pátek 31. ledna 2020

kočičí láska...

Tento článek mi žádnou novou informaci vlastně vůbec nepřinesl. Všechno vím, všechno znám, jako brouk Pytlík😂. Jen jsem se přesvědčila, že rozumím kočičí řeči, tedy řeči našeho jezevce.
O tom, jak se naše Justýna změnila za poslední rok, jsem už psala před dvěma týdny. Je to najednou velký mazel, chová se jako pes a je to zřejmě tím, že jsme už dva roky s ní hodně doma, hodně s ní mluvíme a hodně se jí věnujeme.
Teď ty dva týdny je další změna a projev velké lásky. Jakmile se natáhnu na sedačku a jsem na boku, okamžitě vyskočí na konferenční stůl a odtud ke mně. To sice dělala furt, ale vždy si lehla vedle mě. Teď objevila kouzlo mého těla a lehá si na mě. Musí to být pro ni nepohodlné, protože neví, kdy se pohnu, ale já jsem trpělivá, a když na mě usne, ani se nehnu. Sice je to tíha, jezevec opravdu vypadá a váží jako jezevec, takže mě tlačí, mačká mi plíce, hůř se mi dýchá. 
Nechápali jsme, proč ta změna. Jsem asi nemocná, protože kočky jsou léčitelky a na sebe stahují neduhy člověka. No to jsem ale vlastně poslední tři roky pořád, zítra mám smutné výročí - tři roky od té doby, co mě porazilo auto zezadu na chodníku a já letěla vzduchem prý 17 metrů na druhou stranu silnice. A všichni se divili, jak jsem mohla přežít. Rozbila jsem tělem i přední sklo auta.
To je proto, že jsi taková měkkoučká od té nehody, míní můj muž. No nechtěl říct přímo tlustá, páč je teď tlustý taky, tak to něžně zaobalil. 
Z článku vyplývá, že je to velký projev lásky. A z deseti způsobů projevu kočičí lásky u nás neplatí jen jeden. Justýna nám nežužlá uši. 
Jinak u nás platí všechno. A ještě tam chybí poctivé mytí. To mi dělá každou chvíli. Někdy mě jen tak olízne jeden prst a já vím, že je to poděkování za pohlazení či pochválení, ale někdy má pocit, že jsem snad špinavá a jede místečko vedle místečka a meje mi třeba celou ruku až po loket. 
A i když není vždy její jazyk příjemný, má ho drsný, tak držím. Nedovolím si uhnout, to by mi přišlo jako urážka nejvyšší úrovně. Naopak mě těší tenhle projev přízně.
Držím, protože ji miluju každým dnem víc a víc, stejně jako ona mě.
A ještě něco pro zasmání z internetového kočičího gangu, který sleduju na facebooku a toto mi nejvíc připomnělo Justýnu, která mi před časem zničila na klávesnici ctrl.


Kopíruji na blog deset způsobů kočičí lásky a u nás momentálně vítězí šestka - zalehnutí. 
Jo a to hnětení není jen na stehně, ale na každé části těla, která je v dosahu u nás obou.
A jak je to u vás?

Manžel vám řekne, že vám to sluší, děti vás obejmou, kamarádka koupí kanystr vína. No jasně, ale jak sakra poznat, že vás miluje vaše vlastní kočka?! Vypadají zdánlivě chladně, ale nenechte se zmást, dávají vám najevo svou náklonnost, jak jen mohou!
  1. Dotýká se vás svým čelem. Tuto část těla kočky opírají pouze o nejmilovanější osobu v domácnosti. Tehdy uvolňují endorfiny a zažívají ryzí pocit štěstí.
  2. Otírá o vás tváře. Kočky mají na bocích tlamičky pachové žlázky, ze kterých vylučují svoji esenci a otíráním ji přenášejí na vás, tedy na svoji největší lásku. A samozřejmě svůj soukromý majetek.
  3. Ocas nahoru. To značí (narozdíl od psů, pozor, ti ho mají nahoře, když jsou rozrušení a ne zrovna pozitivně), že když vás kočka vidí, v hlavě jí běží něco jako: “Jé! To jsi ty! Jsi boží! Jdu za tebou, ty fešáku!”
  4. Oční kontakt a pomalé mrkání. Když se na vás kočka dívá tímto takřka svůdným pohledem, je to jako by vás líbala očima.
  5. Zapne motorek. Předení může být důsledkem nervozity i obav, ale pokud vám leží v klíně s přivřenýma očima a každý její výdech a nádech provází zvuk malého motorku v hrdle, buďte si jistí, že vás miluje.
  6. Zalehnutí. Když vymění svůj pelíšek za vaše tělo, měli byste se cítit poctěni. Dává přednost časově nevypočitatelnému spaní ve vašem klíně (obličeji, zádech, zadečku…) před ničím nerušeným spánku na svém místečku.
  7. Hněte vám stehno drápy. To jsou chvíle, kdy je kočka šťastná a tak trochu nostalgická. Hnětením si připomíná chvilky hnětení cecíků své maminky.
  8. Olizování vlasů a žužlání ušních lalůčků. Znamená to, že vás kočka považuje za jinou kočku. Ale to není všechno! Obětí tohoto láskyplného a tak trochu nechutného aktu nemůže být jen tak nějaký člen smečky, nýbrž jen ten nejoblíbenější. Je to známka nekonečné důvěry a přátelství.
  9. Nošení mrtvých myší a ptáčků. Ať už máte doma lenocha, nebo ne, pořád je to šelma. Tím, že vám přinese svůj úlovek, vám dává najevo, že jí není lhostejné vaše prázdné bříško nebo že pořád nepatří do starého železa a je rychlým a vitálním členem smečky.
  10. Povídání. Odpovídá vám vaše kočka na otázky? Mňouká na vás při různých příležitostech? Nemyslete si, že je to jenom kvůli jídlu! Kočky vynalezly mňoukání jenom kvůli lidem a ta vaše teď vydává zvuky jen proto, aby si získala vaši láskyplnou pozornost.

