úterý 30. dubna 2019

vím, že nic nevím aneb co je Jom-ha šoa?

Dnes jsem si dovolila použít pro název příspěvku Sokratův citát, protože, čím jsem starší, tím víc si uvědomuji jeho pravdivost.
Víte, co je Jom ha-šoa?
Já jsem to nevěděla ještě před pár týdny. Díky práci narazím občas na pro mě naprosto neznámé informace, které mě zaujmou a snažím se zjistit co nejvíc. 
Už dávno minula doba, kdy jsem si myslela, že vím hodně. 
Naopak jsem ve fázi, kdy vím, že vím málo.
A protože předpokládám, že je nás víc, kdo nevědí, co znamená Jom ha-šoa, napsala jsem na toto téma před týdnem článek do novin.
Jom ha-šoa, jinak den památky obětí holocaustu, je od roku 1953 státním svátkem v Izraeli. Je to pohyblivý svátek, který připadá podle židovského kalendáře na začátek jara a letos je to čtvrtek 2. května. 
V Čechách se první veřejná akce k Jom ha-šoa uskutečnila v roce 2006 v Praze na náměstí Míru. Postupně se rozšířily akce i do dalších měst a připomínka na tragické vyvraždění šesti miliónů Židů je v tento den doprovázena ve všech městech veřejným čtením obětí holocaustu kromě jiných doprovodných programů.
V Mělníku zahájí akci ve čtvrtek mělničtí zvoníci.
Stěžejní myšlenkou Jom ha-šoa je šířit povědomí o události holocaustu jako významné historické události, která zasáhla do vývoje celé společnosti. Tuhle větu jsem napsala a ukradla ze svého vlastního článku.
Tak i já dnes šířím povědomí o události holocaustu. Možná vy ale na rozdíl ode mě znáte.
O Světovém dnu pro fair trade, o kterém jsem psala včera, jsem přece jen věděla víc. Tedy kromě toho, že mu patří pokaždé druhá květnová neděle.
O tom si můžete přečíst tady, i když článek ještě nevyšel. Mám ráda osvětu ve vašich příspěvcích a ráda se dozvím něco nového. Tak třeba jsem dnes někomu přinesla také nové informace.
Článek, který jsem napsala původně, jsem musela hodně krátit. Noviny nejsou nafukovací.

Férová snídaně nese motto Mysli na svého pěstitele
Marta Dušková

Mělnické kulturní centrum se letos po sedmé zapojí do projektu propagace lokálních pěstitelů v rámci Světového dnu pro fair trade. Patří mu vždy druhá květnová sobota.
Piknik Férová snídaně ožije v Mělníku v sobotu 11. května v 10 hodin v parku Na Aušperku. Účastníci si na snídani přinesou lokální dobroty či mohou využít farmářských trhů na náměstí Míru.
Slavnostní den je věnován podpoře fair trade, způsobu obchodu, který umožňuje pěstitelům a řemeslníkům v rozvojových zemích uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Výrobci v rámci fair trade dostávají za svou práci výkupní cenu, která odpovídá nákladům na pěstování či výrobu umožňujícím důstojné živobytí. Fair trade znamená spravedlivější obchodní podmínky, dodržování lidských práv a šetrnost k životnímu prostředí.
Světový den se ve světě slaví od roku 2002 každý rok, v Česku od roku 2004. Vrcholem oslav Světového dne pro fair trade se od roku 2011 stal piknikový happening s názvem Férová snídaně. Ve stejný okamžik na mnoha místech spolu veřejně posnídají fanoušci fair trade. Mezi hlavní principy akce patří veřejnost, neformálnost, propojení s výrobky vyprodukovanými v místě snídaně.
Férovou snídani v Mělníku letos již po sedmé organizuje mělnická městská knihovna. „Účast na pikniku je vždy závislá na počasí. Průměrně se každý rok sejde čtyřicet až padesát lidí. Ani letos nebude chybět výtvarný program pro děti a Semínkovna“, podotýká ředitelka knihovny paní Hana Lumpeová.

12 komentářů:

  1. Marti, doufám, že o hrůze holocaustu ví všichni, i když svátek Jom ha-šoa zná možná málokdo. Je pro mne ale nepředstavitelné, že se najdou lidé, kteří holokaust, jako takový, popírají. Že tvrdí, že nic takového nebylo! Nikdo na takové zločiny nesmí zapomenout!
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, to byl taky důvod, proč jsem článek psala i do novin. Rozčiluje mě, když někdo holocaust popírá a je dobré, že se to připomíná každý rok i u nás. Měj se pěkně.

      Vymazat
  2. I pro mě nová informace, škoda, že se tak málo ví o dni, na který připadá. Vždyť jen z historie se člověk ponaučí, ať je to včera nebo sto let zpátky. Děkuji!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, jsem ráda tedy, že jsem to napsala. Měj se hezky.

      Vymazat
  3. Historii je dobré si připomínat - jen tak nebudeme opakovat chyby svých předků (což je parafráze výroku někoho moudrého, už jsem zapomněla koho - abych se tu nechlubila cizím peřím)
    A myšlenka fér snídaně se mi líbí.
    Pěkný první květnový den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, naprosto souhlasím. To byl taky důvod napsání článku do novin. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Marti, i pro mně je svátek Jom ha-šoa nová informace. Neměli bychom zapomínat na zvěrstva, která se v minulosti stala. Někdy mám pocit, že se lidstvo nepoučilo, když slyším o násilí, které se ve světě děje. Tolik zmařených lidských životů, je to hrůza.
    Pojem Fair Trade mi není neznámý, dokonce mám ve sbírce panenku, která v rámci tohoto projektu vznikla. Pochází z Afriky stejně jako další výrobky, které mají pomoci lidem nemocným AIDS.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, to jsem ráda. Jo fair trade asi rozumí každý, ale málokdo asi ví, že se připomíná každý rok. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Ráda jsem se poučila, protože to, co jsi napsala je pro mne nová informace.
    Hezký první máj, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to jsem ráda, že jsem to napsala. Měj se krásně.

      Vymazat
  6. Marti, já jsem si myslela, že Jom ha-šoa se týká židovství, ale vůbec jsem netušila oč se jedná. Je dobře, že jsi článek napsala.Já se dívám na dokumenty o zvěrstvech nacistů ,sice mám vždy husinu ,ale stalo se to.A fair trade znám.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, myslím, že se to musí neustále připomínat, páč lidé zapomínají. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.