sobota 18. ledna 2020

unikátní sbírka






Malá reportáž ze včerejší výstavy Proměna tvaru a dekoru aneb obraz s příběhem.
Vernisáž jsem ve čtvrtek nestíhala, tak jsem se na výstavu vypravila včera. Tedy vypravili a trefili jsme se zrovna do obědové přestávky, takže tam samozřejmě nebyla ani noha. 
Byla jsem ohlášena, takže jsem se dozvěděla zajímavé informace, které bych pravděpodobně nikde ani nenašla.
Dávám sem opět článek, který jsem včera odeslala, a pravděpodobně vyjde během víkendu.
Tak pojďte se mnou na malou exkurzi v průběhu tří staletí. 
Jedná se o soukromou sbírku, která obsahuje i unikáty, které se vyráběly pouze v Čechách a dávno jsou zapomenuty.
Teprve doma jsem si všimla, že jsem tak třetinu výstavy nenafotila. 
Příliš se soustřeďuji na článek a fotky jsou jen doplňkem. Ale snad i tak bude tato ochutnávka stačit. 
A třeba sami někde na tuhle rodinnou sbírku narazíte.











Výstava zachycuje proměnu tvaru a dekoru během tří staletí

V Regionálním muzeu Mělník je od pátku 17. ledna k vidění zajímavá výstava s názvem Proměny tvaru a dekoru ve fajánsi a jemné kamenině ze 17. až 19. století. Vystavené exponáty patří do soukromé sbírky významné vědecké osobnosti minulého století, jakou byl vynikající ortopéd profesor Miroslav Jaroš, přednosta 1. kliniky pro ortopedickou chirurgii Univerzity Karlovy v Praze. Vystavené soubory prezentují práci modelérů, malířů a dekoratérů středoevropské keramiky v průběhu více než tři staletí.

Kristýna Frelichová z oddělení propagace muzea k výstavě dodává: „Tahle výstava vznikla na základě dlouhodobé spolupráce s Miroslavem Smahou, historikem umění, sběratelem a pedagogem na umělecké průmyslové škole v Praze. A studenti to měli i jako takovou praxi, protože se podíleli na instalaci výstavy. Na základě této spolupráce do muzea zapůjčil Miroslav Smaha, který je kurátorem výstavy, i tuto rodinnou sbírku a je to sbírka jeho dědečka Miroslava Jaroše“.

Sbírka byla v rodině dlouho udržovaná, a i byla rozšířena. V 70. letech 20 století hrozilo rodině vystěhování a byli nuceni část sbírky prodat. Výstava obsahuje i obraz portrétu Miroslava Jaroše, který je zapůjčen z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kam byl věnován právě v pohnuté době 70. let. Dlouho se však nevědělo, kde ten obraz je, posléze jej Miroslav Smaha dohledal a byl zapůjčen právě na expozici v muzeu. Obraz namaloval malíř Zdeněk Burian.

Výstava obsahuje i unikáty, dnes již málo známé a zapomenuté siderolithy a terralithy, severočeská kamenina z 19. století, a tyto výrobky se vyráběly jen v Čechách na Děčínsku a Teplicku a nikde jinde ve světě neexistují. Siderolithy se nepoužívaly jako běžná užitná keramika, ale spíše to bylo luxusní zboží pro měšťany a bohaté. Z kameniny se vyráběly dózy na doutníky, na bonbóny, cukřenky apod.

Nejstarším kusem expozice je habánský talíř ve tvaru kardinálského klobouku z roku 1693. Pozoruhodná je i pozdní habánská keramika ze Slovenska a za pozornost jistě stojí i řada malovaných džbánů či jídelní soupravy a talíře.

„Výstava byla plánována dlouho dopředu právě na rok 2020, protože letos uplynulo padesát let od úmrtí Miroslava Jaroše a rodina se rozhodla výstavu k tomuto výročí uspořádat“, doplňuje Kristýna Frelichová.
Výstavu je možné shlédnout ve velkém sále Regionálního muzea Mělník do 9. února.
Autor: Marta Dušková










12 komentářů:

  1. Určitě je to výstava, která stojí za to ji navštívit.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano stojí, jen se v těch vitrínách pod sklem špatně fotí. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Marti, zajímavá výstava, některé kousky jsou opravdu nádherné. Celá sbírka je úžasná, je dobře, že se tyto kousky povedlo vystavit, je na co se dívat.
    Hezký víkend přeji. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, díky za exkurzi na výstavu - je moc pěkná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, rádo se stalo, i když pod sklem se fakt fotí hrozně. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Marti, to je krásná výstava, některé exponáty jsou opravdu jedinečné. Moc hezká reportáž.
    Měj pěknou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, děkuji, těší mě. Měj pěknou a pohodovou neděli.

      Vymazat
  5. Marti, máte v muzeu zajímavé výstavy. Jsem moc ráda, že necháš nahlédnout i ty, co to k vám nemají zrovna kousek.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano, muzejní "holky" jsou úžasné. Měj hezkou neděli též.

      Vymazat
  6. Marti, to jsem si pošušňala.To je taková nádhera.Já vše staré miluju.Mám od mamky taky pár kousků.Škoda, když zemřela, nechtěla jsem takzvaně rabovat, ale asi jsem mněla.Když se bráchové stěhovali z bytu ani nevím kde ty zbylý poklady skončily.No a ten živý model je zase nej, ale asi by ho potěšilo víc, kdyby chválila mladší a ne 68 baba.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, pochvalu vyřídím a určitě ho potěší, taky není už mladík a komplimenty má ráda a můžu mu konečně říct: vidíš, líbíš se i bez zatahování břicha :-) Měj pěkné pondělí.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.