sobota 20. dubna 2019

co je nového



Nově kvete hruška. Ale ani z toho nemáme skoro radost. Jen z těch květů, protože jsou krásné. 
Vloni taky kvetla jak divá, ale neměla ani jednu hrušku. Když jsme ji zasadili, druhý rok měla tři nebo čtyři obrovské hrušky. Jednou jedinkrát. 
Od té doby nic. No neumíme to, tak to bereme jen jako okrasu. No zahradníci z nás už nebudou ani náhodou. Je potřeba se s tím smířit 😅
Na oknech už také začíná konečně jaro.






Tulipány jsou rozlezlé po celé zahradě většinou po jednom ostatně jako každý rok. Ten ptáček z keramiky je samostatný nákup mého muže. Objednala jsem na zahradu keramickou sovu, je teprve na cestě. Líbila se nám oběma. Ale prý by to chtělo ptáka, tak si ho při nákupu koupil. 
Ta fotka na konci, to je ještě práce, která nás čeká. Zeť nám před týdnem přivezl z Holandska pytlík 150 cibulí různých druhů květin. Sázení je ovšem pěkný obrus. Vyprahlá půda je tvrdá jak kámen. Nejdříve se musela celý den kropit, aby šly vůbec udělat nějaké díry, ale, i když šla pod cibulky nová hlína, stejně je to dřina. Ne teda pro mě, já jen určuju místo. Vysazovat se to má podle pytlíku březen až květen, tak snad se to stihne. Přinejhorším to vyleze až příští rok.
Nejhorší je najít na naší malé zahradě místo na květiny. Pořád se tu musí nechávat dost prostoru na hraní fotbalu, petanque či kroketu. A samozřejmě ještě nejsou osázeny všechny plecháčky na plot a některé květináče. Ale tuhle práci mám ráda. Hlavně nic do země, co by se muselo snad plít. 
Zahrada je k sekání trávy a pití kafe, vína či ke grilování.
Pod včerejším příspěvkem mě teda rozesmál krásný komentář blondýnky. Prý obě vedeme "zahradnictví". Srovnání jejich plantáží s naší malou zahrádkou je jako srovnávat mrňavou kapličku s chrámem sv. Víta 😁
Mějte pěknou sobotu. Já jdu dnes na výstavu chovatelů. Ne soukromě, to bych tam teda fakt nešla, ale je u nás a vyhlášená, tak jdu. Stává se ze mě konečně venkovanka aspoň na oko, drůbež teda chovat nebudu.










14 komentářů:

  1. Marti, krásně vám to kvete.Jak jsem už psala, magnolie obsypaná květy a všechny zmrzlý.My jsme tu měli dceru s rodinou dva dny a neskutečně nám pomohli.Mějte krásnou sobotu všichni tři.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, no nám odešly dvě magnolie, jedna už šestiletá a druhou jsme koupili vloni. Do toho zahradnictví jsme přestali letos jezdit, protože vše, co jsme tam koupili, stálo za prd. Mějte se krásně všichni tři.

      Vymazat
  2. Muškáty budu taky už dávat ven až se vrátím z prodlouženýho víkendu. Začnu sázet cibule Hymenocallisů a další potvory který by měly kvést. Tulipány, až na pár mám spořádaně ve výsadbových koších a tvoří mi rantl záhonu. A přemýšlím o tom, že půjdou ven i fuchsie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, no my jsme si plánovali, že ty tulipány dáme pohromadě, ale jsou tady už sto let a jsou v zemi dva metry, takže to nejde. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, koukám, že máš k pletí stejný přístup jako já :-D. U nás toho ještě moc nekvete - přece jen Vysočina.... Pták je správňáckej:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, rozhodně, proto jsme dali jahody do truhlíků :-) Měj pěkné dny.

      Vymazat
  4. Včera ještě na třešni nebyl žádný kvítek a dnes je najednou celá rozkvetlá! Tulipány už mi taky kvetou, ale mám jich málo. Každý rok si říkám, že nějaké přikoupím a skutek utek.
    Ten keramický ptáček nemá chybu. Zcela určitě mu to u vás na zahradě sluší.
    Já jsem dnes na zahradě nedělala nic, byli jsme s manželem provětrat kola. Já letos poprvé a najetých 22,5 km sice není moc, ale myslím, že na první výjezd to stačí. :-)
    Hezký sobotní podvečer !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, nám už třešeň téměř odkvetla. Krásně sportujete. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti, moc hezky vám to na zahrádce kvete. Ptáček je kouzelný, bude mu na zahrádce dobře.
    V Jihlavě se dnes konal Velikonoční jarmark. Jako obvykle byl na náměstí a také v prostorách radnice jsme mohli obdivovat zdobení perníčků, malování kraslic, paličkování, výrobu vinutých perlí. Byla tam paní, která tvořila krásné postavičky z kukuřičného šustí. Samozřejmě jsem neodešla s prázdnou, koupila jsem si keramický zvoneček a panenku z šustí.
    Přeji hezký večer. Růža

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, koukám, že už máš venku muškáty. Já jsem se zatím ještě neodvážila, tento týden u nás každý den ranní mrazíky, ale možná zítra už bych je mohla přendat na terasu. A jahody v květu, to zírám. :o) Jahodový záhon je moje noční můra. Je strašně zaplevelený a vůbec se mi do něj nechce, protože za měsíc to bude vypadat stejně. Nepomohla ani fólie, je tam něco popínavého s tenkými, hluboko zapuštěnými kořeny a stále se to rozrůstá. No, jak říkám, noční můra. .o)
    Měj krásné svátky. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, my dáváme ven truhlíky vždy ve stejnou dobu, přestože všichni říkají, že to zmrzne, ale nikdy se nic nestalo. Jo jahody. Proč myslíš, že jsme je dali do truhlíků, právě kvůli tomu pletí :-) Měj pěkné dny.

      Vymazat
  7. Marti, zahrada nám má dělat radost. Cítím, že si ji umíte užít, umíte se radovat, když něco vyroste nebo vykvete. Tak to je Ok, ne!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.