sobota 25. února 2023

pošťák zvoní dvakrát

Budu vám dnes vyprávět, co se mi včera stalo, i když tedy z toho nevyjdu moc lichotivě. Mohla bych to uvést "když kovářova kobyla..." anebo ještě lépe parafrázovat repliku z filmu Díky za každé nové ráno "jsem blbá, jsem blbá, jsem blbá".
Od první zmínky, což bylo někdy minulý rok, se hrabu v informacích o datových stránkách. Načítám, píšu články (nevím, už kolik) či jen sdílím nová upozornění na facebook Kanálu eM. Prostě vím o datových schránkách docela dost i s tím, jak se zakládají. Jen jsem si ji nezaložila, protože proč? Já ji přece nepotřebuju.
Včera zvoní pošťák dvakrát. Tedy posléze zjistíme, že je to pošťačka a nezvoní na zvonek, ale na zvonici. Jsme na zahradě, jinak bychom zvonici neslyšeli, používá se jen v létě.
Můj muž jde otevřít a volá na mě: vem si občanku!
Divím se, co mi přišlo proboha do vlastních rukou. Můj muž vtipně poznamená asi pokuta za parkování. Já neřídím, ale pokutu za parkování jsme vloni dostali dvakrát, jednou v Praze a podruhé na Mělníku.
Přicházím k vrátkům si tedy převzít tu záhadu a ptám se, co to je?
Pošťačka mi odpovídá s naprostou samozřejmostí: no, datová schránka.
No tak to je gól!!! Hlavně, že se starám o informace pro ostatní a zapomněla jsem, že i já mám pozastavenu živnost a i já musím mít datovou schránku. Kdybych si vzpomněla dřív, mohla jsem živnost zrušit už dávno. Vlastně jsem ji chtěla zrušit již před těmi osmi lety nebo kolika, ale možná to znáte. Vždy vás někdo na úřadu přesvědčí, abyste ji nerušili, ale jen pozastavili, že pak bude jednodušší se k podnikání vrátit.
No tak a je to. Dnes mě čeká u nás masopust a ve volné chvíli si musím sakra založit tu datovou schránku. No celkem jsme se včera s mužem zasmáli a storku jsem napsala i dětem s tím, že bude zřejmě nutné, aby si mě někdo časem zapsal do občanky...
Tak mějte pěknou sobotu bez přešlapů, jako jsem udělala já. 
No, nic se nestalo. Sněženky pořád kvetou, svět je aspoň teda u nás doma ještě v pořádku. Se mnou je to kapku horší... Ale zasmáli jsme se. Člověk se nejvíc zasměje své vlastní blbosti.

10 komentářů:

  1. Ano, ano - teď tyto dopisy ohledně datové schránky chodí. Synovi taky přišla, protože taky měl pozastavenou živnost. Ale už má vše přes Živnostenský úřad zrušeno.
    Hezkou sobotu, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, myslím, že datové schránky pročistí počet živnostníků v Čechách :D. Protože nejsi jediná, o kom jsem slyšela, že si na svou pozastavenou živnost vzpomněl, až když mu přišla info o zřízení datovky
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, myslím si, že blbost vypadá jinak. Prostě toho máš na starost moc. Tak ať se daří. sousedka: Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, no, stane se. Když to není nic horšího. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, takových lidí je asi mnohem víc. Osobně si myslím, že jsou i živnostníci, kteří si vše řeší ručně po starém způsobu a počítač nemají a tím pádem ho neumí ovládat. Přijde mí, že datová schránka bude pro mnohé opravdovým oříškem. Přeji Ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, stane se. 😀 Jsou i horší věci, které se přihodí.
    Můj muž má k důchodu živnostenský list. Sem tam občas něco udělá. Na datovku tedy čekal. V půli ledna zvonila pošťačka, s občanským průkazem podepsal převzetí a doručenku, aby posléze zjistil, že datovka patří synovi. Paní pošta se přehlédla.
    Mužovi přišla minulý pátek. Nebyli jsme doma, měl v kaslíku avízo. V sobotu si datovku vyzvedl, v neděli jí zprovoznil. A já mu pak během dvou hodin udělala daňové přiznání, hlášení na sociálku a na zdravotní pojišťovnu. Bylo to rychlé, bylo to hned.
    Vidím v tom výhodu zejména ušetřeného času. Běžně cestoval do Holešovic na finančák a do zdravotní pojišťovny a pak pokračoval do Kobylis na sociálku. Zabil s tím půl dne.
    Měj hezké dny.🍀

    OdpovědětVymazat
  7. To není nic hrozného Marti :-))), i mistr tesař se někdy utne... Zrovna včera mi kamarádka vyprávěla, že zapomněla na svou pozastavenou živnost a ejhle dopis o datové schránce jí to připomněl. Alespoň se to mezi živnostmi pročistí. Měj prima dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Asi spousta těch, co má. živost pozastavenou zapracuje na její zrušení.
    Jak vidím, nemyslím si to jen já :o)
    Marti, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, také mi přišla obálka a já si zas chvíli myslela, jestli nepůjdu svědčit na policii :-) Nevím, tak chodí i upozornění do mailu, když něco přijde do datovky - zatím klady pro mě teda nevidím... a asi jsem už stihla zapomenout i heslo... takže oproti tobě .-)

    OdpovědětVymazat
  10. No, jo, i my se pobavili s datovou schránkou. Manžel ji má, kvůli s.r.o., ale kdysi měl i živnost, kterou nezrušil. Teď mu přišel dopis a datová schránka se mu nepodařila zprovoznit. Naštěstí jsem v rádiu poslouchala, kolik lidí ruší živnost, na kterou už dávno zapomněli a tak se ji vydal zrušit. Ale pochvaloval si, jak byly úřednice ochotné a jak to bylo raz dva. Alespoň v něčem se udělá pořádek.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.