pátek 3. dubna 2020

pošťák zvoní dvakrát,


netrpělivý i třikrát. 
Je to nepochopitelné, když vidí velký dvoupatrový dům, jak si může myslet, že vyběhnu na první písknutí. Někdy mě to fakt irituje. 
Už při obouvání křičím od vchodu: ježíš, už běžím a na chodníku dodávám, že nemám fakt křídla. 
Ten zvonek je teda celkem oprus a pokaždé vyděsí i Justýnu. 
Není tolik v permanenci, tak obě zapomeneme.
Hraje totiž dlouhou a velmi hlasitou melodii a v závislosti na netrpělivosti pošťáka někdy slyším v domě melodii, když se už vracím s balíkem. 
A ještě nás to nenapadlo změnit. 
No mě to teda vlastně napadne po každém zazvonění, ale neudělám to hned a pak zapomenu. 
V podstatě moc často nezvoní. Rodina a přátelé mají buď klíče, nebo volají či případně použijí zvonici, která je většinou slyšet až do domu, i když je určena na zvonění na zahradu, páč zvonek z domu na zahradu není slyšet. Naštěstí.
Někteří pošťáci chytře volají předem: budu u vás za dvě minutky. 
No někdy to není úplně pravda a já stepuju před domem a vypadám jak stará Kelišová šmírující sousedy...
Teď je ještě mnohem těžší vyběhnout včas. 
Chvíli trvá, než si nasadíte roušku a rukavice. 
Teď přebírá poštu hlavně můj muž a trvá mu to tak dlouho, že mám strach, že odjedou. 
Teď se i trochu vytratila radost, že vám konečně dorazí něco, co jste si objednali, páč je to trochu  běžecký závod. 
No, ale nakonec ta radost přijde. 
Ty závěsy, které vidíte na úvodní fotce, teda pošťák nepřinesl. 
Ve středu, když na mě na facebooku vyskočila nabídka prodeje květin a já zjistila, že je to o pár baráku dál, měla jsem radost jako malé dítě.
A ještě za ty úžasné nízké ceny. 
Tak jsem zavolala a zeptala se na závěsy a že potřebuji tři. 
Byly jen dva, dnes budou další. Ptám se, jak je možné, že o vás vůbec nevím? 
Vždyť tady bydlíme sedm let. No já normálně prodávám na trhu a sousedé o mně vědí, ale teď jsme museli udělat reklamu vzhledem ke karanténě.
Mám opravdu neskutečnou radost, takže tam zavítáme ještě několikrát a ještě máme pocit, že pomáháme malému podnikateli. 
Dnes se teda těším na další přírůstek na naši zahradu. 
Chybí mi hlína, jinak bych si tam hned koupila i pelargonie do truhlíků.








Poštou nám dorazily další rostliny a květiny na zahradu. 
V tomto on line zahradnictví Sieberz jsem nenakupovala poprvé. Vloni jsem tam nakoupila nějaké pokojovky. A teď jsem nakoupila rozchodník, vlčí bob a kordérii. Opisuju z objednávky, tak se nedivte, za chvíli nebudu vědět, co to je. Tohle je zahradnictví pro naprosté blbce, jako jsem já. 
Je  přehledné, podle obrázku poznám, jestli to chci, a ještě je tam přesný popis jak pěstovat.
V normálním zahradnictví jsem schopná naživo nakoupit, jen co znám, ostatních věcí si ani nevšimnu a možná by tyhle ani neměli. 
Na fotkách vidíte, v jakém úžasném balení zboží dorazilo.



Někdy stačí jen málo k velké radosti. A právě v této době je každá změna, která vás vyruší od běžných činností, vítaná. Pošta dorazila tedy ještě jednou a něco je ještě na cestě. Ale to až někdy příště.
Tak dnes tisíckrát stejné violky pro radostný dnešní den. 
Já vycházím na zahradu každou chvíli a furt se kochám. 
Vidím závěsy i z předsíně a kuchyně přes okno a to je radosti...

28 komentářů:

  1. Marti, v této době je všechno jinak. Paní pošťačka zazvoní a do sluchátka domovního telefonu řekne doporučená zásilka. Jindy by čekala dole u schránek. Teď vejde do domu a když slyší, že jdu, tak postaví balíček na schránky(trochu vystupují ze zdi) nebo jako včera ho zastrčí napůl do schránky a než dojdu dolů je pryč.
    Ty závěsy jsou krásné, taky bych se chodila kochat. Chtěla jsem přesazovat kytičky, ale nemám hlínu a nové květináče. Teď více než kdy jindy se těšíme z malých radostí.
    Přeji zdravý den.:-) Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, my ven musíme, páč občas je zapotřebí balíček zaplatit kartou, páč třeba firma nemá na výběr více druhů platby a navíc jsou některé balíky velké a před vrátky by je pošťák nikde postavit nemohl. Měj klidnou sobotu.

