sobota 4. dubna 2020

zavřeno!


Zvažovala jsem, zda sem dát článek, který jsem napsala o muzeu do deníku. 
Já vím, občas sem nějaké články dávám, ale jen takové, které mají přesah za hranice našeho regionu. Ale téma, jak se dnes žije třeba v muzeu po uzavření všech kulturních institucí, se mi zdá celkem zajímavé. Byl zveřejněn včera, tak dnes odložím již připravené téma příspěvku a tady je článek, který ukazuje, jak si poradit v těžké době a určitě lze tento postup aplikovat i na jiná muzea či instituce, které se chovají stejně v této složité době... 
Fotografie jsem použila ze svého archivu a jsou už staršího data. 
U článku v novinách je jen jedna fotka, kterou mi muzeum poslalo.
A vlastně na blog tenhle článek patří, páč si sem ukládám informace týkající se karantény a pandemie. Tak mějte klidnou a zdravou sobotu a zítra zase ahoj.


Jak žije muzeum v koronavirové době

O Regionálním muzeu v Mělníku je slyšet i v této náročné době po uzavření kulturních institucí. Se svými návštěvníky udržuje spojení prostřednictvím on-line prostoru, kde nabízí virtuální prohlídky výstav, záběry ptáků z fotopastí, připomíná různá výročí či pořádá malé kvízy.

Akce Velikonoční lidové zvyky – pašijový týden začíná na muzejním facebooku a instagramu v sobotu 4. dubna. K pašijovému týdnu se váže spousta lidových zvyklostí a tradic, která se liší kraj od kraje, ves od vesnice a někde i den ode dne. Některé zvyky připomene právě on-line akce, tak jak o nich vyprávěly muzejnice dětem při jednom z nejoblíbenějších programů s názvem Velikonoční dávnohrátky.

Připravena je také výzva Kraslice pro radost, při které bude na Facebooku zveřejněn návod na zdobení vajíček voskovým reliéfem. Fanoušci muzea se mohou podělit o fotografie svých kraslic zdobených touto starou technikou anebo jakoukoliv jinou. Jelikož není v současné době se možné setkat na Velikonočním jarmarku, jehož 14. ročník se měl uskutečnit právě v sobotu 4. dubna, nabízí muzeum on-line setkání při velikonočním tvoření. Tvoření je radost.

Muzeum v této době pomáhá studentům, uklízí a nepřestává chystat letní a podzimní akce. „Studenti, kteří teď nemají přístup do studoven a archivu, se na nás obracejí s žádostmi o informace potřebné k dokončení svých závěrečných prací. Pomáháme, jak se dá. Posíláme scany dokumentů z naší regionální knihovny, vyhledáváme informace z historických pramenů a poskytujeme odborné vedení“, říká ředitelka muzea Miloslava Havlíčková. „Část naší práce se přesunula do on-line prostoru, kde se snažíme vyjít s muzejními sbírkami a věděním k lidem, když nemohou oni k nám, ale především je také pobavit a dodávat naději. Což je v této nelehké době určitě důležité“, dodává Miloslava Havlíčková.

V době uzavření muzea pracují i odborní pracovníci muzea. Probíhají editorské práce na nové publikace, která vyjde ve spolupráci s MAS Vyhlídky do konce roku, dále pokračují některé záchranné archeologické výzkumy a samozřejmě technické a úklidové práce.
Marta Dušková




Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/jak-zije-muzeum-v-koronavirove-dobe-20200403.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/jak-zije-muzeum-v-koronavirove-dobe-20200403.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/jak-zije-muzeum-v-koronavirove-dobe-20200403.html

16 komentářů:

  1. Krásný článek! Sice mám Mělník z ruky, což je škoda, ale ráda jsem nahlédla "pod pokličku". :)
    Pěkný den, Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, to je teprve druhý článek, co jsem po vyhlášení nouzového stavu napsala. Už mi to chybí, ale jelikož já píšu hlavně o kultuře, reportáže z akcí a tak, tak teď není samozřejmě o čem psát. Děkuji a měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Tak je jasné, že i když jsou dveře kteréhokoliv muzea zavřené, tak tam je stále co dělat. Ráda jsem si Tvůj článek přečetla.
    Pohodovou sobotu, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tady jde spíš o to, že muzeum je pořád ve spojení. Dnes je na facebooku info o Květné neděli a hádanka pro děti. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  3. Zajímavá reportáž, v mělnickém muzeu to žije i když je zavřeno. Podívala jsem se na stránky Muzea Vysočiny Jihlava a tam je jen informace, že je do odvolání zavřeno a všechny doprovodné akce jsou pozastaveny. Ale uvnitř muzea je určitě stále co dělat.
    Měj klidnou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ano a každou chvíli dávají na facebook něco nového jako dnes viz komentář výše. Měj pohodovou neděli.

      Vymazat
  4. Super! Děkuji za tip, pěkně jsem si pobrouzdala po muzea virtuálně a do té kavárny bych si ráda zašla. A ještě víc bych si dala tu degustaci vín. :-) Muzeum nespí, to je fajn, když jsou lidi aktivní a ať je situace jakákoli, umí si poradit. Měj krásný víkend Marti, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, jéé to jsem ráda. No ta kavárna je téměř moje pracoviště, stejně jako muzeum, místo setkávání a povídání o akcích jako materiál pro články. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  5. Marti, moc hezký článek o mělnickém muzeu, které žije i v této době.
    A i když na Mělník poměrně často jezdím, muzeum jsem ještě nikdy nenavštívila. Tak teď, i když jen virtuálně.
    Hezkou sobotu. A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já vzhledem k tomu, že s muzeem spolupracuju už víc než tři roky a hodně píšu o jeho akcích, tak jsem tam jako doma a i mě tak vítají. Ne nadarmo několik let po sobě muzeum získalo titul Muzeum roku. Měj se pěkně.

      Vymazat
  6. Marti, podle všech tvých článků (tento nevyjímaje) je vaše muzeum a jeho pracovníci moc fajn. Takže jim přeju dobré nápady teď a spoustu návštěvníků v době pokoronavirové...
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano máš pravdu, není to pro ně jen práce, ale srdeční záležitost. Měj pohodovou neděli.

      Vymazat
  7. Marti, máte v Mělníku překrásné muzeum.Já už bych se chtěla taky někam zajet podívat na nějakou výstavu do muzea.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, takových je nás víc. Musíme vydržet. Měj klidnou neděli.

      Vymazat
  8. Smekám před všemi, co si nesedli, nezaložili ruce a nečekají, co bude.
    Marti, přeji pokud možno hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.