neděle 19. června 2022

vernisáž a historický průvod


Vernisáž ve čtvrtek zahájila výstavu věnovanou výročí narození Jana Jindřicha Lucemburského, který se narodil v Mělníku. Součástí byl i historický průvod a na všechny fotografie se můžete podívat tady u článku Vernisáž otevřela exteriérovou výstavu, která na několik měsíců oživí park u kostela sv. Ludmily (kanalem.com). Já sem dávám jen malý výběr.
Mějte hezkou neděli.











Vernisáž otevřela exteriérovou výstavu, která na několik měsíců oživí park u kostela sv. Ludmily
Marta Dušková

Regionální muzeum Mělník ve spolupráci s městem Mělník připravilo exteriérovou výstavu s názvem Jan Jindřich Lucemburský – rodák mělnický a věrný bratr Karla IV. Výstava, která je instalována v parku u kostela sv. Ludmily, připomíná 700. výročí narození této osobnosti, jehož jméno je spojeno se „zlatým“ čtvrtstoletím v dějinách Moravy. Narodil se 12. února 1322 v Mělníku.

Slavnostní vernisáž výstavy zahájil historický průvod v podání skupiny Rytířů Mělnických, který ve čtvrtek 16. června vyrazil z radničního dvora přes náměstí Míru, ulicí Svatováclavskou okolo chrámu sv. Petra a Pavla a dále historickou částí města a končil v parku u kostela sv. Ludmily, kdy byla poté zahájena výstava, kterou připravil muzejní historik Lukáš Snopek.

Výstava je součástí projektu Z Mělníka až do Brna a Králova Pole: Po stopách Jana Jindřich Lucemburského, markraběte moravského, nad kterým převzala záštitu hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Uplynulo 700 let od narození markraběte Jana Jindřicha Lucemburského, za jehož vlády došlo k rozkvětu Moravy. Oslavy jubilea propojily mimo jiné Brno s rodištěm moravského Lucemburka ve středočeském Mělníku. Na projektu po celý rok 2022 spolupracují zástupci města Brna a Mělníku, kteří se zúčastnili i čtvrteční vernisáže vedle ředitelky muzea Miloslavy Havlíčkové a dalších významných účastníků.

Výstavu v parku je možné shlédnout až do 20. listopadu. Představí návštěvníkům osobnost markraběte Jana v kontextu se životem mocných, kde je třeba uvážit hodnotu manželství i pevné sourozenecké vazby pro stabilitu a rozvoje společnosti.

5 komentářů:

  1. Martino, vždycky když na něco takového upozorňuješ, tak si říkám, jaká je to škoda, že Mělník není blíž. Já bych byla pravidelným návštěvníkem těchto akcí. Historie pro veřejnost, tak to mám ráda. No, anebo je to možná i tím, že před pár léty jsem byla v Mělníku krátce, jen na odpoledne, a fakt mne chytil za srdce zrovna tak jak Jindřichův Hradec. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, taky lituju, že to nemám blíž, výstavu bych si ráda prošla.
    Hezký den
    Stáňa - https://veverkoviny.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, ráda se tam zastavím co nejdříve, tohle téma mě bere. A díky Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, děkuji za info. Mám moc ráda tyhle venkovní výstavy moc ráda.
    Měj příjemný den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Mám ráda venkovní výstavy. Kdybych to měla blíž, určitě bych se šla podívat.
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.