      Vymazat
  2. Dobře jste nakoupili. Taky už se motám kolem zahrádky. Z přední strany domu mám také macešky. Včera jsem do truhlíku přesadila muškáty, ale ven je ještě nedám, na ty je čas.
    Tak si hezky užívej své květeny a měj klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my začínáme osazovat vlastně stejně jako každý rok v této době a vždy nám vše vydrží a není to jen teplým počasím, ale zahrada je chráněna kvůli silnici velkou zdí, takže je to možná i proto. Tenhle čas miluju, když už je čím se kochat. Měj pohodovou sobotu.

      Vymazat
  3. Martina z Českého ráje3. dubna 2020 v 9:40

    Marti, my jsme oba rádi, že jsi zveřejnila a fotky potěšily blogerečky.Díky Msrtina

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, s tím zvonkem to máme stejně. Vždycky říkám, že to u nás není jako přeběhnout 3 + 1...
    Kytičky, to je velká radost, závěsy máš krásné, na zahradnictví se mrknu, děkuji za typ.
    Přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přesně tak. Ano, je to velká radost a já se na tuhle chvíli vždy dlouho těším. Měj klidný den.

      Vymazat
  5. Marti, závěsy vypadají krásně, já o víkendu jdu také osazovat truhlíky a moc se na to těším. Ty už máš vlastně hotovo. :o) A ten kyblíčkový okap, ten vypadá stále úžasně.
    Měj fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, no nemám hotovo, teprve začínáme, do truhlíků jsem ještě nenakoupila, páč jsme neměli hlínu. Hlína už je, tak nakoupíme příští týden. A taky se na to moc těším. Měj klidný a zdravý víkend.

      Vymazat
  6. Máš to krásné. Já zatím kytky ven nekupovala. U nás teda má jen petrklíče a macešky - zatím, tak vyčkávám. Jinak s tím zvonkem je to přesné. Máme teda jen jedno patro, ale když jsem nahoře, vykukuju radši z balkonu a hulákám, že už letím, a dole naštěstí vylítne první pes, tak mám čas se obout. Paní pošťačky dostanou vysvětlení od Barona. :D
    Pěkné dny! S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, my v tuhle dobu začínáme s osazováním každý rok. Měj klidný a pohodový víkend.

      Vymazat
  7. No, budu ti moc fandit, pampovou trávu udržet v našich podmínkách je takřka nemožné, pokud je vysazená venku. Třikrát za sebou mi vymrzla a po čtvrté díky vlhké zimě vyhnila. Je to oříšek, veliký.
    Takže budu s napětím očekávám, jak se spolu spřátelíte, mně se to bohužel nevydařilo. A už se nebudu pokoušet.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vzhledem k tomu, že Duškovi bydlí v celkem teplém kraji, mohlo by se podařit. Soudím podle toho, co u nich kvete a nebo přežije a u nás ne. Budu též držet palce.

      Vymazat
    2. Blondýnko, to je možné, že nám to nevydrží, ale my jsme zvyklí na neúspěchy a některé druhy rostlin jsme zkoušeli taky i třikrát, než jsme to vzdali. Takže se uvidí, kdo z koho. Měj klidný víkend.

      Vymazat
    3. Věruško, díky a uvidíme, zda se podaří, ale jak jsem psala výše, nějak nás to netrápí. Naše zahrada je pokus omyl bez nějaké koncepce a občas se i stane, že čím blbější sedlák, tím větší brambory... Měj pěkný víkend.

      Vymazat
    4. Bydlím skoro za rohem :-)
      Jako vášnivý pěstitel travin, mám jich 40, moc jsem si přála mít právě tuhle dekorativní pampovou trávu, protože je to prostě krasavice.
      Bohužel se mi to nepovedlo, jediné co doporučím, nepodcenit krytí.
      Mám též jeden velice náročný druh, Arundo, díky krytí přežívá už třetí zimu a dorůstá velikosti pěti metrů.
      Myslím na vás, jo a to zahradnictví se mi moc líbí, objednám.
      Zdravím Dietlovi a přeji krásné sázení, budeme mít konečně od zítra jaro.

