středa 30. listopadu 2022

až cukroví zavoní...


Přiznám se k něčemu, co možná někdo bude považovat za nepatřičné. Po čtyřiceti letech pečení vánočního cukroví už mě to bohužel fakt vůbec nebaví. Bavilo mě to s našimi třemi dětmi a ještě dlouho po tom, co už z domova odešly. Teď peču většinou jen dortíčky podle našeho rodinného receptu, které děti vyžadují stále, i když vloni mi prozradily, že v dětství prý chutnaly úplně jinak. 
Něco k tomu dokoupím, což letos tedy bude docela drama vzhledem k cenám, ale tradici na vánočním stole cukroví dodržuji. To je jen na úvod. Dnes vás vezmu na výstavu plnou formiček na vánoční cukroví, kterou jsem fotila minulý týden a článek vyšel právě teď ráno. Hovořila jsem i po telefonu se sběratelkou a napsala pár autentických vět, které mi sdělila. Ale protože sběratelka má největší sbírku velikonočních beránků v Čechách, dohodly jsme se na setkání. Rozhovor sem dám, až jej vytvořím a až bude zveřejněn. 
Tak pojďte na výstavu. Některé fotografie jsou lepší, některé horší. Vše bylo ve vitrínách nebo na zdi po sklem, ale snad vám to nahlédnutí i tak něco dá.
Mějte pohodový den.








Jako by zavoněla vanilka…
Marta Dušková

Kavárna Regionálního muzea Mělník je plná formiček na cukroví a vyvolává zdání vůně vanilky a vůně vánočního cukroví.

Komorní výstava formiček na cukroví ze sbírky Jaroslavy Holinové nese název Zvoneček zazvoní, cukroví zavoní a dýchá adventní atmosférou. Připomíná předvánoční čas.

Výstavu je možné shlédnout do 8. ledna 2023 a zároveň si dát v kavárně k tomu dobrou kávu a zákusek. A nahlédnout do minulosti prostřednictvím starých formiček rozhodně stojí za to.

Jaroslava Holinová sbírá formičky na cukroví asi 6-7 let. Prvním impulzem ke sbírání formiček bylo vlastně hledání na internetu forem velikonočních beránků do další sbírky. Při hledání narazila na krásné malé formičky beránků, a to byl vlastně začátek její sbírky.

Ve vlastnictví Jaroslavy Holinové jsou i další zajímavé sbírky, ale největší je sbírka forem na pečené beránky, která je největší v České republice a je konce zapsána v České knize rekordů. Navíc získala i dvě ocenění Klubu sběratelů kuriozit.









8 komentářů:

  1. Některé vystvené formičky měla i moje mamka. I u mne by se našly některé staršího data. Pěkná výstava !
    Den v pohodě, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Mám docela dost podobných j stejných formiček. Jen cukroví letos upeču méně už kvůli drahým surovinám a energiím. Vybrala jsem tři základní druhy a tím to skončí. Hezký advent Marti

    OdpovědětVymazat
  3. Marto ty jsi nakoukla do mé krabice? Takové poklady tam mám. Cukroví nepeču, jsem sama a děti když přijedou tak vyžadují medové řezy a ty peču dva dny před příjezdem dětí. Formičky si vystavuji k adventní výzdobě jako nostalgickou vzpomínku na dětství.

    OdpovědětVymazat
  4. Moje milá, já sice strašně ráda peču, ale nesnáším pečení vánočního cukroví. A to už velmi, velmi dlouho. Tak třicet let určitě. Takže letos prostě konec, finito, kapíto a nepeču. To raději udělám pět štrúdlů. Možná jen udělám marokánky, do těch se nemusí dávat tolik těch momentálně dneska předražených surovin. Ale to bude taky jediné ....

    OdpovědětVymazat
  5. Vija

    Marti, tomu říkám vášeň, úctihodná sbírka. A k cukroví…dnes už chápu mamku, když přestala péct, vozila jsem já. Zatím peču každý rok, ale každý o něco méně.
    Měj hezký adventní vecer. J

    OdpovědětVymazat
  6. No,je to paráda.Sbírat formičky a ještě vánoční ozdoby.To by mě ba.Hodně.Jitka.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, díky - je to moc hezká výstava a mrzí mne, že se do Mělníka asi nedostanu, hned bych se na ni šla kouknout. Tak jsem ráda, že jsem nahlédla aspoň prostřednictvím tvých fotek. Jinak mne pečení docela baví, chci péct i letos, ale nějak mi to zkomplikovala neschopenka, snad se z té virózy už zmátořím natolik, že se do něčeho pustím - teď o víkendu jsem to nedala.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná výstava! Pár takových kousků mám, zdědila jsem je a mám je moc ráda.
    Na pečení se těším!
    Přeji příjemný den, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.