středa 3. dubna 2019

o jarním tvoření, pravidelném hostu zahrady a dárku pro potěchu





Seriál nájezdů na zahradnictví včera začal prvním dílem.
Vloni nám úplně odešly maliny, prý to bylo tím příšerným vedrem ,řekli odborníci. Jahody jsme tady na této zahradě nikde neměli, i když můj muž to řešil pořád. Ale my jsme celkem líní zahradníci a navíc máme pocit, že jsme si to všechno odbyli s našimi dětmi na bezpočtu našich předchozích zahrad. Pryč je doba, kdy jsme doma měli kýble okurek či červeného rybízu, pleli jahody, vysazovali kedlubny, květák, zelí, rajčata.
My jsme spíš bohémové, kteří pijí kafe a víno a utrácejí čas povídáním, takže si práci ulehčujeme, seč to jde. Jsme rádi, že příroda sama čaruje, i když fialky jsou po celé zahradě na možných a nemožných místech, takže nekoukám k nebi, ale pod nohy, abych těm chudinkám neublížila.


Lola, letos řekla: babi, budou zase maliny? No, broučku vysadíme je, ale nevím. 
Nakonec, Lolinko, budou snad i jahody.
Nebyli jsme vloni vůbec spokojeni s nákupem v zahradnictví, kde jsme nakupovali poslední léta. Všechno odešlo. I nová magnólie.
A když jsme se rozhodli pro jahody, byla Jahodárna Vraňany jasná volba. Je to od nás kousek, přesto jsme tam nikdy nebyli. No pravděpodobně se to aspoň pro letošek stane naším zahradnictvím.
Jsou tam odborníci, kteří poradili, jakou odrůdu jahod do truhlíků, jakou zeminu, jaké maliny. 
A ještě tam mají spoustu dalšího a kytky do truhlíků, ale byla jasně daná taxa na první díl do tisícovky, takže příště.







Bude to opět seriál.
Včera jsme poprvé strávili větší čas na zahradě ne posedáváním, ale prací. 
Dopoledne jsem dělala rozhovor, pak jsme jeli do jahodárny a pak zahrada. Trvá nám to dlouho, protože my často posedáváme a povídáme si. Justýna zůstala doma. 
Nevím proč, vloni sadila se mnou. No, holka stárne, nebaví ji, když se něco děje. Má ráda klid.
No, ani se jí nedivím.
U nás je to samý magor a blázen...
Můj muž schválně zaléval náš svítící strom, dokud jsem si ho nevšimla. Člověk se má smát každý den a to já se směju pořád. Můj muž je trošku magor. 
No, myslím, že já se nedám vedle něj zahanbit.
Lituju, že jsem ho nestihla vyfotit. Ale možná po té fotce by mě nikdo už nečet´😅.
Už druhý týden máme navečer na zahradě pravidelného černého návštěvníka, který obchází zahradu a vůbec mu nevadí naše přítomnost. 
Fotili jsme na střídačku s mým mužem, z dálky, z blízka se to nedařilo.


A v pátek mi přišel do schránky dárek od Jitušky, která vyhlásila soutěž. No někdy štěstí sedne ...
No vlastně jaké štěstí, já moc nesoutěžím, tak co bych proboha chtěla. 
Jituško, ještě jednou moc děkuji za radost a krásnou.

20 komentářů:

  1. Marti,
    vezmu to od konce .
    Moc gratuluji k výhře od Jitušky :-)
    Znám se s ní osobně, máme společné blogérské setkávání už roky a seznámily jsme se přes blogerskou výměnu :-)
    Její výšivky jsou velmi precizní!
    Zahrada , já to miluji to hrabání v hlíně, ale moje záda a muž už méně ;-)
    Jelikož máme malého Šímu a ten miluje drobné ovoce rovnou z keře, tak ty maliny, borůvky, rybíz, angrešt, ostružiny i ty jahody máme.
    I pár rajčátek vždy zasadím , zkouším postupně i nějakou tu zeleninu, ale v malém množství.
    Mě by stačily kytičky, kochat se jimi na terase s kávou a večer sklenkou vína v ruce :-)
    Ale je fakt, že přes týden jezdíme domů večer a o víkendu to stejně vydržím sedět na terase jen chvilku a už se zvedám a jdu plet, stříhat, zalévat,...
    A toho kosáka máme u nás také ;-)
    Krásné jaro !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji a já Jitušku sleduju a moc se mi líbí její tvorba. No u nás se už jen seká tráva a nic jiného. Proto ty jahody v truhlíku :-), aby byl čas na lenošení, nás to prostě hrabat se v hlíně už dávno nebaví. Měj krásné dny.

