pondělí 6. dubna 2020

jak se vám spí?


Nebojte, nechci, abyste mi odpovídali. 
Je to jen řečnická otázka v souvislosti s autorskou inscenací Dům bez spánku, která se právě spánkovými poruchami zabývá. 
Potřebuji si sem na blog odložit rozhovor naší Lindy v rozhlase, kde se zmiňuje i o tom, jak se zkouší a režíruje v divadle v koronavirové době. 
Tady ho najdu, když si ho budu chtít poslechnout znovu. 
Posty na facebooku mají jepičí život a těžko se dohledávají.
Rozhovor se týká inscenace Dům bez spánku, která měla mít premiéru 30. března a samozřejmě neměla a termín je zatím v nedohlednu.
V úvodu je upoutávka na inscenaci a kdo máte zájem na rozhlase Vltava si můžete poslechnout zmíněný rozhovor.
O inscenaci jsem se tady již zmiňovala, ale dávám sem malou připomínku. 
Fotografie a plakát k inscenaci jsou prací naší Terezy. 
Tak mějte dobrý vstup do nového týdne.




Kolektiv Nesladim – Dům bez spánku Archa.Fresh Okna panelových domů dýchají ve stejném rytmu. Večer kolem sedmé se rozsvítí, před půlnocí zhasnou, nad ránem se znovu rozjasní. Pro některé je ale tenhle řád noci cizí. Insomniak zírá do tmy a marně čeká na spánek. Narkoleptik usne kdykoli a klidně několikrát za sebou. Pro somnambula je každá noc nebezpečnou hrou. A každý z nich by chtěl patřit mezi ty spořádané spáče, kteří ve tři ráno oddechují ve ztichlých ložnicích. Autorská inscenace Dům bez spánku přibližuje život lidí se spánkovými poruchami. Lidí, kteří žijí mimo řád stejně dýchajících panelových domů. Lidí, mezi které patří každý třetí z vás. Premiéra: 30. března 2020, Divadlo Archa, Praha Příprava inscenace probíhá za odborných konzultací lékařů a pacientů Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech (Oddělení spánkové medicíny). Inscenace vzniká v produkci Divadla Archa v rámci Archa.Fresh. Kolektiv NESLADIM vznikl v roce 2019 a jeho dramaturgie se zaměřuje na destigmatizaci psychických poruch skrze divadelní tvorbu. Základ tvoří skupina nezavislých umělců z Prahy a Paříže. Koncept a režie: Linda Dušková Dramaturgie, text: Pavel Gotthard Scénografie: Lara Hirzel Kostýmy, asistent scénografie: Rufina Bazlová Hudba: Matyáš Řezníček Pohybová spolupráce: Tereza Hradilková Produkce: Lucie Špačková, Zdeňka Valečková Hrají: Lucia Čižinská, Michal Kern, Matyáš Řezníček Více na www.divadloarcha.cz

10 komentářů:

  1. Rozhovor si ráda poslechnu, ale pustím si to až večer. Teď jsem jen proběhla blogy a jdu mýt okna :-).
    Den v pohodě a se sluníčkem na obloze a i v duši!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doufám, že ti šlo mytí oken od ruky :-) Měj klidný den, vypadá to, že bude opět krásný slunečný.

      Vymazat
  2. Tak na rozhovor jsem zvědavá, večer si ho poslechnu. Nebo možná si ho pustím k obědu. :) Jinak je mi rušení divadel a všeho moc líto. Já měla jít letos poprvé v Krumlově na otáčko a teď mi manžel posílal odkaz na článek, že sezona je zrušena. Takže si vyzvednu peníze za lístek, až skončí tato opatření a budu asi čekat na příští rok. :(
    Měj se pěkně, S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, my jsme měli jít teď v dubnu na Krále Oidipa do Národního divadla a já jsem se moc těšila. Těšila jsem se i z důvodu, že hlavní roli hraje Pavel Batěk, se kterým jsem vloni dělala malý rozhovor pro svůj článek a on mě o téhle roli říkal. No nic se nedá dělat. Musíme se držet. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  3. Rozhovor jsem si poslechla včera a rozhodně je zajímavý. Docela mě překvapilo jak velký počet lidí má problémy se spánkem. Držím palce, aby se brzy situace vrátila co nejvíc do normálu a premiéra hry se mohla konat.
    Měj pohodové pondělí i celý týden. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, předpokládala jsem, že už si ho slyšela, když jsem ho dala na facebook. Měj klidné dny.

      Vymazat
  4. A já ti klidně odpovím, blbě. Stres, přetažená únava, změna času ... všechno na mě působí tak, že se ještě v jednu převracím v posteli, až nakonec musím hrábnout alespoň po kousku prášku na spaní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já už mám problémy se spaním tři roky a prý to souvisí s úrazem hlavy. Usínám bez problémů, ale budím se každou hodinu. Tak přeji lepší usínání.

      Vymazat
  5. Ráda si ho poslechnu. Divadlo je jedna z věcí, která mi moc chybí. Má tu už hromádku odložených vstupenek na lepší časy.
    Já nejsem zrovna spavec, čím víc jsem unavená tím hůř spím. A když se k tomu přidají nějaké starosti, neumím vypnout hlavu...
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, i mně chybí. Bude líp. Měj pohodový a klidný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.