neděle 26. ledna 2020

brány dokořán!



Já vím trochu teatrální název, páč žádné brány se ve skutečnosti vlastně ani neotevřely. 
Zámecký park je přístupný až k zámku pořád, ale včera začala na zámku Veltrusy nová zámecká sezóna. 
Jak vysvětlil kastelán zámku při zahájení, otvírají sezónu už několik let už v lednu. Proč čekat na duben, kdy je počasí dost nejisté, když je vlastně duben už v lednu. 
A proč zrovna tohle datum 25. ledna si přečtete v mém článku, který opět přikládám. 
Vyšel už včera, takže se můžete podívat na fotky, které na blog nedávám.
Jaké dvě akce zahájily sezónu si můžete přečíst v článku.
Zámek Veltrusy už byl na blogu několikrát, ale mně se moc líbí. Krásný zámek.
A co se týká výstavy v infocentru, měla všechny nedostatky pro focení, 
na které se tady často vymlouvám.
Ale, děcka, opravdu!
Děsně malý prostor na focení, tři malé místnůstky za sebou jako tunel, v prvním infocentrum a druhé dvě výstava, takže fotíte z jedné místnosti do druhé, vše pod sklem a ve vitrínách a špatné světlo a použití blesku naprosto nemožné, zkusila jsem asi dvakrát a je to děs. 
Ale výstava je příjemná a i velmi příjemná paní v infocentru. 
Byla jsem ráda, že tam nejsou lidé, protože to bych nevyfotila vůbec nic, takže asi tak.
Ale snad něco k vidění je.
Tak zámecká sezóna aspoň teda ve Veltrusích odstartovala.
Pěknou neděli.





Zámek Veltrusy otevřel brány do nové sezóny

Státní zámek Veltrusy zahájil v sobotu 25. ledna novou zámeckou sezónu. Kastelán zámku Pavel Ecler otevřel pomyslné brány. Již několik let se zámek otvírá v lednu nikoliv tradičně v dubnu. Lednové počasí často připomíná dubnové a sobotní datum bylo zvoleno záměrně jako připomínka výročí uplynutí 50. let od smrti posledního potomka české šlechty rodu Chotků a tím vymření celého rodu, které připadlo na čtvrtek 23. ledna.

Novou zámeckou sezónu odstartovalo na nádvoří zámku slavnostní odhalení kopie plastiky koňské hlavy nad vchodem do zámecké konírny. Plastika zmizela z objektu v poválečných letech a do zámku se již nevrátila. Replika busty byla vytvořena formou fotogrammetrie na podkladě fotografií a 3D model byl vytištěn na 3D tiskárně. Hlava koně nad konírnou se používala nejen jako informace, že jsou zde ustájeny koně, ale i v případě požáru sloužila jako upozornění, že tady je nutné provádět záchranu nejdříve. Koně byli bráni jako vzácný majetek.

Součástí akce bylo otevření výstavy s názvem Pozdrav z Veltrus, která je instalována v infocentru u brány do zámeckého parku a návštěvníci si mohli prohlédnout čas starých pohlednic zámku a parku Veltrus a dobových artefaktů sběratele Kamila K. Brzáka. Výstava je návratem do doby pera, kalamáře a staré Remingtonky, což jsou první sériově vyráběné psací stroje, a pohledem do života na sklonku 19. a začátku 20 století prostřednictvím dopisnic a korespondence tehdejších návštěvníků Veltrus. Expozici v infocentru je možné shlédnout do konce března každý den kromě pondělí od 10 do 12 hodin a od 12.30 do 15.30 hodin.

Po krátké přestávce se v severozápadním křídle zámku pro veřejnost otvírá okruh s názvem Aristokracie začátek konce a v zimních měsících se prohlídky uskuteční zatím jen o víkendových dnech.
Marta Dušková













12 komentářů:

  1. Moc hezká reportáž. Věřím, že návštěvníci rádi využijí otevření zámku a přijdou se podívat. Výstava je moc pěkná, obdivuji vše, co naši předci uměli vyrobit. Třeba kalkulačku, která už tenkrát účetním usnadnila počítání.
    Měj pěknou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Takové výstavy jsou fajn. Člověk se rád podívá do časů minulých a obdivuje.
    Hezkou neděli, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Historie, hrady, zámky a zámecké zahrady mne moc baví. Na zámcích navíc mají vystavené krásné exponáty, a to je moje! Je fajn, že odhalili koňskou hlavu na konírně. Už jen to, kolik si s tím dali práce. Jsem spokojená, když vidím že naši předkové uměli a mají i v dnešní době nadšence a následovníky. Určitě by mne to bavilo. Marti díky za reportáž. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, já se přiznám, že dovnitř do zámků už moc nechodíme. Máme pocit, že jsme toho hodně viděli, tak jdeme jen občas. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Marti, zajímavý tip - ve Veltrusech jsem ještě nebyla a výstava by se mi nejspíš líbila. Teď ještě přesvědčit muže.... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, je to krásný zámek a park a určitě stojí za vidění. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti, moc hezký článek jsi napsala a zámek je nádherný.Krásnou noc Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, děkuji za reportáž. Veltrusy nemám přece jen za rohem, byla jsem tam - už to jsou dobré dva roky.
    Genius loci toho místa mě pohltí vždycky - Chotkovi, Braun, Alliprandi - tam je vždycky dobrá společnost.
    Přeji hezké pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já tam jezdím teď i několikrát do roka, ale to je pracovně. Ale pořád ten zámek obdivuji. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.