pátek 5. dubna 2019

příběh lososa


Dnes jen malá reportáž z vernisáže, která včera zahájila v mělnickém muzeu výstavu Nespoutaná řeka, která je zaměřena na přírodu říční krajiny a význam řek pro člověka. 
Výstavní panely jsou plné informací o dopadu regulace řek na životní prostředí, o povodních, vymizelých druzích ryb a podobně. 
Přiznám se, racek má dnes zpoždění.😀 Dnes od rána pracuju, dělám fotky a píšu články, dnes se u nás ani nevaří. Jen na skok jsem si odskočila na blog.
Ještě musím napsat o příběhu lososa, který zosobňuje vše, co způsobil člověk regulací řek a vlastně celé přírody. Dřív lososi připlouvali až do Mělníka. Dnes už se k nám nedostanou, protože jim brání zdymadlo v Ústí nad Labem. 
A teď budu citovat z vernisáže, kde jsem vyzpovídala kurátora výstavy pro článek do novin a jeho slova se mi líbila: Blízkost řeky přináší zkázu, jako jsou povodně, ale kolem řek je divoká příroda, která zasluhuje pozornost a její estetická hodnota je vysoká.
To vše je na výstavě a samozřejmě i interaktivní zóna pro děti, kde je mimo jiné nožní hmatová stezka, kde si děti bosy vyzkouší všechny druhy povrchu, které jsou u řeky. 
Na vernisáži bylo dost lidí, tak jen pár fotek z expozice zvířat, víc jsem nestihla.
Mějte pěkný den, já si jdu dát včerejší polívku, namazat chleba a psát rozhovor.











10 komentářů:

  1. Mám ráda tekoucí vodu v krajině, takže výstavu o jejím významu chválím :-). A tobě přeji klidný odpočinkový víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, děkuji. Neděli mám ještě pracovní, některé akce neumím odhodit. Ale dnes si dám nohy nahoru :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Zajímavá výstava. Pamatuji si, jak vypadala řeka Jihlava u Českého mlýna kousek od nás. Její tok měl krásná zákoutí. Bohužel pak přišla regulace toku, která to úplně změnila. O estetice se už nedá mluvit. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no kecáme do toho přírodě, narovnáváme toky a řeka si pak stejně chce téct, kde je to pro ni přirozené. Proto i tolik záplav. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  3. Regulácie riek a potokov sú v dnešnej dobe nevyhnutné pre prívalové vody, ktoré ohrozujú ľudí a ich majetky. Ale aký dopad to má na zvieratá, to akoby nik nedomyslel. Akosi zabúdame, že žijeme na ich území a neskutočne sa na ňom rozťahujeme ... Určite to bola zaujímavá a poučná výstava ... Marti, maj pekný víkend ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, no ony některé regulace, nepřirozené toky řek způsobují právě i ty záplavy a povodně. Moc do toho přírodě mluvíme a máš pravdu, roztahujeme se. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Marti, taky to vidíme na potoku co zregulovali u nás a když byly povodně tak se vylil tam kde původně tekl.Hold člověk pořád musí něco co nemá řídit.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, přesně tak, násilím nejde nic. Měj pěknou neděli a pozdravuj manžela.

      Vymazat
  5. Máme kamaráda, vodohospodáře. Když nám vypráví, co některé zásahy člověka způsobily, jeden by zaplakal.
    Marti, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, i já jsem se na té vernisáži dozvěděla spoustu zvěrstev, co jsme přírodě provedli, ale nevešlo se mi to ani do článku, který jsem psala. Měj pohodovou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.