pondělí 21. ledna 2019

na skok v kuchyni


Miluju jídla bez plánu. Jídelníček na nástěnce u nás nemáme. 
Někdy se prostě kouknu do mrazáku a do lednice na zbytky a uvařím, co dům dá. 
Čím jsem starší, tím více mi tento způsob přípravy jídla vyhovuje.
Vaření už mi nepřináší takovou radost jako v době, kdy jsem musela zasytit tři neustále hladové krky a na vaření jsem se fakt těšila. Pekla jsem chleba, buchty, koláče a někdy za víkend i několikrát. 
Tak už mám pocit, že mám odvařeno. Nechci strávit v kuchyni víc času, než je nezbytně nutné. Samozřejmě, že vařím i klasiku, kdy je zapotřebí stát u plotny dýl, ale musí mě to těšit, ale občas to vyměním za co dům dá. 
Tenkrát jsem si to nemohla dovolit, protože to by dětem nestačilo a tolik zbytků bych ani nenašla.
Dnes jsme většinou jen dva. Někdy je to luxusní jídlo a někdy je jen dobré. 
Tyto těstoviny byly pro mě luxusní a pro mého muže jen dobré.
Těstoviny s krůtím masem a smetanou.
Ve wok pánvi jsem zprudka opekla na kostky nakrájené krůtí maso, trochu okořenila grilovacím kořením, pro změnu, páč jinak má u mě výsadní postavení pepř černý, barevný, citronový. 
Kapku jsem maso podlila a dusila. Přidala nakrájené žampiony a jedno rajče, které se samo v lednici už bálo.
Na konci jsem vše zalila zbytkem smetany a přidala těstoviny.
Můj muž nemá smetanu v jídle, pokud to není svíčková, maso po zahradnicku či kuře na paprice rád, ale říkala jsem si, že to nepozná. 
No nicméně domnívám se, že z tohoto důvodu ocenil jídlo jen jako dobré a ne výborné.
Já jsem si moc pochutnala. 



Dnes přidávám ještě jednu rychlovku, kterou nestojí za to dávat samostatně. Zbyly mi po svíčkové brusinky a já jsem si udělala jinou variantu pařížského jídla, jehož recept mám od dcery. 
Camembert či hermelín zalitý medem a zapečený jsem už tady dávala a je to opravdu pochoutka. Jí se s bagetkami.
Vytvořila jsem si tedy obdobnou variantu. 
Francouzský sýr brie zapečený s brusinkami. Dala jsem si k tomu jako přílohu brambory, abych měla plnohodnotný oběd. Byl jen pro mě. 
Můj muž dojídal zbytek svíčkové, toto by nejedl.
Ostatně ta malá modrá zapékací miska je stejně jen na jednu porci. Dostala jsem ji v Paříži od dcery k narozeninám právě na zapékání hermelínu s medem a vždycky si na oslavu svých narozenin v Paříži vzpomenu.


19 komentářů:

  1. Marti, jako by jsi mi mluvila z duše.Taky to v mém věku tak mám.Co já jsem se navařila a napekla dobrot.Těstoviny tak také vařím podobně,ale zapečený sýr jsem snad ještě nedělala.Tak ti opět moc děkuji za recept.U nás dnes sice svítí sluníčko, ale mrzne.Bydlíme u potoka, tak asi ten mráz je větší.Máme -15st.Tu krásnou misku mám také a ještě několik jiných do kuchyně a také přivezených z Francie.Vždy když tam jedeme, neodolám jejich keramice , je překrásná a ještě kombinace červené s bílou , to je moje nej.Měj krásný den.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, u nás je po ránu nejvíc -6, ale odvykli jsme, tak máme pocit, že mrzne, až praští :-) Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Marti, zase Rovince bral doktor krev a jaterní testy má lepší, ale ještě dost vysoký.Nasadil jí zase na dva měsíce spoustu práškú.Snad to dobře dopadne, věřím v to.Hodně spí,ale papká dobře.Děkuji za optání.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad už to bude lepší. Hlavně, že má chuť na jídlo.

      Vymazat
  3. Opravují Evince.To je tak ,když se mi nechce zapínat tablet a cvakám mobílém.Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, těstoviny s krůtím masem bychom si dali oba. Zapečený sýr jsem také ještě nezkoušela. Určitě je moc dobrý.
    Mám štěstí, že můj muž umí dobře vařit a tak se v kuchyni střídáme. A tak dobrý guláš jako dělá on, neumím.
    Měj hezké odpoledne. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, můj muž občas taky vaří, ale guláš neumí. Dřív, když byly děti malé, vařil často, když já jsem kvůli práci nestíhala. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Marti, masíčko na smetaně by chutnalo u nás doma i mému muži :) Já mám tyhle rychlovky nejraději. Během týdne stejně na nějaké vyvařování nemám čas. Ta časově náročnější jídla dělávám jen o víkendu.
    Ta tvoje vypadají božsky. Mňam.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, to je jasný, chodíš do práce. Já pracuju většinou z domova a ne na plný plyn, takže moc nerozlišuji všední den a víkend. Vařím podle nálady. Měj pěkný den.

      Vymazat
  6. Těstoviny s masem budeme mít zítra. Ten Tvůj zapečený sýr vypadá hodně lákavě.
    Nevím, co by na to muž, ale já bych si určitě pochutnala :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já ten zapečený sýr miluju a luxusnější je s tím medem. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Marti, já nejraději vařím ,,zbytkovky - rychlovky", čili co lednice má a dá po víkendu. Nějaký čas už jedeme: nejdříve vyjíst, pak nakoupit, neplýtvat.
    Měj hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, no my moc zbytků nemíváme, vlastně to není úplně zbytkové vaření, páč by suroviny použila na něco jiného. U nás se taky neplýtvá. Některé zbytky hodím na mrazák a pak jsem ráda, že to tam mám. Měj pohodové dny.

      Vymazat
  8. Rychlovky se v běžném týdnu hodí, stejně jako jídla typu "vyklizená lednice". A ten zapečený sýr - oh, sbíhají se mi sliny :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Kombinace těstoviny a smetana, dokonalá a chutná, naprosto souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, jídlo by mi chutnalo a zapečený sýr s medem a brusinkami dělám, přidávám ještě ořechy.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já občas přidávám nějaké bylinky, ale ořechy jsem ještě nedávala. Měj se hezky.

      Vymazat