úterý 1. března 2022

masopust i aktuálně


Na úvod opět aktuálně z dění v naší rodině. Včera večer odjel náš syn Jakub na hranice Ukrajiny odvážet lidi stejně jako spoustu jiných známých i neznámých. Počet lidí na hranicích se neustále zvyšuje a zpomaluje se i odvoz. Byl registrovaný už dýl, ale teprve včera dostal pokyn, že může jet. Je to koordinované, protože jet na blind nemá smysl, auta tam pak zbytečně čekají desítky hodin. Včera zatím nedorazila na byt maminka s miminkem, která je očekávána Terezou. Jak jsem psala včera, naše holky začaly propojovat lidi na hranicích s těmi, co mají volné byty, protože bylo těžké přijímat telefonáty a emaily se zoufalými prosbami a všem říkat, že už není volné místo. Lindě se zatím povedlo všem najít ubytování. Prosím vnímejte, že tyhle zprávy si sem zapisuju pro sebe a ne proto, abyste děti chválily. Ano, jsem na ně hrdá, ale upřímně nic jiného bych od nich nečekala. Berte to tedy prosím jako zápisky do mého deníčku, na které není zapotřebí reagovat.
Dnes reportáž z neděle z tradičního Mělnického masopustu pro uvolnění. Nechtělo se mi tam, jen jsem si uvědomovala, že nemohu furt psát jen důležité informace a články, že potřebujeme chléb a hry. Fotila jsem hodně, fotek, které byly zveřejněny, je asi 70 a všechny najdete tady u článku.
Na blog dávám opět jen výběr.
Mějte klidné úterý.

P.S. Ke včerejšímu příspěvku. Na Kanálu byl rozhovor stažen a malé vysvětlení jsem napsala pod ten rozhovor jako odpověď na komentář Stáni, kdo chcete, můžete si přečíst. Nepřistoupila jsem k tomuto rozhodnutí pod tíhou současné situace. Během posledních šesti let se mi to už stalo dvakrát, že jsem se rozhodla rozhovor neuveřejnit, protože se dotyčný rozhodl za pár dní, že vlastně vše chce říct jinak. Takto pak vychází sterilní rozhovory od stolu, které už nejsou aktuální a akční a tím právě zajímavé a já už nechci být autorem. Drama to pro mě nebylo ani v minulosti natož teď v kontextu dramatických událostí, které jediné mi přijdou teď důležité. Ostatně žádná práce nejde jen hladce a někdy dostanu obrovskou pochvalu, ze které žiju a posune mě dál, práce mi dává smysl, většinou mi nikdo ani nepoděkuje a no a malé procento by chtělo uhlazené rozhovory se slovy, která vůbec neřekli. Ale už dost o tom. 













Jaký byl mělnický masopust?
Marta Dušková

Tradičnímu masopustnímu veselí patřil v mělnickém regionu další víkend. V některých obcích a městech se již masopust pořádal minulou sobotu či neděli. V neděli 27. února se uskutečnila tradiční a historická akce Mělnický masopust a byla příjemným rozptýlením v této nelehké době, kdy se téměř každý upíná myšlenkami k dění a pomoci Ukrajině.

Sraz průvodu byl ve 14 hodin u kašny na mělnickém náměstí Míru, které bylo zaplněno desítkami a desítkami lidí, kteří hledali zábavu a případně trochu klidu a zapomnění aspoň na chvíli na současnou situaci. Poslední úpravy maškar probíhaly v atriu muzea, kde se v krásných maskách setkali zaměstnanci muzea. Nechyběl tradiční medvěd, ženich a nevěsta a další tradiční i netradiční masky, které se připravovaly vyrazit s průvodem.

Masopust na náměstí Míru zahájila Řeznická kapela, lidé se mohli potěšit vystoupením souboru Jarošovci či tancem malých dětí ze souboru Jarošáček.

Po kulturním vystoupení vyrazil masopustní průvod v čele s koňským povozem a vyhrávající kapelou k muzeu, kde čekalo na účastníky pohoštění v podobě svatebních koláčků a teplého čaje či svařáku, které připravili zaměstnanci muzea. Poté pokračoval průvod okolo náměstí Míru dál městem.

Masopustní veselí a hodování začalo v Mělníku již v 10 hodin dopoledne v Palackého ulici, kde se lidé mohli potěšit tradičními masopustními trhy i českou zabijačkou. Nechyběly stánky a dílničky pro děti.

Pořadatelem akce byl Folklórní soubor Jarošovci, Rodinné centrum Kašpárek Mělník a Regionální muzeum Mělník.


6 komentářů:

  1. Marti, děkuji za reportáž - vidím, že Mělník umí žít!
    A reagovat budu - tvé děti jsou nepochybně inspirací pro jiné. I když vlna solidarity je teď velká, je dost lidí, kteří víc mluví než konají.
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, měli jste ten masopust nádherný. Krásné masky. Užila jsem si to s vámi i když tu atmosféru nelze přenést docela. Tvoje děvčata si zaslouží veliký dík a mají můj obdiv. Každý můžeme pomoci jinak, ale můžeme. Hlavní, co si přeji, aby nastal mír a uprchlíci by se určitě rádi vrátili do svých domovů. Nejhorší na tom je, že ti co rozkazuji jiným válčit, mají svoje zadky schované v teple a utrpením jiných se baví, svůj přepych a pohodlí neopustí.
    Jsou dobře chráněni svými gorilami, aby se jim nic nestalo. Rozhodují z tepla o životech tisíců lidí a je jim jedno, jestli trpí, bojí se, umírají. To mě štve nejvíc.
    Přeji ti příjemný slunečný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám takové akce ráda a u vás se tedy vydařila. Býval masopustu i tady před léty. Nějak se vytratil.
    Máte fajn děti.Takže pochvala je na místě ! Naše vnučka v Saudské Arábii okamžitě zareagovala alespoň finanční částkou. Kdyby byla tady, tak by se též angažovala. Ona to v sobě má.
    Hlavně, aby ta hrůza už co nejdříve skončila.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, je super, jak tvé děti pomáhají. Není to samozřejmost, takže chápu, že jsi na ně hrdá.
    U nás na vsi masopust nechodí, takže se kochám všude na blozích. U vás jste si ho hezky užili.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, skvělá reportáž. Já osobně nikdy na masopustu nebyla, ale letos jsem na něj koukala od přítele z okna, zatímco jsem psala a čekala, až se vrátí z turnaje. Tvé děti obdivuji. Kéž by se mi podařilo vychovat alespoň z poloviny tak dobré lidi z těch mých.
    Měj se fajn, Sabča

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, já jsem předpokládala, že důvodem stažení rozhovoru bylo to, že se to dotyčný nakonec rozmyslel (i když jsem nechápala proč). Někdy se to asi stává, lidi jsou různí. Chápu, že ses nechtěla podepisovat pod "vykoštěný" článek...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.