středa 1. února 2023

pro milovníky kávy


Dnes bych vám ráda představila po kralupské kavárně další smysluplný projekt. O těch píšu moc ráda, dává to článkům ještě jiný rozměr. Tentokrát je to pražírna kávy v Kostelci nad Labem, kde praží nejen férovou kávu, ale zaměstnávají lidi s mentálním a fyzickým postižením. Férovou kávu je možné si zakoupit i prostřednictvím eshopu. Já vím, opět sociální podnik z našeho regionu, ale jedná se o první družstevní pražírnu v České republice, tak třeba vás bude informace zajímat.
Mějte pohodový první únorový den.


Máte rádi dobrou kávu? Dejte si férovou!
Marta Dušková

Káva je po vodě jedním z nepopulárnějších nápojů na světě a stala se součástí životního stylu. Ale vybrat si tu pravou kávu není někdy vůbec jednoduché.

Fair & Bio pražírna v Kostelci nad Labem je sociální podnik a zároveň první družstevní pražírna v České republice. Byla založena v roce 2013 a praží tady stoprocentní férovou kávu, která je většinou pěstována ekologicky. Férovou kávu odebírají férově od drobných pěstitelů.

V pražírně praží kávu pro kavárny, firemní i domácí potřebu a je balená osobami se zdravotním znevýhodněním. Od doby vzniku 2013 spolupracují s pražírnou lidé s mentálním a fyzickým handicapem, kteří tvoří 70 % zaměstnanců. Práce v pražírně jim přináší nejen finanční příjem, ale i seberealizaci, zlepšení vlastních dovedností, vzdělávání a v neposlední řadě mezilidský kontakt.

Výběr férové kávy je široký, férová zrnka na espresso, filtr nebo moka konvičku. Káva tmavá, středně nebo světle pražená, bezkofeinová a nechybí ani sezónní výběrovky.

Pražírna podporuje spravedlivé nastavení obchodu a důstojnou práci a všechny zrnka kávy mají tedy certifikaci Fairtrade.

Podpořit tento smysluplný a charitativní podnik je možné nákupem kávy na Fair & Bio pražírna - 100% férová káva (fair-bio.cz).

PROVOZ PRAŽÍRNY
Fair & Bio pražírna Zeyvalova 1117 277 13 Kostelec n/L
Otevírací doba:
po, út a čt - 8:30-15:30
pá - 8:30-12:00
st, so a ne - zavřeno

7 komentářů:

  1. Marti, tuhle kávu neznám, ale soudě podle obalu jsem ji už doma měli, dárek od klienta...
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Podívám se na Tvůj odkaz a třeba si objednám. Díky za informaci !
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, kávu mám ráda a můžu říci, že jsem docela rozmazlená, protože máme kávu od syna, který pracuje ve firmě Jablum Czech s.r.o, kde se také praží káva a tak mám možnost ochutnat kávu z celého světa. Pražírnu v Bezděčíně u Mladé Boleslavi lze také navštívit v rámci Zážitkového dárkového poukazu, kde je součástí popis i skladování i postupu pražení kávy včetně ochutnávky. Lze tam kávu nakoupit, koupit kvalitní kávovary, a také další doplňkové zboží, které mají v nabídce. Pražíren je v poslední době k vidění docela dost. Znám jednu i u nás ve městě... Přeji Ti krásné dny při vůní dobré kávy.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, podobné projekty jsou mi sympatické, nicméně jak nepiju kafe, takže tenhle projekt asi nepodpořím...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já kafe piju a miluju. O férové pražírně jsem už něco slyšela, podívám se na stránky. Děkuju a pozdravuju, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, sympatické. Takový projekt se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, musím se podívat na odkaz, kávu u nás máme rádi.
    Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.