pátek 17. dubna 2020

posbírané 6



Posbírala jsem šestý díl. 
Moje motto "jo takhle to tenkrát bylo" se zdá být v nedohlednu. 
Když jsem začala psát, vůbec jsem si nemyslela, že budu sbírat na díly. 
A než se budete bavit či dokonce smát posbíraným, tak nejdříve něco vážného. 
Na úvod sem dávám příspěvek Aničky "máma za vodou", jejíž blog, který teď píše sporadicky, sleduji hlavně přes facebook. Anna žije už několik let v New Yorku a včera jsem sdílela její postřehy na svých stránkách a určitě stojí za to prezentovat je i tady a přečíst.

Postřehy z koronavirové Ameriky:
Minulý týden jsem si myslela, že New York ztichl, tenhle týden si myslím, že to tu nemůže být tišší. Co napsat Jsme v průseru, všichni v USA. Koronavirus odhalil ty nejzákladnější nedostatky, které tady v USA máme. Jak se to stalo?
Náš průser se skládá z několika velikých částí. Můžeme začít třeba politikou.
USA je vlastně federace států vedená guvernéry a volenými zástupci nad guvernéry států už je pak jenom federální vláda v čele s prezidentem.
No a náš prezident stejně jako většina federální vlády nevěří vědě, informace pokud nejsou ve formě chvály vlády a prezidenta jsou falešné, doktoři jsou liberálové a za poslední 4 roky vláda sebrala 80 procent rozpočtu CDC (Center for Disease Control) něco jako hlavní hygienik v ČR. V únoru a březnu se náš prezident rozhodl, že coronavirus je demokratický hoax a nemusí se jím tudíž zabývat. Odmítl zavřít USA, jako se to dělo v Evropě a vzkázal guvernérům, ať si to vyřeší po svém.
Guvernéři států postupně pozavírali celé USA. Federální vláda, která má na starosti zásoby materiálů v době nouze se rozhodla až po velikém nátlaku začít zásoby rozesílat a také poslat armádu.
Jak víme stát New York má nejvíce případů koronaviru v USA, které má zase nejvíce případů na světě, tak tady se Trump trefil, náš virus je opravdu ten největší a jak to tak začíná vypadat i nejsmrtelnější. Guvernér našeho státu se rozhodl jednat poměrně brzo a uzavřel Newyorský stát.
Jsme v "shelter in home" stavu neboli chraňte se doma.
A teď nastává ten opravdický průser. Neexistence univerzálního zdravotního pojištění, Obama care je po čtyřleté vládě republikánů jedním velkým vtipem, neexistence podpory v nezaměstanosti, neexistence jednotné nemocenské, každý zaměstnavatel si ji dělá po svém a velké procento ji neuznává vůbec, propouštění bez jakéhokoliv odstupného, jak se třeba stalo 1200 zaměstnancům JFK.
A pak tu máme lidi, kteří tohle všechno musí navigovat. Dejme tomu, že si platíte zdravotní pojištění, jste tedy ten "co má štěstí" jak se tady říká. Pokud vás propustí z práce, musíte si začít platit zdravotní bez procenta od zaměstnavatele a to se může s přehledem vyšplhat na 2000 dolarů měsíčně. Pokud nemáte práci, tak se to těžko platí. Stát za vás nezaplatí nic, vůbec nic.
Prvního dubna nemělo 40 procent newyorčanů na zaplacaní nájmu, někteří majitelé domů odpouštějí nájem za duben, plno ale ne. Pokud nezaplatíte začnou se vám sbírat penále a pak je vyhození z bytu hodně jednoduché, pokud vás vyhodí z bytu za neplacení nájemného je možné, že už vám byt nikdy nikdo nepronajme.
Pokud nemáte pojištění a odveze vás sanitka do nemocnice, je možné, že se zadlužíte na hodně dlouho. A tak mnozí nemocní raději volí zůstat doma nebo se pak těsně před přechodem na ventilátor, který tu nepřežije 90 procent pacientů, se ptají lékařů, kdo za ně zaplatí nemocnici. Umírají tak nejen naprosto sami, ale i s pocitem toho, že zadlužili rodinu.
Pokud zemřete, jako jedna sestřička a máte rodinné pojištění přes zaměstnavatele, rodina o něj do 30 dnů přijde a nikoho nezajímá, že se sestřička nakazila od pacientů, o které se starala.
Lidé umírají doma hodně, tak moc, že po New Yorku jezdí vojáci ve speciální nenápadné dodávce a sbírají těla. K dnešku zemřelo doma a v nemocnicích skoro 11 000 lidí.
Pokud onemocníte a máte to štěstí, že máte nemocenskou, která je v nejlepším případě 7 dní na rok a vy ji přesáhnete, jdete na neplacenou nemocenskou, tam si platíte zdravotní pojištění v plné formě. Jo a taky vás můžou vyhodit z práce.
Federální vláda se rozhodla nabídnout podporu v nezaměstnanosti, 1200 dolarů jednorázově, no taktohle stačí tak možná na jeden nájem, možná, hodně možná.
Za dva dny musíme všichni povinně nosit roušky, už tak je stejně nosí většina lidí.
V pondělí se Trump rozhodl, že v úterý řekne datum, kdy se USA otevře, v pondělí odpoledne utvořili guvernéři sedmi států na východním pobřeží a tři guvernéři států na západním pobřeží alianci, prý se rozhodnou podle vědy, lékařů a rozumu, kdy otevřít svoje státy. Šach!

A teď pojďme na vtipy. Je možné, že se tady třeba časem začnou objevovat ty samé. Předem se omlouvám, ale za chvíli si už nebudu pamatovat, co už tady bylo a co nikoliv. Snažím se sbírat lidovou tvořivost objektivně, aby zobrazovala nynější situaci bez ohledu, jestli s uvedeným souhlasím či nikoliv.
Doufám, že i tento díl jako předchozí, bude pro vás zábava. 
Domnívám se, že větší zábava to bude až po...














8 komentářů:

  1. Marti, ten článek o situaci v Americe v době koronaviru jsem četla včera. A zaplať Pán Bůh, že žijeme v České republice. Ta situace tam je hrozná a když slyším názory Trumpa, tak si říkám, že nemá v čele státu co dělat. Myslím si to už dávno a teď mě v mém názoru utvrdil.
    Vtipy mě pobavily, hlavně ty se zvířátky.;-)
    Měj pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já vím, že jsi to četla u mě na facebooku. Já to musela sdílet všude, páč osobní zkušenost je vždycky víc, než přináší média. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  2. Marti, čtení neveselé, ale spousta fórků dobrých.
    Přeji hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, mám podobné zprávy od známých v NY... děsivé!
    Děkuji za ty vtipy a přeji hezký víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to horší, než si člověk umí představit. Měj pohodovou sobotu.

      Vymazat
  4. Ten článek je opravdu děsivý. Člověk si říká, ještě že žijeme v 21. století a ne ve středověku. Ale některá místa na tom nejsou o nic moc lépe. Možná ještě hůř. :(
    Je to opravdu velice smutné a jsem maximálně šťastná, že jsem občas ČR.
    Měj se pěkně, Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, jo tady se myslím opatření vyplatila. Měj pěknou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.