      Vymazat
  2. Marti, my zahradu nemáme. Na chalupě máme pronajatý kousek pozemku pod rybníkem a můj muž tam pěstuje řebčíky a tulipány. Měli jsme tam i narcisky, ale asi uhynuli. Vypěstoval tam i tři vrby a teď jsme koupili hrušeň a švestkomeruňku. Vedle domečku máme takový úzký proužek, kde je studna a čistička vody. Tam máme rybíz a kanadské borůvky. Kdysi jsme měli zahradu, kde jsme pěstovali jahody, rybíz, angrešt i maliny tam byly. Dokonce jsem sekala srpem trávu. Muž měl domek do dědovi, plánovali jsme ho pro staršího syna. Bohužel osud rozhodl jinak, domek jsme prodali a koupili chalupu u Telče. Nějak jsem odbočila a zavzpomínala na doby dávno minulé.
    Fialky kvetou i na našem sídlišti, včera jsem se jimi kochala při cestě z města. Jen jejich vůni necítím, někde jsem prochladla a mám opět rýmu jako trám.
    Gratuluji Ti k výhře, polštářek je kouzelný.
    Měj se krásně. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, mně připadá, že ty fialky ani nevoní tak intenzivně jako kdysi. A ráda jsem si přečetla tvoje vzpomínání. Děkuji a měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Výhru máš krásnou. Vyšívání Jitky je precizní, ráda nakukuji k ní na blog.
    Snažila jsem se být zahradnicí a pěstovala kde co. Jenže postupem času ubývalo záhonů, takže už mám jen jeden, na kterém pěstuji v hodně malém něco málo bylinek. Bojuji s manželem, aby zrušil náš chátrající skleník. Poslední roky říkám- už tam nic nedám a včera jsem tam dala zase několik salátů a pak přeci jenom asi nějaká sazenice rajčat tam přijde.Ale ruce a záda mi říkají - kašli už na to. :-) Kytky ty mne baví, ty neruším, spíš se snažím svoje, jak já říkám- malebná zákoutí, zvelebovat. Tady u nás v kraji, kam Krakonoš občas zrakem svým dohlédne, jde však vše trochu pomaleji.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, naprosto ti rozumím, jen kytky a sekání trávy, to je náš plán už několik let. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Marti jsem ráda, že jsem ti udělala radost, čas konvalinek u nás za zahradě teprve přijde.
    My máme zahradu docela velkou - hodně jabloní, třešeň, meruňku, broskev, ořešák, také rybízy, maliny. Potom máme skleník, do něho jsme teď vysela ředkvičky, zasadila salát a kedlubny, potom přijdou okurky, papriky a rajčata. A zbytek zahrady brambory, jahody, cibule, mrkev, pór, fazolky, okurky, cukety a pár řádku máku. A tomu kytičkové záhony ... no práce na celou sezonu. Nemůžu říct, že by mě to moc bavilo, ale zelenina ze zahrádky vždy potěší. Trávu seká manžel, já mám na starosti pletí a zalévání. Potom mám ještě památku na tatínka, před domem v mírném svahu založil skalku, ne zrovna malou, ale tak nějak cítím, že ji musím udržovat a pečovat o ni.
    Přes léto se opravdu nenudím a stále na zahradě něco doháním, protože se snažíme i léto užít u vody a cestovat.
    Měj hezké dubnové dny !!!
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, polštářek mě potěšil a už jsem mu i našla místo, kde krásně visí. No my máme naši poslední zahradu, teda doufám, že je poslední, celkem malou. Třešeň, malá hruška, keře a kytky a plán jen sekání trávy :-) Tohle, co píšeš, už máme za sebou. Tak ať tě zahrada pořád baví a ještě jednou děkuji. Měj krásné dny.