      Vymazat
    5. Jojo, když jsem si tu trávu vybrala, vzpomněla jsem si na tebe, zahradní architektko, a říkala jsem si, že teda mám odvahu a neskutečnou drzost, si myslet, že tohle zvládnu. Ale já získala dojem, že to nepotřebuje moc péče a přiznávám, že to je pro nás priorita. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Krásné jsou všechny květinky, které sis nakoupila. U nás je na to ještě moc brzy. Tady se do "zmrzlých" nic nevyplatí dávat ven, protože to ještě mohou zničit mrazíky. Už jsme s manželem uvažovali i o tom, že pronájem zahrady zrušíme. Už nám ubývají síly a hlavně už tam chodím pracovat jen já sama a to mě nebaví. Tak ještě letos mám koupenou sazečku cibuli a brambory a na podzim končím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, my v tomto čase začínáme každý rok a do zmrzlých nečekáme, ale u nás je tepleji. Jo tak my máme zahradu doma, to bychom taky nezvládali chodit někam jinam, tak se ti nedivím. Měj klidný víkend.

      Vymazat
  9. Marti, kytičky jsou radost (pro mne tedy hlavně na pohled, na to opečovávání moc nejsem) a radosti jsou teď potřeba. já si včera koupila malinkého porcelánového ptáčka a modřenec v květináčku. Možná to vyfotím na blog - někdy ;-)
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, jak vidíš, tak já nakupuju, co moc péče nepotřebuje, žádné pletí atd. Jo nafoť, jsem zvědavá. Měj zdravý a klidný víkend.

      Vymazat
  10. Marti, ty závěsy jsou parádní. :-D Stejně tak i profesionální balení květin, které přišly poštou. Já si oblíbila zahradnictví ve Spomyšli, které je kousek od D8 směrem na Mělník, potom Flos v Řeži a pak zahradnictví na Mělníku. Jsou tam dvě, jedno se jmenuje Petro a specializují se na fuchsie, název druhého jsem zapomněla. Za kytky dokážu utratit dost peněz. A to i přesto, že si sadbu muškátů už dlouhé roky dělám sama.
    Hezký den s květinami A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, Spomyšl máme za humny a chvíli jsme tam i jezdili, než jsme zjistili, že magnolie od nich vydržela měsíc a rododendron dva. Pak mě dostali svojí neznalostí, když jsem chtěla vědět, kde mají surfinie a oni mi ukázali petúnie a tvrdili, že je to totéž. Jo paní Petrovou moc dobře znám z doby, kdy jsem pracovala v redakci a my jsme spolupracovali, už jsem u ní dlouho nebyla. Od loňska jezdíme do Jahodárny Vraňany, název je zavádějící, nejsou tam jen jahody a jsme spokojení a vždy jsou tam odborníci, kteří poradí. Měj klidný a zdravý den.

      Vymazat
  11. Marti,tak to je fajn.Já bez kytí bych nemohla žít.My pojedeme do našeho zahradnictví 24.dubna, budou mít otevřeno.Je to soukromé zahradnictví a jezdíme nakoupit už mnoho let.Utratím tam neskutečně peněz, ale vůbec mi to nevadí.Koukala jsem na ten Sieberz a asi neodolám a taky něco objednám.Pošťačky u nás jsou stejné,když předem nezavolá, tak zvoní jako blázen.Kdyby mě slyšela co jí dám jmen než vylezu.Marti, přeji vám klidný zbytek dne.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, no my taky utratíme hodně peněz a první tisícovku letos už máme za sebou a nevím, kolik jich letos bude, ale za to potěšení to stojí. Měj pohodový den.

      Vymazat
  12. Tak mne tím neskutečně dlouhým vyzváněním pošťačky štvou. Tady stačí jen cinknout a už spustí oba psi takový virvál, že dál nemusí ani zvonit. Ne, ony stojí s prstem na zvonku pět minut.... obzvlášť to měla ráda dcera když přišla po noční a akorát usnula když se ozval zvonkový poplach. Říkala jsem jim to nesčetněkrát, že jsem vždycky někde poblíž, navíc že dcera spí po noční, a myslíš že to pochopily? ne, hned druhý den zas zvonění jak o život. Tak jestli ta tráva je Cordateria, tak to sis koupila něco, co je na pěstování hóóódně složité.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, škoda, že naše Justýna neštěká :-) Jak už jsem psala, my amatéři a blbí sedláci máme odvahu zkoušet, na co nestačíme, jen protože je to krásné... A je to kortaderie pampová, jak píšou. Měj pěknou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.