čtvrtek 3. března 2022

rukama i hlavou

Na úvod bych ráda reagovala na komentáře u včerejšího příspěvku. Když jsem psala své postřehy, nemělo to být nějaké varování, jen sdělení, jak to je, abychom věděli a třeba se někdo i chytí za nos v našem okolí. Jaruška sem dala varování ohledně finančních příspěvků, ale já už jsem před pár dny dávala odkazy důvěryhodných organizací, kam je možné finančně přispět a myslím si, že si všichni vybírají opatrně, aby nebylo zneužito. My jsme přispěli již na začátku Člověku v tísni, kde přispíváme často a věřím Šimonu Pánkovi, který se touto prací a pomocí zabývá už spoustu let bez ohledu na to, jestli mu někdo tleská či nikoliv. On nemluví, ale koná. 
Jinak souhlasím se Stáňou, i kdyby ten koncert měl být na zbraně, což byl možná částečně podle zpravodajství na různých webech, přijde mi právě teď nedůležitější právě ty zbraně, aby se mohla Ukrajina ubránit. A je to důležité nejen pro Ukrajinu, ale i pro nás a to není jen můj názor. Pokud se neubrání Ukrajina, jsou další země na řadě, myslím, že plán byl ovládnout část Evropy, ne-li přímo obnovit územní uspořádání svazu a mít pod správou i další země, jako to bylo dřív a to jsme i my.  A už z Ruska omylem takový tajný plán i pronikl, ale byl rychle stažen. Evidentně už je připraven dávno. 
Z tohoto pohledu mi přijde vyzbrojení Ukrajiny v této chvíli nejdůležitější ze všeho. Uprchlíci u nás jsou hlavně v bezpečí a pomáhá jim, kdo může a jak může, každý podle svých možností, takže v této chvíli nemyslím, že by bylo nutné sbírat peníze pro ně. Je nutné to brát podle důležitosti a teď je nejdůležitější záchrana životů, ztrát už je mnoho, a to bohužel bez zbraní, jak je vidět, nepůjde.
To je můj názor a nerada bych tady rozpoutala nějakou debatu vášní, to nemám v úmyslu a ani nemám moc energie reagovat. Dnes se zúčastním demonstrace za Ukrajinu osobně i pracovně, je potřeba dokumentovat a zítra vezeme až k Berounu domeček pro panenky, kočárek, kostky a ještě spoustu jiných věcí, které mají vnoučata u nás a vzdaly se jich ve prospěch ukrajinských dětí. 
Komunitní centrum v Tetíně zajistilo nejen ubytování pro uprchlíky, ale myslí i na zabavení dětí a přetváří klub na klub pro ukrajinské děti a kromě potřebných věcí právě zveřejnilo prosbu o domeček pro panenky, kočárek pro panenky atd., což mi zrovna doma máme. Domeček je hodně velký a dost drahý, takže pochybuji, že se jej někdo jen tak vzdá. Včera jsem hovořila s paní ředitelkou, která neskrývala nadšení z domečku i kočárku.
No vidím, jak jsem se teď ráno rozepsala. Původně jsem chtěla dát jen článek, který dnes ráno vyjde viz níže.
Mějme klidné dny a nikoho nesuďme. Mně je líto i těch ruských kluků, kteří nejsou vycvičení vojáci, je jim 19 let a nevěděli, že jdou válčit. Ten výkřik jednoho z nich: mami, já tady nechci být, při něm jsem měla husí kůži a chtělo se mi brečet, umím se do toho vžít. A teď jsem se dozvěděla, že je toto ještě dítě, jehož poselství už obletělo svět, pravděpodobně mrtvé.

Co dělat a jak to nyní zvládnout

Organizace Člověk v tísni, která se nyní zabývá stejně jako spoustu jiných organizací situací na Ukrajině a pomocí, zveřejnila na svém facebookovém profilu Člověk v tísni | Facebook deset námětů, jak zvládnout současnou situaci a co dělat.

Náměty sdílíme a možná mohou být inspirací pro nás všechny, protože jsme v tom spolu. Situace na Ukrajině se mění každý den a hrozby jsou naprosto reálné. Jak pomoci či vyhledat pomoc je možné najít na webu Stojíme za Ukrajinou (stojimezaukrajinou.cz):

„Pomáhat Ukrajině můžete mnoha způsoby. Rukama i hlavou, materiálně i finančně. Z terénu i z gauče. Vyberte si z mnoha možností, které jsme dali dohromady. A prověřili“.
StandWithUkraine

4 komentáře:

  1. Marti, to je zase moc hezký článek a musím s tebou souhlasit. Nelze házet všechny do jednoho pytle. Jak jsem už někde četla tak dokonce si mnozí vojáci stále myslí, že se jedná o cvičení a vůbec neví, že válčí, což mi přijde až neuvěřitelné. Oni plní rozkazy a prý ani nevědí, kde jsou...Mým největším přáním je, aby to co nejdříve skončilo, aby se uprchlíci mohli vrátit zpět do svých domovů a opravit vše, co jim bylo zničeno. Bude trvat dlouho, než se z toho vzpamatují. Pak budou potřebovat další pomoc a proto bychom na ně neměli zapomenout ani pak...pokud se to vyřeší...Přeji Ti příjemný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Já, pokud jde o výtěžek koncertu, co pořádala ČT vycházela z jejich stránek https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3449016-pro-ukrajinu-ceska-televize-porada-v-praze-beneficni-koncert-vystoupi-mirai-ci-marie .
    Ve zprávách myslím mluvili o další sbírce (a myslím, že ji propagoval na tom koncertě ukrajinský velvyslanec), která je právě na zbraně na obranu Ukrajiny - peníze se posílají na konto zřízené právě velvyslanectvím.
    Jinak souhlasím s Járou, že bychom na Ukrajinu neměli zapomenout ani až opadne to prvotní vzpětí solidarity - oni budou potřebovat pomoc dlouho - řada lidí tam přišla o všechno (stačí se podívat na fotky, jak vypadají některá města). A s ukrajinskou ekonomikou to taky pěkně zamává.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Nikdy jsem si nemyslela, že to řeknu, ale i já si myslím, že teď jsou pro Ukrajinu zbraně hodně důležité.
    I my věříme Šimonu Pánkovi.
    Tohle šílenství odnesou všichni...bohužel!
    Přeji všem pokud možno klidný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Šimon Pánek je pro mně záruka,že peníze doputují tam, kam je potřeba. Ráda jsem podpořila. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.