10 komentářů:

  1. Já jsem takový realista a neznaboh, že to je až k pláči.
    Před mnoha lety, kdy mi zemřeli oba rodiče, dcera vylétala z hnízda, rozešel se partner a udělal si hned miminko, přišlo mi, že dřív zemřu než to přežiju. Psychicky jsem se potácela mezi životem a smrtí, velkých a reálných cílů jsem před sebou neviděla.
    Každý den mi můj kocour celou noc ležel na nohou, zádech a jeho tělesné teplo přejímalo můj chlad. V to, co zásadně nevěřím a odmítám, mi potvrdilo, bral ode mne negativní energii. Trvalo to rok, každý den, každou noc. Čím hůře mi bylo, tím více se svým kožichem snažil. Spojili jsme se neviditelnou nití a můžu mít doma dvacet koček, on je jediný. Když jsem s ním na podzim ob den jezdila na veterinární kliniku, věděla jsem, že mu to dlužím. On byl ten, který mne postavil na nohy, já mu to dlužila.
    Já neznaboh, věřím, že mezi nebem a zemí je energie, které nerozumíme, nechápeme jí a přesto vděčně přijímáme, i se svými zvířaty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, i já jsem bezvěrec, ale taky věřím na něco mezi nebem a zemí, na energii, které nerozumíme. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  2. Kočky jsou svým způsobem pyšná stvoření, ale svojí náklonnost dát najevo umí. A souhlasím s tím,že rozumí. U nás na kopci je takový bezprizorní kocour. Vlastně ne úplně. Takovou základní péči má od sousedky, která kočky miluje. Takže ho krmí,má u nich i venkovní příštřeší. Je to takový zvláštně v určitém ohledu plachý kocour, takže do domu by nevstoupil. K nám si zvykl chodit ke dveřím na svačinku. Kupuji drůbeží salám (kvůli němu) a on ho má rád. Otevřu dveře a on na mně mňoukne. Já - počkej, přinesu ti. On čeká. Odcházím z domu, mňoukne. Nechce se mi vracet tak řeknu: Počkej až příjdu,přinesu ti. A on se opravdu otočí a jde si po svých a když se vracím, tak je okamžitě u dveří a mňouká. :-))))
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, krásně si povídáte s kocourkem. Zřejmě cítí, že ho máš ráda, a proto s tebou mluví. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Moje zkušenost s kočičí lásku je jen krátká, ale nikdy na ni nezapomenu. Matýsek byl dvouměsíční koťátko a najednou byl vytržený ze svého domova, od maminky. Já zase netušila, že si jedeme pro kočičku a byla jsem z něj vykulená. Vlastně vykulení jsme byli oba. V té době jsem byla nezaměstnaná a tak říkám, že jsem s ním byla na mateřské. Bylo léto a já měla nohy ke kolenům jeden škrábanec, jak po mně šplhal. Když povyrostl, tak naštěstí přestal a stal se z něho skokan. A spal se mnou, v noci mi olizoval krk, možná hledal mámu. Přízeň mému muži projevoval tím, že na něj čekal za dveřmi v době, kdy přišel z práce. Věděl, že si s ním bude hrát. A když jsme šli oba pryč, tak na nás také čekal za dveřmi. A nejraději vzpomínám na chvilky v podvečer, kdy mi ležel na klíně a já ho hladila. V té době jsem už věděla, že naše soužití nebude dál možné a tak jsem si ho ještě užívala.
    Měj pěkný pátek. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, je vidět, že i tu krátkou známost si dobře pamatuješ. Měj hezkou sobotu.

      Vymazat
  4. Kočičí lásku neznám, ale naprosto to chápu. Stejné pocity mám se psem. Jsou to lásky, kamarádi, parťáci v dobrém a hlavně ve zlém.
    Marti, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já znám kočičí i psí a věřím, že jsou si hodně podobné. Měj pohodový den.

      Vymazat
  5. Ahoj Marti, na tu vaši krasavici jsem včera čučela snad dvacet minut.Ta má tak krásný kukadla.Já jsem kočicí lásku nepoznala díky naším výmarandám.Bála jsem začlenit do rodiny kočinku, jelikož jsem se bála aby jí neublížily.Tak už máme celý náš život s mužem zkušenosti jenom s pejskovanejma.Eli má zvyk si ke mě lehnout odpoledne když si pustím telku a pletu .Lehne si mi na břicho a nohy a já sotva dýchám.Kdyby mě zalehla, jako Justýnka tebe, tak by ze mne zbyla placka.Je to kolos, ale boží.Ráno muž vstává dřív než já a vzbudí mě randál, jak ho ta potvůrka vítá.Pak mne taky a olíže mi celý obličej, že se hned musím jít umýt, páč bych měla vyrážku.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, ona psí láska je podobná a představila jsem si, jak si ten váš "drobeček" na tebe lehne :-) Je s nimi život prostě krásnější. Mějte všichni tři pěknou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.