středa 2. listopadu 2022

poupata i lampiony...



Teď hodně píšu pozvánky na lampionové průvody, je jejich čas. Již jimi neslavíme povinně říjnovou revoluci jako kdysi, ale je to svobodné rozhodnutí. A protože pozvánek je hodně v celém mělnickém regionu, chtěla jsem je trochu oživit a začala jsem se zajímat o historii a přidala k některým pozvánkám. 
Přišlo mi to docela zajímavé, lampionové průvody sahají daleko do minulosti, což bylo pro mě docela překvapení. Tak dnes malé nahlédnutí do historie, které sem kopíruju, protože už jsem to psala.
Fotografie nijak nesouvisí s tématem. Je to kytka k narozeninám a kytka, která zase nevím, jak se jmenuje a je mi to jedno, protože to nebudu vědět ani příště. Rozkvétá jako na zavolanou doma, když už toho moc venku není.


Ještě ke komentářům na téma poupata a někdo měl dotaz na ostříhání poupat do vázy. Mám zkušenost z minulých let. Ve váze poupata nerozkvetou, za chvíli zaschnou a odejdou rychleji, než když je nechám venku, kdy se jimi mohu ještě kochat a mnohem déle než doma. Tak to je odpověď, proč nestříhám poupata do vázy, v létě poupata rozkvetou, ale tyhle podzimní už ne, už jsem zkoušela mnohokrát. 
Než půjdeme k tématu lampionových průvodů, mějte pohodovou středu.

Historie lampionových průvodů
V našich končinách se lampionové průvody začaly konat v roce 1879 na počest stříbrného výročí svatby Františka Josefa I. a císařovny Alžběty. Později se průvody konaly zejména při oslavách desátého výročí vzniku Československé republiky a narozenin prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Později byly lampionové průvody povinné věnované 7. listopadu výročí Velké říjnové socialistické revoluce.

České lampionové průvody se opět rozzářily až v posledním desetiletí a provázejí podzimní slavnosti po celý říjen a listopad.

Ovšem tradice svátku lampionů pochází z Číny. Oslavy svátku lampionů začaly přibližně před 2 000 lety za dynastie Han (202 př. n. l. – 220 n. l.). Čínský svátek luceren označuje poslední den čtrnáctidenního čínského svátku jara. Slaví se při prvním úplňku čínského nového roku.



8 komentářů:

  1. V současnosti bývá u nás lampiónový průvod na čarodějnice.
    I já jsem coby dítko školou povinné jsem chodila s lampionem. I naši kluci, ale nemohu si vybavit při jaké příležitosti :-).
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti já si myslím, že nám kdysi jako malým dětem to bylo jedno, proč jdeme s lampionem. Nějaké VŘSR je vůbec nezajímalo. Měli radost, že jdou s rodiči a s jinými dětmi v průvodu, a každý má jiný lampionek, který ve tmě jinak svítil. Většinou uvnitř byla svíčka, ale někteří tatínkové byli kutilové, takže děti měly malou žárovičku a napájenou baterií. Krásně to svítilo, občas někomu shořel od svíčky lampion, a to pak byl slyšet pláč. Moje děti to bavilo a moc se na to těšily. Prochladlí pak došli domů, tak dostali teplý čaj a chlebík s něčím a svět byl pro ně krásný. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, také jsme chodívali, jak my jako děti, tak i naše děti, ale jestli to bylo v říjnu či listopadu si nepamatuji. Určitě to bylo ale na pálení čarodějnic. :o)
    Přeji hezký den. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Chodili jsme ve školním věku s lampiony a bylo to hezké.
    Včera se tu za tmy zastavil Honzík s jeho tátou, přišel se pochlubit - ukázat dědoušovi lampion.
    Marti, bezva téma.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, také na ty lampionové průvody vzpomínám, hlavně na ty před prvním májem s pálením čarodějnic. Ta kytice je úžasná. Moc se mi líbí. K narozeninám přeji HLAVNĚ ZDRAVÍ, ZDRAVÍ, ZDRAVÍ A HODNĚ ŠTĚSTÍ. Všechno nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna dneska jsem cestou z práce (šla jsem docela pozdě - už byla tma) potkávala děti s lampiony :).
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
  7. Pokud to nemá ideologický podtext, mám světýlka lampionů moc ráda. Jako dítě jsem chodila, myslím, že i naše děti, i když to už bylo v rámci podzimní slavnosti.
    Marti, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Také si z dětství lampionové průvody pamatuji! Stále se tato tradice drží, zrovna zítra u nás jeden probíhá a se synem od malička na něj chodíme, stále s jedním lampionem se žárovičkou.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.