úterý 14. června 2022

připomínka

Je velmi nepravděpodobné, že byste nenarazili na tuto informaci a možná se vás osobně ani netýká stejně jako mě. 
Já mám v peněžence od doby, co jsou platební karty, běžně tak dvacku a ani u nás doma nenajdete žádnou hotovost a vlastně je to pro mě velmi osvobozující, i když někdy nedám dohromady ani peníze na kafe, pokud na to zapomenu. 
Můj muž si prosadil karty i u nás v krámu, takže už není vůbec žádný důvod mít u sebe hotovost.
Karty používám někdy od roku 1996-97, kdy jsem začínala pracovat v bance. Ale i tak si myslím, že bychom měli o informaci vědět aspoň zběžně. 
Třeba ani nebudete číst, vyberte si sami.
Ale dávám sem podobné informace často, tak ani takhle nesmí chybět.
Mějte klidný den.


Některé bankovky přestávají platit ke konci června. Zkontrolujte si peněženky
Marta Dušková

ČNB oznámila ukončení platnosti a výměny bankovek 100 až 2000 Kč s tenkým stříbřitým proužkem. Dne 30. června 2022 skončí platnost starších vzorů bankovek nominálních hodnot 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč z let 1995 až 1999.

Až do 30. června 2024 bude možné neplatné bankovky vyměnit na pokladnách úvěrových společností, které provádějí pokladní operace a také na sedmi územních zastoupení České národní banky. Od 1. července 2024 bude výměna probíhat pouze na pokladnách ČNB.

Jak rozpoznat končící bankovky zdroj ČNB:
„Stahované starší vzory bankovek jsou od těch, které nadále zůstávají v oběhu, nejsnáze rozpoznatelné šířkou stříbřitého proužku – ochranného prvku, který vertikálně protíná bankovku. Tento proužek je u stahovaných bankovek úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší, jenž při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou. Jednotlivé vzory od sebe dále odlišuje letopočet vyobrazený na lícní straně bankovky a některé další ochranné prvky“.

Odpovědi na otázky jak postupovat při výměně bankovek, povinnosti provozovatelů samoobslužných zařízení a další podrobné informace k výměně je možné najít na webových stránkách ČNB Ukončení platnosti a výměna bankovek 100 Kč až 2000 Kč s tenkým stříbřitým proužkem - Česká národní banka (cnb.cz).

Slovo redaktorky
Pokud jste ovšem jako já, pak se vás toto upozornění vůbec netýká. Já v době platebních karet mám obvykle v peněžence tak 20 Kč. Pokud jdu někam, kde se nedá platit kartou, musím se na to předem připravit a financemi se vybavit anebo jít prostě jinam. Žiju tak již několik let a ani u nás po celém domě nenajdete hotové peníze a je to celkem osvobozující. Ale vím, že spoustu lidí to má jinak. Tak přece jen do té peněženky koukněte.

Použité foto archiv ČNB

4 komentáře:

  1. Už jsem to četla někdy minulý týden. Určitou částku v hotovosti mívám, ale většinou používám kartu.
    Teď zrovna mám v peněžence asi tři stovky,takže do konce června tam určitě nebudou :-). Ve slamníku žádnou hotovost zašitou nemám :-))).
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě je po republice dost míst, kde se kartou platit nedá. Minimálně mám drobné na parkování, venkovské autobusy, na zmrzlinu, různé trhy... J.

    OdpovědětVymazat
  3. Minimálně vietamský zelinář, kde nakupuju pravidelně, a moje kadeřnice karty neberou, takže hotovost nosím. Navíc, pokud vím, tak si karetní společnosti za používání platebního terminálu účtují za každou transakci poplatek. Takže třeba v malém pekařství platím cash, i když tam lze i kartou. Kartou platím ve velkých obchodech typu Tesco nebo DMko (u těch předpokládám, že případný poplatek snáz unesou)
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem na tom podobně jako Stáňa, nemám vietnamského zelináře, ale sadaře - důchodce, pak ta kadeřnice a ještě pár drobností. Ale moc hotovosti se u nás nenajde...
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.