pondělí 7. března 2022

obrázkový slovníček či pexeso rychlostí světla

Ráno jsem psala článek o Ukrajinsko-českém obrázkovém slovníku, který vznikl jako aktuální pomůcka přímo rychlostí světla a je ke stažení zdarma pro všechny. 
Rozhodla jsem se článek dát i sem, třeba někdo z vás pomůcku využije. 
V Mělníku zase vzniklo krásné pexeso, které je možné si stáhnout tady, je to moc hezký počin. 
Vzhledem k tomu, že válka bohužel jen tak neskončí, je nutné pomáhat nejen na Ukrajině, ale připravovat se i na jiný život u nás. Tak posílám tyto informace dál. Použité fotografie jsou z webu Zodpovědná výchova, foto pexesa z webu města Mělník. Níže přidávám pro představu i video slovníčku. 
A ještě něco, Včera jsem sdílela na facebooku velmi zajímavý článek. Abych nemusela vysvětlovat, než si jej případně přečtete, kopíruji slova, kterými jsem článek uvedla: 
Toto sice nesouvisí se současnou situací, ale jen zdánlivě. Jak snadné je posunout význam fotografie šířené internetem. Internetem se opět šíří fotografie dětí zahleděných do mobilních telefonů před obrazem Noční hlídka, která má charakterizovat současnou generaci dětí. Uživatelé sociálních sítí pak fotografii sdílejí a vášnivě komentují, aniž by znali situaci, ve které byla pořízena. Děti ovšem plní zadaný úkol týkající se obrazu, před kterým před pár chvílemi nehnutě seděli...


Tak dnes je to vše. Včera jsme měli pěknou neděli, setkávací, i když jsme se nakonec všichni nesešli z vážných důvodů jako onemocnění covidem, zkoušení na březnovou premiéru, ale užili jsme si to se synem a dětmi Luckou a Tomášem, s našimi většími vnoučaty. Lucka nafotila moc hezky Sáru, ale protože se za tím skrývá i malý příběh, dám sem někdy jindy.
Mějme klidný nový týden.


Ukrajinsko-český obrázkový slovníček pro děti je k dispozici všem
Marta Dušková

Projekt Zodpovědná výuka se zabývá smysluplnými pomůckami pro zábavné učení. Nyní na přání byl aktuálně vytvořen ukrajinsko-český obrázkový slovníček, který je možné zdarma stáhnout v pdf tady Tvořím pro VŠECHNY děti - Zodpovědná výuka (zodpovednavyuka.cz), vytisknout a případně zalaminovat.

Slovníček je upraven o fonetický přepis pro ukrajinské i české děti. K dispozici jsou i jiné výukové materiály připravené pro ukrajinské děti. Mohou sloužit českým učitelům, kterým přijdou do třídy ukrajinské děti, ukrajinským učitelům, kteří budou děti učit ve speciálně zřízených ukrajinských třídách. Poslouží ale i vychovatelům a asistentům, kteří budou s dětmi trávit čas v různých zařízeních, a i dospělým, kteří se budou snažit zpříjemnit dětem pobyt České republice.

Tvořím pro všechny děti:
„Chci, aby se žádné dítě nemuselo trápit, že mu ve škole něco nejde.
Nyní nastala taková situace, že v českých školních lavicích přibydou ukrajinské děti.
Ráda bych jim to tady také trochu ulehčila. Proto vznikly tyto mé skromné materiály“.




7 komentářů:

  1. Skvělé! Velmi užitečné pomůcky!
    Marti, děkuji za info a přeji pokud možno klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. To je moc dobré !!!
    Hezký den!Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti jsi skvělá. Přeji hlavně klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Šikulka, Martino, právě jsem na tebe myslela, byla jsem v knihovně a dole je výstava velikonočních výrobků a obrázků a hlavně, krajkových obrázků, mopc krásných!, tak jsem si říkala, že sem asi zajedete...byla tam vernisáž a pobíhal tam pán s kamerou asi 2m velkou...zdrčavím do C. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, slovníček je určitě hodně dobrý počin a je dobré vědět, že něco takového existuje
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. dobrý den, to pexeso, co tu vidím je v tištěné podobě nebo jen elektronické? měla bych zájem o tištěnou podobu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.