úterý 8. ledna 2019

brambory dvakrát jinak




Po bramborovém salátu, kachně a svíčkové si tělo žádá odlehčení. 
Takže vymýšlím lehčí obědy a večeře.
Plněné pečené brambory
Plněné brambory jsem už tady do mého virtuálního receptáře dávala, myslím, několikrát. 
Základem ale byly syrové brambory vydlabané udělátkem a plněné směsí podle fantazie.
Tentokrát jsem brambory uvařila ve slupce.
Po uvaření jsem je vydlabala a snažila se, aby obal na náplň zůstal netknutý. Brambory jsem rozmačkala, přidala sůl a barevný pepř, syrové vajíčko, na kostičky nakrájenou slaninu a pořádně promíchala na kaši. Myslím, že náplň může mít stovky variant, k bramborám se v podstatě hodí cokoliv. Náplň jsem navrstvila zpátky do vydlabaných brambor, posypala strouhaným sýrem a petrželkou a dala zapéct do trouby.
Můj muž řekl, že byly skvělé a on je u nás na jídlo arbitrem. Já sním v podstatě cokoliv.
Takže tohle jídlo zařazuji do našeho jídelníčku. 
Je to rychlé, není to žádná velká práce a ještě to vypadá dobře na talíři.



A ještě jedna naprostá rychlovka.
Brambory se šlehačkou a s kapary.
Opět velmi rychlá večeře ve stylu, co dům dá.
Syrové brambory jsem nakrájela i se slupkou na kolečka, dala je do skleněného pekáčku, osolila a opepřila. A hledala, čím bych je zpestřila. V lednici byl zbytek mých pečených rajčat, tedy zbytek ve sklenici, ještě jsem všechny naložené samozřejmě nespotřebovala ani náhodou a kapary. 
To jsem vše rozkrájela na kousky a pokladla na brambory. Celé zalila šlehačkou. Dělávám i s masem, to už tady někde je, ale můj muž to nemá nějak extra v oblibě, tak tohle vařím, když přijedou děti, protože ty to milují od dětství.
Dala jsem do trouby a pekla, dokud nebyly brambory měkké. 
A říkat tady, že to byla mňamka, je myslím zbytečné.

19 komentářů:

  1. Marti, bramborovým jídlem bys mě neurazila ani náhodou. Brambory miluju snad na jakýkoliv způsob a podobné kombinace jako ty doma vařím či zápékám moc ráda. Ty plněné jsme už dlouho neměli, díky za připomenutí. Ty tvé vypadají báječně :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, já jsem z vařených brambor dělala poprvé, většinou připravuju ze syrových s různými náplněmi, tak tohle bylo pro nás nové. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  2. Taky dělám podobná jídla. Bramborám na různé způsoby se nám nepodařilo přejíst se jich.
    Ale ty plněné jsem už dlouho nedělala. Dobrá inspirace od Tebe. Doufám, že už u vás taky chumelí. My máme dnes doslova krásnou ladovskou zimu. I když sníh je takový mokrý, ale sněhulák z něj půjde udělat perektně :-). Udělám si malého sama pro sebe před dům.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u nás rozhodně nechumelí, ale prší každý den. Takže sněhuláka nemůžu ani malovat :-) U nás prostě zima nebude. Doufám, že sněhuláčka nafotíš, ať se můžu pokochat :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Práve riešim, čo dnes navariť ... Tie pečené zemiaky sú dobrý tip ... Niekedy prídu trčite na rad aj tie smotanové ... Marti, prajem ti pekný deň ... L.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, dnes já vařím brambory se slupkou a dáme si je s ochuceným tvarohem a máslem.Říkáme tomu" na loupačku".Podle tebe uvařím určitě příště oba způsoby. Děkuji opět za recepty a přeji hezký den. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, při zveřejňování jsem myslela na tebe :-) Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti, dnes jsi mi kápla do noty. Plněné brambory určitě vyzkouším a druhý recept zase dělám s pórkem a někdy dám i uzeninu. Brambory mám ráda na všechny způsoby. Zítra bude bramborový guláš.
    Přeji hezké odpoledne. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, můj muž včera dojídal bramborový guláš, my tomu teda říkáme buřt guláš. Měj se krásně.

      Vymazat
  6. Marti, takovéhle jídla prostě miluju! Brambory ve šlehačce dělám celkem často. Dá se u toho hezky uklidit lednice :o) Trocha špenátu, zbytek tuňáka, nějaký sýr... co ti budu povídat, nezbudou nikdy :o)
    Plněné brambory jsem ještě nedělala a vypadají opravdu úžasně. Děkuji za inspiraci a zdravím! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já dělávám plněné syrové brambory, tyhle jsem dělala poprvé a byly skvostné. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Brambory se nám doma nikdy nepřejí. V neděli jsem dělala dva obědy a kluci skoro nic sebou nechtěli, takže dojídáme s mužem. Ještě zítra oberu zbytek pečeného kuřete a bude rizoto. Asi :o)).
    Marti měj se.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, my jsme taky dojídali. Svíčkovou a buřt guláš. A v celku jsem to uvítala. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Brambory zapečené se smetanou jsou dobré vždycky :-). Mému muži by v nich chybělo maso a přebývaly kapary ... Plněné brambory užjsem dlouho nedělala (dávám do nich místo vajíčka strouhanou nivu a zakysanou smetanu).
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, taky jsem si říkala, že budou moct dobré se zakysankou. No nivu bych zase nemohla použít já, protože můj muž ji nemusí a já ji miluju. Měj hezký den.

      Vymazat
  9. Marti, s mužem Ti udělujeme řád zlaté vařečky za brambory se šlehačkou.Já jsem k nim ještě na grilu udělala krkovičku .U oběda ani nemluvil a pak mi řekl, že ten recept máš od paní z blogu.To jsou tak dobrý brambory s tou šlehačkou.Díííky a přeji krásný den.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, ani nevíš, jakou radost mi to udělalo, moc velkou, vyřiď svému muži. A mám pro tebe naprosto luxusní oběd, který jsem na blog ani nedávala. Je jednoduchý a toto skvělé jídlo dělám už nějakých skoro třicet let. Syrové brambory oloupané nakrájíš na hranolky. Jednu vrstvu dáš do pekáče, já používám varné sklo, bez tuku jen na sucho, na to dáš nějaké vepřové maso, nejlepší je kotleta nebo krkovička, plátky předem trochu naklepeš, osolíš a opepříš černým pepřem a dáš na vrstvu hranolek. Na to dáš další vrstvu hranolek a celé zaliješ šlehačkou jednou až dvěma podle množství. Dáš to péct, až je maso měkké a to je dobrota. Děkuji a měj se krásně.

      Vymazat
  10. Jé, Marti, díky za recept.Udělám určitě .My máme svoje brambory a tak z nich vařím často,ale s tou šlehačkou poprvé. Měj se hezky.Martina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.