      Vymazat
  5. Marti, polštářek s konvalinkami je krásná výhra, Jitky výrobky jsou fakt nádherné. Takže si ho skvěle užívej. Truhlíky máš hezky osázené, jsem zvědavá, na úrodu jahod.:o) Jarní práce na zahradě miluji a nikdy nevím, kde začít dřív. Ale v létě, když je zem na troud suchá, to mne pletí vůbec nebaví. A jahody mám zaplevelené něčím zákeřným stále. Takže pro větší úrodu musím na samosběr. Už se těším.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já jsem taky na jahody zvědavá, no jako třešně to nebude :-) Ale stačí, aby jich bylo pár pro vnoučata. My si koupíme v té jahodárně, už jsme je odsud čerstvé měli. Měj se krásně.

      Vymazat
  6. Marti, gratuluji k polštářku, pár podobných od Jitky mám a vím, jak precizně vypracované jsou! Prostě krása!
    Přeji hodně zahradnických úspěchů, oni někdy přijdou i bez dřiny (víš jako to je s tím sedlákem a velikostí brambor :o)), to platí i u nás!
    Dnes zdravím i tvého muže, mám ráda chlapy, kteří umí být vtipní!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pozdrav mému muži jsem vyřídila :-) No on to má jako životní plán být vtipný hahahaha. Ano, polštářek je moc krásný, krásná práce. No vždyť víš, že právě u nás občas platí, čím větší sedlák, kozel zahradníkem atd. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Marti, máte úžasného manžela. Zalívat svítící stromek jen aby vás rozesmál je super.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ano rozesmát on umí a ještě si dá velkou práci a dovádí vše do konce. Má občas u toho kamenný obličej. To pak člověka rozesměje ještě víc. Pěkné dny.

      Vymazat
  8. Já naštěstí bydlím v paneláku, takže každodenní zahradu nemá. Ta chalupová žíjem díky mé mamince. Já to mám jako Justýna - jak začnou zahradnické práce, nejraději bych zůstala doma.
    Gratuluji k výhře u Jitky - poštářek je krásný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, proč myslíš, že jsou jahody v truhlíku? Máme to úplně stejně, zahrada je na sekání trávy, pití kafe a vína :-) Děkuji a měj pěkný den.

      Vymazat
  9. Marti, krásný polštářek jsi vyhrála.Hezky jste si osázeli truhlíčky a jste sehraná dvojka s mužem.Zasmála jsem se.Já si teď moc legrace s mužem neužiju.Už roky má rakovinu kůže a vždy na jaře problémy a ořezávají ho jak pastelku.Až budeme mít doma chlupatou kuličku bude zase v pohodě.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, odpovídám se zpožděním, sice čtu hned, ale neměla jsem vůbec čas. A přeju ti moc, ať je líp a pozdravuj svého muže. A s malou prťkou přijde radost.

      Vymazat
  10. Marti, gratulujem ku krásnej výhre ... Vždy na jar ma moja záhrada chytí. Po zime konečne začíname žiť vonku. Rovnako ako ty, nakupujem kvietky do truhlíkov, ale aj nové trvalky na kvetinový záhon. Tiež som si nakúpila zopár malín, doteraz som ich nepestovala ... zasiala som trochu mrkvy, uhorky na šalát a hrášok. Len toľko, koľko stačíme zjesť, tento rok nič zavárať nemienim. Čerstvá zelenina je k dispozícií po celý rok. Tak budem v lete len posedávať v tieni stromov, piť kávu a čítať ... :)))
    Nech sa tvojim novým rastlinkám darí ... prajem krásne dni ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, to je správný přístup. Už jen dělat, co se nám opravdu chce a co nás baví. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.