čtvrtek 23. ledna 2020

hodné obdivu!

Občas narazím na témata k psaní čistě náhodou, kdy téma vůbec nehledám. A pokud o tom nic nevím, vše si nastuduji na různých místech a teď bych skoro už dárcovství ledviny mohla vyučovat 😅. 
Bez náhodného setkání by mě osobně nenapadlo vědět víc.
Byla jsem si v nemocnici pro nějaké papíry a setkala jsem se zde se sympatickou, ochotnou a vstřícnou paní, která se vrátila po nemoci. 
Na začátku tohohle všeho byla moje otázka, zda je paní již v pořádku. Odpověděla mi, ano jsem, ale já jsem vlastně nebyla nemocná, já jsem darovala ledvinu...
Překvapením mi spadla brada a já hned složila poklonu, protože tenhle skutek je rozhodně hodný obdivu. Chvíli jsme si povídaly a já jsem jen špitla, jéé to by bylo krásné téma na článek, škoda, že je to tak osobní.
Odpověď zněla, a proč ne, lidé o tom moc nevědí.
Přiznám se, že v autě při odjezdu jsem si říkala, bože, jak to napíšu?! Musím si vše zjistit, já otrocky neopisuji z netu, mám ráda články živé a ráda je prožívám.
A tak jsme se sešly a povídaly jsme si nejen o darování ledviny, ale vůbec o životě a bylo to moc příjemné povídání. Uvědomila jsem si, že jsem se zase po dlouhé době setkala s krásným a dobrým člověkem, který se chová stejně sympaticky v práci i na ulici.
A tak vznikl článek, který včera vyšel. Je hodně dlouhý, ale i tak jsem ke své lítosti musela krátit, protože články do novin mají svá pravidla a já je už stejně porušila.
Na pár fotek se můžete podívat u článku, koncept článku vám na blog dávám.
V úvodu dnešního příspěvku je fotka kopie ledviny dárkyně, kterou dostala jako dárek.
Poprvé v životě jsem se setkala se živým dárcem a přiznávám, že mě to hodně obohatilo.
Paní Katko, děkuji.

Jak (ne)lehké je darovat ledvinu

Transplantace ledviny od žijícího dárce je v současnosti nejlepší způsob léčby selhání ledvin. Každý člověk může být dárcem, pokud je zdravý. Je to největší dar, který člověk člověku může dát.
Zkušenost s darováním ledviny má Kateřina Knížková z Mělníka, která pracuje jako asistentka chirurgických oborů v mělnické nemocnici. Vloni v listopadu se stala dárcem ledviny.

„O darování ledviny příteli jsem vůbec nepřemýšlela, rozhodla jsem se hned a předem jsem si nezjišťovala žádné informace. Já jsem byla iniciátorem a sama jsem to navrhla. Nakonec jsme se přihlásili do IKEM v Praze, abychom zjistili, že mezi námi panuje shoda. Z operace jsem neměla strach a po ní mě hlavně zajímalo, jak funguje moje ledvina příteli“, říká Kateřina Knížková.

„Transplantaci předchází spoustu různých vyšetření, my jsme na to ale měli šest let, protože ledvina ještě nebyla v takovém stavu, aby byla nutná transplantace hned, tak se nechala takzvaně dožít. Do IKEM jsme jezdili na kontroly šest let a v loni došlo k samotné transplantaci“, doplňuje dárkyně.

Když je nutná transplantace ledviny rychle, vyšetření dárce trvá asi tři týdny a obsahuje krevní a genetické testy, vyšetření protilátek, ledvin a v případě ženy i gynekologické vyšetření. Kateřina Knížková dodává: „Tím, že nejsem manželka, jsem musela jít před etickou komisi, kde jsem odpovídala na otázky, zda spolu žijeme, zda o tom ví moje rodina a děti, jestli souhlasí, a podstoupila jsem psychiatrické vyšetření. To v případě rodinných příslušníků odpadá“.

Po operaci dostávají dárci dárek, kopii svojí vlastní ledviny vytištěné na 3D tiskárně. Darování ledviny blízkému člověku je darování života. Být o ledvinu lehčí má i výhody. Člověk může žít kvalitně celý život jen s jednou ledvinou a dobrý pocit není jedinou odměnou. Podle statistik se dárci ledvin řadí k nejzdravější populaci a dožívají se vysokého věku.

Důvodem je následná celoživotní péče a kontrola zdravotního stavu. Ledvinu může darovat každý dospělý zdravý člověk. U transplantací od živých dárců je průměrná doba funkce ledviny až dvacet let, u transplantací od zemřelého dárce je to osm až dvanáct let. Transplantace ledviny od žijícího dárce je v současnosti nejlepší způsob léčby selhání ledvin a dárce nemusí mít shodnou krevní skupinu.

V roce 2019 se pražský IKEM stal co do počtu výkonů největším transplantačním centrem v Evropě, celkově bylo provedeno 540 transplantací, z toho 299 transplantací ledvin, od živých dárců 33 ledvin (zdroj IKEM). Mezi nimi je i ledvina Kateřiny Knížkové.
Marta Dušková

10 komentářů:

  1. Klobouk dolů před každým, kdo se na takovou cestu vydá.
    Mám kamarádku, která žije od útlého dětství pouze s jednou ledvinou a vím, jak nesnadný je to život, leckdy jsou omezení patrná.
    Když se někdo dobrovolně vzdá svého orgánu, je borec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, já mám trochu jiné informace. Asi záleží na tom, jak člověk o ledvinu přijde. Dárkyně, o které píši, nemá žádná zvláštní omezení, jen víc pít a vyvarovat se úrazu, ale to musíme všichni. Nakonec je hodně lidí, kteří žijí s jednou ledvinou od narození, aniž tuto anomálii vůbec kdy zjistí. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Paní Kateřina má můj velký obdiv jako všichni, kteří s rozhodnou darovat orgán.
    Marti, dnešní článek je zajímavý a díky moderní medicíně je možné zachránit hodně lidských životů. Pravidelně sleduji na ČT1 pořad Sama doma a nedávno jsem sledovala reportáž o nové metodě transplantace bijícího srdce. Tu provedli na konci října lékaři z Ikemu. Vkládám odkaz na článek https://zpravy.aktualne.cz/domaci/lekarum-se-podarilo-prevezt-bijici-srdce-nova-metoda/r~962b2e28f40311e984260cc47ab5f122/.
    Přeji Ti pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, děkuji za odkaz, podívám se na to, až budu mít trochu prostor a klid. Tento týden mám celkem nabitý. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Mám spolužačku, které byla asi před rokem a půl provedena transplantace ledviny. To je takový dar ! Před tím jezdila třikrát v týdnu na tzv. umělou ledvinu. Všechna čest a veliká poklona dárcům, takže obdiv paní, o které píšeš.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano největší dar, jak jsem už psala. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  4. Marti, zajímavý článek, rozšířila jsem si obzory. Vzpomněla jsem si při tom na kolegu, který byl potencionálním příjemncem, ale bohužel ho nakonec pro další komplikace zdravotního stavu z čekatelů vyřadili (a asi před 4 lety zemřel - právě na ty komplikace, ne kvůli ledvinám).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, i já jsem si rozšířila svoje obzory. Jo, to je smutné. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  5. Jak už jsem psala, máme s tím zkušenost v rodině. Nakonec vše dobře dopadlo, nemusela jsem stát před rozhodnutím dát či nedat. Nikomu to opravdu nezávidím... Jedna z těch hodně těžkých chvilk v životě a tak před každým takovým hluboce smekám.
    Měj příjemný den, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.