čtvrtek 30. dubna 2020

mozek mrtvého delfína

Původně v první chvíli jsem si myslela, že to jen nepodařený vtip. Ale článek včera ráno uveřejnily "moje noviny", tedy ne moje noviny, já žádné chválabohu nevlastním, tedy noviny, do kterých píšu, tak jsem neměla důvod pochybovat.
Asi jste již všichni tuhle informaci, že rodiče musí úředně dokládat, že jsou školy zavřené, někde četli. Během dne to už rozebírala všechna média a řešilo se to i v senátu. Kupodivu i v senátu to považovali za byrokracii, šikanu apod.
No prostě je to článek, který mě přinutil se zdravě rozčílit. Myslím na naši Terezu, která je také OSVČ a než s ní odpoledne mluvím, komentuje článek přímo na facebooku, kde jsem ho sdílela: hahaha dnes mi to přišlo taky, že jsem nedoložila potvrzení o uzavření školy.
Tak přemýšlím, co je sakra víc než vládní nařízení, které školy uzavřelo?! 
Přece ředitelé škol o ničem nerozhodovali, tak jak mohou vydávat nějaké potvrzení proboha?!
Vlastně mě to nemělo ani překvapit, o zkušenostech se sociální správou jsem už tady psala několikrát a určitě hodně z nás nějakou negativní zkušenost má. 
Asi teď urazím některé dobré státní úředníky, ale tohle už mi fakt přijde moc. Jen nepoužívat vlastní rozum, před sebe si dát zákony, a odbouchnout od sebe vlastní zodpovědnost, a bez ohledu na to jaká je situace, bez ohledu na to, jak absurdní to je jet pořád ve stejných kolejích za všech okolností. Někteří krachují, jsou na tom bídně, a když požádají o finanční pomoc, kterou vláda veřejně zaručila, čekají měsíc na odpověď a po měsíci jim přijde, že nedoložili, zda je škola dítěte, o které pečují v nouzovém stavu doma, skutečně zavřená (vlastní zkušenost naší dcery). U nás to teda není drama, ale když si představím rodiny bez finančních prostředků, je to zoufalé. A rady typu, měli jste si udělat finanční rezervu na horší časy, jsou teď teda naprosto k ničemu. Někdo ani nemá tolik prostředků, aby si snad mohl dělat nějakou rezervu. 
Taky jsme ji neměli, tři děti na školách a vše jsme cpali do vzdělání, do kultury a výletů a to já považuji za důležité pro rozvoj každého člověka, takže na rezervu rozhodně nezbývalo, i když jsme v některé době vydělávali celkem dost.
A zdůvodnění ministerstva, proč je nutné doložit úřední potvrzení, už mi rozum fakt nebere. Prý proto, že je to jediný důkaz, že dítě opravdu existuje a chodí do školy. Proboha, jedná se přece o OSVČ, jen těžko se dá předpokládat, že někdo bude chtít podvádět a žádat o příspěvek, aniž má vůbec děti.
Už tak je to s žádostí celkem složité. Pokud nemáte elektronický podpis, musíte se žádostí na poštu. Pak vám přijde za měsíc odpověď, co vám chybí a nikoho nenapadne, že třeba je v současné době dost těžké kontaktovat školy za tímto účelem.
No já v tom vidím jediné. Kdo neumírá hlady, tak se na tuhle anabázi prostě vyprdne. A o to možná právě jde. Já bych to na svoji povahu pravděpodobně udělala. Já jsem se chtěla v úterý vyprdnout v Mladé Boleslavi i na ty testy. 
V autě jsem to teda řekla úplně jinak.
Tohle mi přijde stejná kravina, jako když nedávno proběhlo tiskem, ale moc se to nerozbíralo a už to ani článkem nedoložím, že školní inspekce chce kontrolovat, jak se provádí on line výuka. Co se ještě musí stát, aby lidé používali vlastní mozek v nestandardní situaci? Někdy, někdo vždycky, prostě musí člověk vzít zodpovědnost na sebe, pokud je na nějakém takovém postu a neházet to na druhé. Já jsem měla v některých chvílích v životě tak velkou zodpovědnost, že jsem se s tím chvíli i trápila, protože jsem věděla, že jsem v tom sama. 
Tady ale přece za úředníky už rozhodla vláda a v nouzovém stavu není nic, jak bývalo a nejsou dodržovány ani jiné zákony.
Ježíši, já jsem se rozepsala. No nic končím. Jen jsem si myslela, že i toto na blogu musí být.
Jak se všichni pereme či nepereme s nastalou situací, která je nestandardní a žádný mustr na ni neexistuje. A promiňte mi, ovce budou ovce vždy za každých okolností.
Ten příměr v názvu používám sama na sebe často a po ránu bez kafe mozek mrtvého delfína mám. 
Ale já si to v té chvíli mohu dovolit. 

7 komentářů:

  1. Včera jsem při čtení článku jen nevěřícně kroutila hlavou. A první co mě napadlo - u nás v Kocourkově. Myslím, že to nemusím víc rozebírat, ty jsi to krásně napsala a já s tebou jen souhlasím.
    Měj pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Co k tomu dodat? Ať žije Kocourkov...Je příliš mnoho úředníků, kteří by asi neměli co dělat a tak na vystavení potvrzení chtějí další potvrzení...Jednou nás to papírování a úředničina doslova pohltí a sešrotuje...Dříve jsme všechno dělali ručně a nepotřebovali jsme desítky potvrzení. Dnes mají všude počítače a je to papír na papír. Kéž už to skončí!!! Měj se moc hezky.
    Přeji příjemný prodloužený víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, ten příměr o ovcích je pravdivý. Já používám zase větu: "Dej volovi razítko, dáš mu moc." O tom dokládání potvrzení ze školy už jsem četla. Tohle už je opravdu vrchol byrokracie. Dcera je na homeoffice, snacha dojíždí do Motola dle potřeby. Je embryoložka a kvůli koronaviru se to trochu zadrhlo i na IVF. Takže nemusel nikdo dokládat to, co je dané. Někdy mám dojem, že jsme papežštější, než papež.
    Měj hezké a zdravé dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj muž říká : dej blbci funkci, vymyslí lejstro.

      Vymazat
  4. Ahoj holky, díky za vaše komentáře. Už ani nechci nic dodávat, vše bylo řečeno. Mějte pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
  5. Článek a zkušenost tvé dcery se bohužel řadí do seznamu zkušeností z této doby. Některé výkřiky a požadavky jsou skutečně neuvěřitelné!
    Snad to všichni ve zdraví přežijeme a vzpomeneme si na to až půjdeme volit.
    Marti, měj hezký den, helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, snad poprvé s tebou nebudu v něčem souhlasit. I když jsem optimista, v tomhle jsem pesimista a nemyslím bohužel, že volby mohou něco změnit. Názory příznivců současné garnitury bohužel se nezměnily, ba právě naopak. Ač je to nepochopitelné a naprosto to nechápu, ale vítěz je pořád jasný. Je to proto, že jsme líný národ? Jdeme cestou nejmenšího odporu? Moc o ničem nepřemýšlíme a většinu z nás někdo utáhne na vařené nudli? Nevím a doufám jen, že se mýlím a volby mě překvapí. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.