pondělí 22. dubna 2019

je to furt dokola

reprodukce Renoir
Pořád se zabýváme blbostmi a řešíme život jiných lidí, aniž si uvědomíme, že nám do toho fakt nic není. Požár Notre-Dame překryl aféru posledních dnů, která promiňte, je ve srovnání s požárem pěkná píčovina.
Vlastně mám tohle v hlavě už dva týdny a říkala jsem si, že už se k tomu vyjadřovat nebudu. Já vím, že téma kojení na veřejnosti jsem už tady řešila, ale stejně mě puritánské reakce překvapují. A nejvíc mě překvapuje, že kojení na veřejnosti odsuzují právě kojící ženy.
Naše prababičky a babičky vyhodily prso ven na poli a krmily dítě při práci. Bylo to naprosto přirozené a nikoho to nepobuřovalo. Vždyť kojící žena je to nejkrásnější a prsa jsou k tomu určena. Mě takový pohled na pijící miminko rozněžní.
Kojící ženy malovali i slavní malíři, jako například Renoir a nikoho to nepobuřuje.
Názory kojících žen mě fakt udivují. 
"Kojit by se mělo doma v klidu a ne na veřejnosti."
"Mě tenhle exhibicionismus pobuřuje a to ostentativní dávání najevo, já kojím, kdo je víc."
"Mlaskání dítěte v restauraci, když já jím, mi zvedá žaludek."
A mohla bych pokračovat. Kojení na veřejnosti je prý nechutné, sobecké a jde jen o to se předvést. Mně tady hned napadá známé: podle sebe soudím tebe.
No, když musíte kojit každou hodinu a půl či dvě, a prý je to tak v pořádku, kojit po třech hodinách je mýtus, protože dítě tak dlouho nevydrží, to by člověk nemohl několik měsíců vytáhnout paty ven. A proč by měl zůstávat proboha doma a nežít úplně normálním životem? Stačí, že mléko tlačí na mozek, trochu nám klesá inteligence a ještě zůstat doma, tak už se z té izolace nevyhrabu. No tedy já ne, mně už se to nestane, ale čerpám z vlastních zkušeností.
A koho kojení pobuřuje, ať se dívá jinam. A přikrývat dítě u prso nějakou plachtou? Jo, to je možné tak do konce šestinedělí. Zkuste přikrýt starší dítě a uvidíte, zda se mu to bude líbit. Dítě má hlad a to je priorita.
Proč obecně právě toto vadí v době, kdy puritánství není v módě a odhalené ženy jsou vidět všude. Mně daleko nepřirozenější připadá, když si na pláži, která není nudistická, opalují ženy odhalená prsa, která už krásná dávno byla a pohled na ně odradí i mě jako ženu.
Proboha přestaňte řešit blbosti a ať si každý žije, jak chce. Kojící žena nikterak neohrožuje svobodu okolí, tak ji nechme v klidu kojit kdekoliv, když dítě řve hlady.
Říkala jsem si, že už nebudu veřejně nic komentovat, ale stupidní komentáře žen pod článkem, kdy byla kojící žena vykázána z banky, protože pohoršuje okolí, mě opět přinutily napsat komentář a tím končím, protože tam je vše, myslím, řečeno.
Dnešní téma se moc k Velikonocům nehodí, ale píšu, jak jde život. Pokud jste dočetli až sem, děkuji, protože vám článek ani není určen. Jen jsem si zase řekla svůj názor. 
Užijte si pondělí. My se dnes sejdeme všichni a budeme grilovat.

Tady je můj komentář:
V poslední době, promiňte se řeší hlouposti, které by se měly vnímat jako přirozené věci. Já jsem v létě v 80. letech kojila v šestinedělí v ZOO Praze. A víte proč? Bylo to naše třetí dítě, a proč by kvůli němu měly být další děti několik měsíců bez výletů, když jsem kojila skoro každé dvě hodiny? Chtěli jsme si užívat výletů a společného času. Nevím, proč by měly být kojící matky zavřené doma. A nepamatuji si, že by se někdo tenkrát pohoršoval, že kojím na lavičce. Myslím, že vyhledáváme zástupné problémy a staráme se zbytečně o život jiných. Žij a nech žít! Ostatně kolik slavných malířů namalovalo kojící matku, protože je to krásné a hlavně přirozené.

14 komentářů:

  1. No mně se už kojení dávno netýká :-), ale souhlasím s Tebou. My jsme jezdívaly dost roků na několik dní na horské chaty na tzv.Dámskou jízdu-babičky,matky,děti. Takový pel-mel. A stalo se, že s námi bylo i mimino, které bylo kojeno.Matka na chatě nezůstávala. Prostě si sedla cestou na mez, dítě se napilo, odříhlo a šlo se dál :-)
    Měj hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné Velikonoce, přeji a moc děkuji za článek. Mluvíte mi z duše. Prostě dite ji, má hlad a nebo chce kontakt u mámy. Ja taky nehazim na lidi, kteří jedi v restauraci, venku, vlaku apod.plachtu a mnozí by si to zasloužili, stejne jako jejich jídlo��.Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem stoprocentně při tvém názoru na kojení. Hlad je hlad. Zažila jsem to u svých dětí a teď to prožívám s dcerou a vnoučkem. Kojení se naplánovat nedá. A na světě jsou jiné věci k zamyšlení. Krásné Velikonoce!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  4. Terku jsem kojila dva roky, Adama tři. Mám psát víc?
    Lidstvo řeší blbosti a je tu tolik zásadních problémů...
    Marti, užij si krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Marti, klidně jdu s kůží na trh.. Na kojení mám svůj názor, a nikomu ho nenutím, ani v diskuzích. Ale jelikož jsem se u Tebe vyjadřovala k lecčemus, tak i ke kojení.. Já si myslím, že kojeni je docela intimní a soukromá záležitost mezi mamkou a mimčem. A dá se i mezi lidmi dělat klidně a decentně. Souhlasím s tím, že než by mimi řvalo hlady, tak ať je mu prso poskytnuto. ALE někdy mám z kojících matek dojem, že jim vysloveně dělá dobře sednout si do míst, kde je na ně vidět a být tak hlasitá, aby je nikdo nepřehlédl.. Příklad.. kavárna na náměstí, obsazeny jen asi 3 stoly z 10. Mladá matka si vybrala stůl uprostřed, kde jsem seděla já a 4 mladí muži. Kočárkem zatarasila cestu obsluze i nám. Pak vytáhla telefon a prso, Prsem krmila dítě a svou kamarádku informovala o tom co se děje na náměstí, a co kde lítá. Měla možnost si sednout o 2 metry jinam, zády ke kavárně se stejným výhledem, a měla pro sebe i mimi klid.. Já teda nevěděla kam s očima rozněžnělá jsem nebyla ani náhodou.. Mladí muži byli nervozní ještě víc. Je to jako o všem... inteligentní člověk zvládne s grácií ledacos, ale primitiv nepochopí, že něco už je za hranou.. A tak se pak kojení stává tématem k diskuzi. Zda ani nebo ne. Já říkám ano, ale … Zdraví Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kojila jsem děti také venku a na veřejnosti. Ale tak abych se nevystavovala. V tomhle s vámi 100% souhlasím.
      Jarka

      Vymazat
  6. Marti, opět jsi napsala nádherný článek.Máš pravdu, furt to je dokola.Kdyby se každý staral hlavně o sebe a řešil svý problémy, bylo by líp.Mě to pořád udivuje a opravdu sprostě musím napsat, sere. Když poslouchám propírání života jiných a vím, že ten co kritizuje má sám problémů svých dost, je mi někdy z toho blbě.Už jenom vždy dodám, ať si každý žije jak chce a je to jeho volba.Už jsem si odžila dost let s všelijakýma drbnama a pitomcema v zaměstnání a teď jakožto doživotní víkendovka se obklopují hlavně rodinou a lidma,kteří jsou fajn a nepruděj.Mějte krásný zbytek pondělí.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martině: můj táta říkával - ať si každý žije, jak chce, ale za svý!
      Pro Martičku: článek potřebný a jen tak málo k tomu ode mne: kojit ano, kdekoli, ale proč se tím chlubit, snad jde o stravu pro mimčo, tak se otočím k ostatním zády a krmím! Odpůrcům: nahatin je všude plno a nikdo neprotestuje. Vše má mít nějakou míru, ne?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Kojení považuji za přirozenou věc, byť já sama při něm měla potřebu určité intimity a klidu, takže v hale banky bych asi kojila jen v nouzi nejvyšší. Nicméně v tomto případě mi přijde poněkud úsměvné, že celý mediální humbuk se rozjel kvůli kojení ROČNÍHO dítěte (což je s největší pravděpodobností dítě, které by mohlo klidně dostat na žízeň vodu, na hlad banán). Tady bych řekla, že blbosti řeší obě strany.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je sice pravda, nicméně znala jsem paní která kojila až do tří let a měla velký problém s tím mladou to odnaučit. Moje dcera taky kojila malou až do doby kdy už měla zubiska protože ta odmítala lahvičku i když byla sebevíc žíznivá.

      Vymazat
  8. Marti, měla jsem děti v době, kdy kojení na veřejnosti nebylo obvyklé. Ale pokud bych měla děti teď, tak bych je, pokud by to bylo potřeba, na veřejnosti nakojila. Ale snažila bych se mít pro sebe i pro dítě trochu soukromí.
    Měj krásný večer.

    OdpovědětVymazat
  9. Ráno som sem písala komentár z mobilu a nie je tu ... asi som dačo zbabrala ... Tak ešte raz ... Pekne si to napísala, stojím za každým tvojim slovom ... Kojenie je prirodzená vec, kľudne aj na verejnosti, ale so zachovaním určitej intimity. Nájsť si miesto, kde bude mať mamka aj dieťa čo možno najväčší kľud. Je zarážajúce, že v dnešnej dobe kojaca matka vyvoláva u niekoho taký odpor, že sa o tom vedú diskusie a muža, ktorý má v električke ruku vo svojich gatiach si nikto nevšimne ... Marti, prajem krásne dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj holky, protože se vaše komentáře moc neliší, navíc dnes nestíhám, odpovídám tady všem najednou. Moc děkuji všem za vyjádření a komentáře. Už nemám co dodat. Jen ať se naučíme být trochu nad věcí a neřešíme údajné problémy, které nikterak nezasahují do našeho života. Trochu víc tolerance by tomuto národu jen prospělo. Mějte krásné dny.

      Vymazat
  10. Jo, jo ... Je to ostuda a překvapuje mě že právě ty kojící matky jsou proti. Jestli to právě není tím zblbnutím..... My Češi jsme ve spoustě věcí papežštější než papež. Kojení na veřejnosti zavedly ty zapálené biomatky, které s velkým halasem prosazují svá " práva " na všechno. A běda není - li jim vyhověno. A to jim fandily všechny kojící ženy a teď se proti tomu budou ohrazovat?

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.