sobota 11. dubna 2020

tuhle proměnu miluju




Proměnu, kdy se bezútěšná zahrada po zimě promění během pár týdnů v krásnou, barevnou, ke kochání. 
Samozřejmě, že hraje roli osazování truhlíků, závěsných květináčů. plecháčků na plot a tak, ale už se snaží i zahrada.
Rozkvetla třešeň, už se zabarvují tulipány, vylézá spoustu dalších kytek, které kromě pivoněk stejně jako každý rok neumím pojmenovat, ale ta mobilní krása je samozřejmě rychlejší. 
Navíc naši menší zahradu nemáme kytkami osazenou celou, protože je zapotřebí nechat prostor na hry jako je fotbal, kroket či jen tak běhání, dokud jsou děti malé.
Při práci jsem naštvala Justýnu, protože jsem obsadila celý stůl, na kterém se ona teď válí a opaluje.
Lehla si teda na zem blízko stolu, pozorovala mě a čekala, až z toho usnula. 
Práce mi trvala docela dlouho. 
Šest truhlíků, několik květináčů, šest plecháčků na plot...






Sotva jsem očistila vše zasazené a začala roznášet na značky, okamžitě stůl obsadila a bylo jí jedno, že se válí v hlíně.



A tady naše kvetoucí třešeň tisíckrát jinak.








Justýna pořád ostentativně okupuje stůl. No teď ho prostě neuklidíš. 
Stejně ještě musíš zasadit do bylinkového záhonku pažitku a petržel.



A tak jdu fotit tulipány. Je paradox, že jsme si poprvé koupili tulipány do vázy, páč jsme na ně dosud nenarazily a mezitím začínají kvést na zahradě.
Tak mějme pěknou barevnou sobotu.








26 komentářů:

  1. Máš moc hezky osázeno, teď si můžeš dát na zahradě kávu a kochat se. Třešeň opět slibuje bohatou úrodu. Je fajn mít v sousedství zahradníka, nemusíte pro kytičky daleko a jemu nákupem pomůžete.
    Přeji zdravou sobotu a Justýnce posílám podrbání za ouškem. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, kávu si na zahradě teď moc nedávám, protože mi brzy vystydne a já nenávidím studené kafe, já ho musím mít horké. To si spíš dáváme na zahradě víno. Přesně mám radost z toho zahradníka, letos bychom ještě asi osázeno neměli, protože se mi nechce jet do přeplněného zahradnictví. A zahradník má radost z nás, už tam byl můj muž třikrát a zahradník mi do telefonu, když jsem objednávala, co chci, dával najevo velkou radost. Až ji uvidím, tak podrbu. Je někde venku. Teď se přijde domů jen najíst, je teplo, tak courá. Měj klidnou sobotu.

      Vymazat
  2. Moc krásné květiny a Kurzy na je k pomazlení. Miluju jaro a to když to všechno dostává tu jedovaté zelenou barvu a v tom první květy. Ja take mám pronajatou zahradu, ale letos už naposledy zarazil a a končím. Už na to nemám síly. Manžel už tam vůbec nechodí a navíc to nemáme samu, ale se sousedy a tak jim to přenechám celé. Udržovat budu jen květinovy záhon pře bytovým domem a to mi na hrabání v zemi bude stačit. Posílám Justynce pohlazeni a Tobě mnoho krásných pozdravů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za nesrovnalosti. Mobil mi to upravil a já si toho nevšimla. ...Místo Kurzy melo být Justynka ...atd.

      Vymazat
    2. Jaruško, nemusíš se omlouvat, já jsem pochopila :-) No my nemít zahradu doma, tak to taky nedám. Po úraze potřebuji často odpočívat, takže mi to trvá několikrát dýl. Měj pohodovou neděli.

      Vymazat
  3. Tohle kutilské a zahradnické okénko mne pohladilo, potěšilo a nabudilo.
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, no máme letos osazeno ve stejné době jako každý rok. Ale letos je to díky zahradníkovi v sousedství, do narvaných zahradnictví se nám nechce. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  4. Marti, ty teda jedeš! Máš to moc hezky osázeno. Zase mě zaujal tvůj dřevěný puntíkovaný truhlík (ten už jsem ti chválila loni :-) ). Zátiší s květinami na studni je super! Krásné velikonoce! Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, ty truhlíky jsem ještě vloni měla dva, ale už se rozpadají, tenhle už taky. No můj muž našel tahle korýtka před lety někde na smetišti a já jsem si je namalovala. Snad zase nějaké najde. Já jsem je milovala a vydržely dlouho. Jo, to zátiší na studni držíme už několik let, máme ho rádi. Měj klidnou a zdravou neděli.

