pondělí 8. dubna 2019

neděle na remorkéru




Unikátní technická památka remorkér Beskydy byla k vidění v Mělníku pouze na jediný den. Přiznávám, že nejsem vůbec technický typ a téma jsem si vybrala hlavně pro článek do novin. Ale bylo krásné všechno i motor, který dýchal historií. Remorkér jsem se svým objektivem, a jiný mě nenapadlo vzít, protože lidi potřebuji fotit zblízka, nafotila po částech, protože byl dlouhý. 
Dnes vám plavidlo z roku 1956, které bylo v roce 2016 prohlášeno kulturní památkou, ukážu zvenku. Zítra zevnitř. Bude to na díly, protože fotek je hodně. A protože se téma netýká jen našeho regionu a já jsem si toho hodně zjistila, přidávám i článek, který jsem připravila do novin. 
Je trochu delší, ale znovu na blog se mi všechno psát nechce. 
Tak snad se vás moje dnešní reportáž zaujme.
Remorkér, jak jsem ho viděla já.











Unikátní technická památka byla v Mělníku k vidění pouze na jediný den v neděli 7 dubna. Zadokolesový motorový remorkér Beskydy je jediný tažný remorkér tohoto typu v Evropě a i po 60 letech jej stále aktivně využívá Ředitelství vodních cest České republiky k vlečení lodí za nízkých vodních stavů. Letos poprvé byl remorkér otevřen pro veřejnost.
Součástí nedělního Dne otevřených dveří v přístavišti Mělník byla kromě prohlídky plavidla včetně strojovny a motoru, i výstava s názvem Vodní cesty pro 21. století, která prezentovala tisíciletou historii vodních cest v českých zemích a jejich budoucnost. Na výstavě byly k vidění modely vodních toků či vodních nádrží a v malém provizorním kinosále byl promítán film o historii vodních cest a historii remorkérů. Návštěvníci mohli nahlédnout do kajuty a ložnice kapitána.
Remorkér byl postaven právě v loděnici Mělník v roce 1956 a jeho původní a stále funkční motor ojedinělé konstrukce jinde k vidění není. V roce 2016 byl prohlášen kulturní památkou, která však i nadále slouží svému účelu. Tím je zajištěna její údržba i další životaschopnost jako kulturní památky. Ministerstvo kultury udělilo provozovateli plavidla dlouhodobou výjimku na výjezdy do zahraničí.
Děčínské muzeum na lodi zřídilo odnož své stálé expozice Lodní doprava na Labi a letos propůjčuje loď k příležitostným prohlídkám po dohodě s Ředitelstvím vodních cest, kterému plavidlo patří. Z Mělníka se remorkér vrací do Děčína a za měsíc jej budou moci shlédnout návštěvníci v Lovosicích.
Marta Dušková






16 komentářů:

  1. Parádní stroj, ten bych si já prohlédla taky ráda!
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, i když techniku nemiluju, tohle byla krása. Měj krásné úterý.

      Vymazat
  2. Je vidět, že se u nás vyráběly kvalitní stroje. Určitě bych se šla také podívat. Jsem zvědavá na pokračování.
    Měj hezký den. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. No fajn. Člověk se rád podívá na takový parádní stroj!
    Hezký navečer!
    Hlanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to musela být parádní neděle! ta fotka se zámkem je úžasná!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, z vody jsem ještě zámek nefotila. Měj pěkný a pohodový den.

      Vymazat
  5. Marti, to je kolos.Památka a ještě funguje.Krásná fotka se zámkem.Přeji hezký zbytek večera tobě i muži a Justýnce pusu.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, ano je to obrovský kolos. Děkuji, vše vyřídím a měj se krásně.

      Vymazat
  6. Ahoj, Marti, pěkná reportáž.
    Já mám taky zkušenost s remorkérem:v devadesátých letech, kdy manžel hodně vysílal a často jezdily tyto lodě okolo s uhlím do Chvaletic, mi nabídli rádiem na jedné lodi, že mne svezou do Kostelce n.L., naskočila jsem na kolo, dojela k přístavišti, tam mi kolo hodili na uhlí a jelo se, ve skleněné kabině, která se pod mostem musela snížit, jsem toho hodně vyslechla o korytu a plavbě. V Kostelci mě vysadili a jela jsem na kole domů.Často jsme taky chodili s mužem na Hydro na komoru pozorovat proplouvající lodi. Bohužel už se tam jít nedá.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, já jsem mnohokrát proplouvala lodí přes komoru na Vltavě v Praze a taky mám spoustu zážitků. Měj pěkný den a děkuju.

      Vymazat
    2. Marti, mě zarazilo, že takový kolos ( naložený tím uhlím ) dokážou ti 3 chlapi docela ,,hravě,, zvládnout.A to mi říkal kapitán, že dno koryta se mění a musej dávat dost pozor.
      pa Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Já jsem jednou zažila celkem nebezpečný v komoře manévr, který nás celkem vyděsil.

      Vymazat
  7. Marti, zajímavá návštěva na lodi. Ještě se na ní tak svézt - třeba zpátky do toho Děčína, to by byla paráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, to by bylo hezké, ale plavby v Mělníku teprve začnou. Je pravda, že jsme se tady ještě lodí neprojeli. Zatím mě to nelákalo, já jsem pracovně pronajímala loď a pořádala snad deset let plavby lodí po Vltavě v Praze pro klienty.Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.