které stojí za vidění. V pozůstalosti jsme s mým mužem našli malé poklady, které jsme nikdy neviděli. I když k nim nemáme nějaký zvláštní vztah, přesto si myslíme, že je zapotřebí je uchovat pro budoucí generace. Jako například tato památka na první cestu do školy. Našla jsem pro ni i dobrý rámeček, který ladí s obsahem. Vůbec jsem nevěděla, že něco takového vůbec existovalo. 
Je zapotřebí to zachovat. A chtěla jsem to ukázat i vám. Je to z roku 1940.
K dalším fotkách však máme vztah, i když jsme je nikdy neviděli. 
Na fotkách je můj muž s bratrem, který už nežije.



A tady tahle fotka dýchá hodně minulosti. Pózuje praprababička a prapradědeček mého muže. Všechny nalezené poklady už mají své čestné místo na zdi.

17 komentářů:

  1. To jsou krásné poklady.,, První cesta do školy" se mi moc líbí. Zarámovala jsi ji opravdu bezvadně - moc se to k sobě hodí. Fotky jsou tak bezva.
    Měj se fajn! I když zase bude horký den.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, díky, taky mám pocit, že ten rám sedí. Je tedy naprosto pekelný den, ale to naděláme. I tak hezké dny.

      Vymazat
  2. Mám moc ráda tyhle "staré" fotografie a také je máme po našich předcích zarámované. Moc se mi líbí fotky dvou bratrů a také prapra...
    Měj hezké dny Marti.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já taky, mají svoje kouzlo. Doma dokonce máme starou svatební fotografii lidí, které neznáme, poklad, který našel můj muž a visí v obýváku. Měj se hezky.

      Vymazat
  3. Marti, také mám doma takové poklady. V kuchyni mám fotku tatínka v námořnickém oblečku. Pak album fotografií po jeho mamince, mojí babičce. Moc ráda jsem si je jako dítě prohlížela a obdivovala eleganci dam. V předsíni visí malý obrázek, který měli i moji rodiče. Jmenuje se Der Gratuland. Trošku mi připomněl Tvoji první cestu do školy.
    Měj se hezky. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, fotky dýchají minulostí a to má svoje kouzlo. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  4. Fotografie jsou cestou do vzpomínek. My je máme v krabici. A možná je to škoda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, my máme tady všechny fotky v krabici ze života našeho a našich dětí, ale ty ještě nemají to kouzlo minulosti jako tyhle a kdybychom je měli vystavovat, tak se doma nehneme :-)

      Vymazat
  5. Chápu a souhlasím, takové poklady se musí zachovat. Taky jich pár máme...
    Marti, měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, krásné poklady.Já mám zaramované taky fotky rodičů a babičky.Mám také v albech dětí fotky od narození a našich všech čubinek.Strašně ráda si fotky prohlížím.Měj hezký zbytek odpoledne.Já už se druhý den přemlouvám k žehlení prádla.To vedro je hrozný.Máme puštěný ventilátor a stejně v baráku skoro 28st.a venku o 10 víc.Martina


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já přiznávám, že si fotky moc neprohlížím a fotky dětí máme v krabicích a albech. Měj se krásně a vydrž to pekelné vedro.

      Vymazat
  7. Marti, tak ta první cesta do školy, ta je naprosto úžasná! Rámeček, který jsi k ní vybrala je přesně ten pravý. Kdybys to nenapsala, ani by mně nenapadlo, že je dodaný až teď, po takových letech. Fakt, prima k ní sedí.
    Staré fotografie mají své kouzlo. Několik, taky mnoha desetiletí starých, máme doma. V krabicích. Čas od času, většinou když hledáme něco jiného, na ně narazíme. Už ani nejsme schopni všechny osoby na nich určit. A není koho se zeptat..... Ale vyhodit bych je nemohla. Jsou u nás z nějakého důvodu a tak u nás zůstanou.
    Marti, Mej se moc hezky, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťi, první cesta do školy ležela mezi písemnostmi celkem zmačkaná, bez rámečku. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Marti, to jsou opravdové poklady. Ne každý má to štěstí podívat se na svoje pra pra ....
    Je dobře, že mají své čestné místo.
    Hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, myslím, že čestné místo si zaslouží. Měj pěkný den.

      Vymazat
  9. Marti krásné poklady. I já takové uchovávám a mám na zdi z obrázků takový malý rodokmnen. Přeji ti krásný víkend. Iva

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.