      Vymazat
  5. Marti, to je nádherná podívaná. Také toto období proměny miluji. Zrovna včera jsem na tím přemýšlela, jak to po té zimě, během pár dní, vypadá na zahradě úplně jinak. Tolik jako ty toho nesázím, ale snažím se co nejvíc nasázet do záhonů.
    No a ta vaše třešeň, nádhera. Nám teprve pomalu nakvétá.
    Měj hezkou sobotu. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, jak jsem psala, my ještě držíme na zahradě malé hřiště pro děti, takže o to víc sadíme mobilně :-) Měj pohodovou neděli.

      Vymazat
  6. Jaro, radost pohledět. U nás pokvetou třešně asi nejdřív za 14 dní. Aspoň se bude pod čím na prvního máje políbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, no my už míváme každý rok třešně v květnu a na prvního máje se pod ní už nepolíbíš. Tedy můžeš, ale už ne pod květy. Měj klidnou neděli.

      Vymazat
  7. Marti, já jaro taky miluju.U vás.už všechno kvete.U nás začíná.Je tu chladněji.Já už bych taky sázela kytí,ale musím počkat do 24.4.Otvírá naše zahradnictví.Krásně sis to osázela a Justýnce to sluší.Pěknou sobotu Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, já tohle období miluju a i letos sadíme ve stejné době jako každý rok. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  8. Ty jsi pilna jako vcelicka. :) já ještě vyčkávají. Říkám si, ze v týdnu už by v Bauhausu mohlo být méně lidi. Nejradši bych to teda nakoupila u nás v Penny, ale tam nebudou mít všechno.
    Měj se fajn! Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, já takhle tuhle dobu osazuju každý rok. Ale letos to máme jen díky karanténě od zahradníka v sousedství, o kterém jsme se dozvěděli teprve letos. Do přeplněných zahradnictví, kterých máme za humny spoustu, se nám taky nechce. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  9. Krásně barevné to máš. U nás už také začalo ledacos kvést, ale třešně tedy ještě ne!
    Hezký večer, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vždyť víš, že u nás jsou třešně brzy, a pokud to včely zvládnou, čeká nás koncem května třešňový maraton jako každý rok. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  10. Zahrada, to je teď větší radost než kdy jindy. Koukám, že už si dala ven i muškáty... Třešeň je nádherná, nám kvete višeň, nemůžu se vynadívat. A asistence musí být - ty máš Justýnu, já Aarona - jeho velká vášeň - krást, ano nebojím se to říct, transportní květináčky a roznášet je po zahradě :o)
    Marti, měj krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem je měla i vloni venku ve stejnou dobu. Jo jo, ještě že máme ty naše asistenty, viď? O zábavu je postaráno. Měj klidnou neděli.

      Vymazat
  11. Marti, ty tedy řádíš. U nás to na chalupě před týdnem na žádné velké zahradničení nebylo a teď jsme byli na chatě a tam žádné kytky nemáme. A třešeň vám kvete krásně. Já doufám, že ta naše na chalupě ještě ne - když rozkvete moc brzo, tak jsme vždycky bez třešní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, jako každý rok :-) No víš, že u nás jsou třešně brzo. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  12. Včera jsem stříhala tulipány do vázy dceři, teď je nechám ještě trochu povytáhnout(tedy jestli) ty mrazy je pěkně přidržely při zemi, a pak si nastříhám já. Máš to krásně barevné, já letos krom afrikánů který jsem si vysela a zřejmě se v nich budu brodit pokud vyleze všechno, nic nového nekupovala. Muškáty jsem jen obrala od suchých listů a přesadila do nové hlíny a ještě to čeká převislý lilek. No a pak fuchsie. To asi na ně vyberu celej kompost....

    OdpovědětVymazat
  13. Marti, já se intenzivně věnovala zahradě téměř celý předvelikonoční týden. Vyčistila jsem jahody a pak se pustila do hrnkování muškátů. Sadbu si dělám na podzim sama, na jaře je nutno vše rozsadit, aby si rostlinky vytvořily pěkný kořenový systém a po zmrzlých vše přesazuju do truhlíků. Těch muškátů mám kolem 800. Jsem opravdu magor, kterému je líto vyhodit něco, co má kořínky. Dávám všem šanci na další život. Nestíhala jsem krom kytek téměř nic a teď doháním vše zmeškané.

    OdpovědětVymazat
  14. Zahradu zanedbávám,nechce se mi do toho letos vůbec...iLA

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.