pátek 12. dubna 2019

zastávka první - muzeum







Do muzea chodíme často a často sem i dávám příspěvky z výstav. Vždy máme v plánu se podívát do stálé expozice historických kočárků, medvídků a houpadel. 
Ale tato je v jiné budově a pokaždé na to zapomeneme. 
Od středečního večera u nás byli Lola a Alan, ne nejsou žádné prázdniny, Alánek se poprvé rozhodl, že u nás může spát bez maminky a moc to chtěl. 
Naplánovala jsem tedy na čtvrtek expozici, kterou jsme všichni viděli poprvé. 
A protože jsem nakonec psala o expozici i do novin, kopíruju na blog. 
Zítra bude další reportáž z našich dnů pro vnoučata a prarodiče. 
Všechno se mi dnes nevešlo.
Před chvílí broučci odjeli. Byla to velká radost, ale teď jsem jak prasklý nafukovací balónek, kterých je tady ještě všude plno. 
Občas se staral děda, já jsem ještě musela pracovat a divím se, že jsem dokázala napsat nejen každodenní zprávy, ale i dva články.





Součástí historických houpadel je unikátní model koně z pravé koňské kůže s pravými žíněmi
Regionálnímu muzeu Mělník patří vedle hlavní budovy na náměstí Míru, kde je v současné době k vidění aktuální výstava Nespoutaná řeka věnovaná přírodě kolem řek a významu řek pro člověka, ještě samostatná budova v Ostruhové ulici. V této budově je otevřena stálá expozice historických kočárků, která představuje vývoj dětského kočárku od počátku sériové výroby, tedy od druhé poloviny 19. století do konce šedesátých let 20. století. Jednotlivé exponáty jsou zasazeny do dobových interiérů a exteriérů.
Už vstupní prostory původního měšťanského domu patří historickým kočárkům značky Liberta, které se původně v Mělníku vyráběly. Návštěvníci projdou během prohlídky celou historií kočárků. Jedná se o originální sbírku patřící státu, která není muzeu zapůjčena a byla pro veřejnost otevřena v roce 2003.
Ve stálé expozici historických kočárků byla v roce 2016 otevřena nová místnost, kde je možné obdivovat hračky pocházející z období od třicátých do osmdesátých let minulého století, které potěší kluky i holky. Část místnosti je věnována modelu elektrifikovaného kolejiště s jezdícím historickým vláčkem, budovou nádraží, stavbami a osvětlením.
V loňském roce 2018 byla instalována sbírka dětských houpadel a plyšových medvědů. Unikátní sbírka houpadel je jedinečná a podobná není k vidění nikde v České republice. Děti mohou houpadla i vyzkoušet.
Expozice historických kočárků je otevřena celoročně od úterý do neděle od 9 do 12 hodin a od 12.30 do 17 hodin a prohlídky jsou vždy v celou hodinu. Poslední prohlídky jsou v 11.30 a v 16.30 hodin.













14 komentářů:

  1. Marti, škoda, že jsme daleko, na kočárky bych se šla určitě podívat a seznámit se s historií jejich výroby. I naši kluci se vozili v kočárku značky Liberta. Vláček by se líbil synovi a vnoučkovi. A kdo z nás neměl svého oblíbeného medvídka. Já jsem ho dostala k vánocům, když mi byly tři roky. Výstava se určitě Lole i Alánkovi líbila.
    Umím si představit, že to byl s vnoučaty zápřah, ale člověk je pak tak hezky unavený. Vždycky, když od nás děti odjedou, tak je v bytě takové divné ticho.
    Měj hezký večer. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ano i já mám dnes pocit nezvyklého ticha, ale za chvíli jedu pracovně pryč, takže nebudu mít čas nad tím vůbec přemýšlet. Měj hezkou neděli.

      Vymazat
  2. Marti i mne by se líbilo takové muzeum a to nejsem dítě. To byl pro vás zážitek, když se Alánek odhodlal u vás přespat. Krásně jste se navzájem užili je vidět, že vnoučátka jsou spokojená. Přeji ti hezká víkend. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivy, Lola u nás už sama spala v loni několikrát, ale Alánkovi ještě nejsou čtyři roky, tak se rozhodl až teď. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Hezké podívání jste s vnoučaty absolvovaly. Alánek s Lolkou si to užili, z fotek je to patrné. Staré kočárky jsou k obdivování.Ale i ta houpadla stojí za podívání.
    Hezkou sobotu!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, no konečně mě tento koutek s historií navštívili i my s mužem :-) Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  4. Marti, to je moc pěkná expozice, ta se musí líbít dětem i většině dospělých :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano je a konečně díky dětem jsme se tam dostali i my. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  5. Marti, krásně jste si to užili.Nádherný kočárky a houpadla .Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, ano užili. Nějak nestíhám, odpovídám pozdě.

      Vymazat
  6. Na fotkách vidieť, ako to deti bavilo ... Tie krásne kočíky by som si s radosťou obzrela aj ja ... niektoré kúsky sú fakt nádherné ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, některé bych si vzala i domů a vystavila :-) Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Pokochala jsem se. Nejen pohledem na letité vystavené exponáty, tak na spokojené děti!
    Marti, měj pohodové odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.