čtvrtek 2. července 2020

a proč ne!!!

Po dlouhé době žádné pohlazení po duši, dnes žádné zahradní téma či výstava, ale opět po delší době něco kontroverzního. Téma, nad kterým jsem se zamýšlela poslední dny.
Mám a měla jsem vždy mezi nimi své přátele a považuji je za lidi stejného druhu, jako jsem já, už jsem o tom psala několikrát na blogu.
Navíc v době, kdy se rozvádí u nás 50% manželství po 3 až 5 letech, vůbec nechápu tuhle vleklou debatu. Já jsem pro manželství pro všechny a nechápu odpůrce, kteří mají pocit, že se zneváží tradiční manželství. Láska je jen jedna a tradiční manželství možná zahrabávají především rozvody.
Manželství gayů a leseb je uzákoněno už v 25 zemích a jsou zkušenosti, že žádným způsobem nenarušují tradici manželství.
Manželství a registrované partnerství není rozhodně totéž a není na stejné právní úrovni. Pokud dva lidé spolu žijí, ať už je to ten nebo ten, měli by mít stejná práva jako všichni ostatní. Osobně znám registrované partnerství gayů, kteří už dávno překonali hranici "rozvodovosti" 3-5 let a jejich krásné soužití by jim mohli závidět leckteří "tradiční" manželé.
Registrace platí u aut, registrujeme se ke zdravotní pojišťovně, či u praktického lékaře, tam je registrace na místě.
Registrace místo manželství není totéž. Uzavřením partnerství nevzniká nárok na společné jmění, nemohou si společně osvojit dítě, není nárok na vdovský důchod ... Musí si mezi sebou udělovat plné moci v naprosto běžném životě. A i kdyby jediné plus na povolení manželství byly právě ty děti, kterých jsou plné ústavy bez rodičovské lásky, stojí to za to. Znám i lesbický pár, který vychovává dítě. Šťastné dítě, což se ne vždy dá říct o dětech vyrůstajících v tradičních rodinách, ovšem bez základních práv pro dítě. Nebudu je tady vyjmenovávat, ale dítě ztrácí jistoty, na které by mělo mít nárok jako dítě v "normální" rodině. Bližší info si může přečíst v tomto článku
Navíc mezi odborníky - psychologové, pediatři, sociologové atd. - panuje jednoznačná shoda, že na dítě nemá žádný negativní vliv, pokud jej vychovávají dva otcové či dvě matky a tyto výzkumy se provádějí už od 70. let 20. století. Láska je přece jen jedna a je ve vztazích nejvíc.
Tak proč sakra ta sáhodlouhá debata?! 
Nikde jsem se nedočetla, čím gayové či lesbičky přesně ohrozí tradiční manželství. 
Možná tím, že sníží procento rozvodovosti?!
A myslím, že nikdo ani o tomto takto nepřemýšlí. Tedy odpůrci. Prostě manželství tradičně uzavírá muž a žena a hotovo a tradice by se neměly porušovat, že jo...
Bez ohledu na to, že už dávno ztratily svůj smysl či význam.
Tímhle mým článek ničemu nemůžu, to vím, jen jsem si musela napsat svůj názor.
Ještě by mě zajímalo, kolik odpůrců manželství gayů a lesbiček žije v manželství a kolik je jich rozvedeno.
Jsme lidé stejného druhu a máme naprosto stejné povinnosti, ale o právech se to fakt říct nedá.
Za mě tedy manželství pro všechny.
A pořád čekám na ten konkrétní důvod, proč ne... 
A ještě něco, vy náhodní "kolemjdoucí" z facebooku, nepište pod můj článek nenávistné komentáře. Budu je bez milosti mazat.
A vy všichni mí virtuální přátelé, vám pěkný den.

P.S. Ve včerejším článku jsem vyhlásila výzvu, tak pro ty, kdo nečetli, je tady.

11 komentářů:

  1. Slyšela jsme jeden argument proč by neměli být stejnopohlavní manželství, že jsou tihle lidé velmi promiskuitní a že dát do opatrování takovým lidem dokonce dítě, tak to je něco nemyslitelného. No, vzhledem k tomu, že ve skutečnosti neexistuje jediný důvod v tom, proč by tito lidé nemohli být manželé, musí se stále hledat zástupné problémy. V křehké rovnováze naší politické situace má v tomhle (bohužel) velké slovo KDU, čili církev stejně jako v Polsku. Už nikoho nezajímá, že kolikrát v tradičních manželstvích je víc promiskuitních jedinců než mezi gayi a lesbami, a heslo vše pro děti je jen čistě populistické. Už právě kvůli těm přeplněným dětským domovům by se výchova dítěte ve stejnopohlavních vztazích měla dovolit. Mě tohle téma probírané stále a stále na vládní úrovni, místo toho aby se probíraly věci mnohem důležitější už irituje. Ne že bych jim to nepřála, já s tím žádný problém nemám. Ale jak se stále ukazuje naše politická ale i občanská kultura není ještě na tohle smíření se s danou věcí prostě zralá.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, krásně napsáno a sdílíme s Mírou stejný názor. Vždy je to o lidech !!!, takže věřím, že adoptované dítě párem stejného pohlaví může dostat víc lásky a péče, než některé děti od vlastních rodičů. Ono stačí jenom ty statistiky, kolik je u nás týraných dětí, ... ale to jsem trochu odskočila. Hezky to napsala i Vendy.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý článek Marti a pravdivý. Měj se moc krásně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  4. Zcela s Vámi souhlasím a děkuji za zveřejnění, kéž by to někoho vedlo k úvaze. Krásný den. Maruška

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti,
    mluvíš mi z duše, naprosto s tebou souhlasím. Také si myslím, že dítě vychovávané u páru stejného pohlaví, kde vše funguje, je mnohem šťastnější, než dítě, které je v ústavu. Ve své kariéře učitelky jsem se setkala už s několika dětmi, které procházely ústavní výchovou a byly tam právě díky tomu, že jejich rodiče naprosto nefungovali.Myslím si, že kdyby je vychovával pár, který by je měl rád a dal by jim to opravdové rodinné zázemí, tak by bylo úplně jedno, jestli jsou tam třeba dvě maminky nebo dva tatínkové.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. No, je to těžké téma. A lehce se mluví těm, kdo někoho takového nemají v rodině. Ono se lehce řekne, že je to jedno. Ale, zkuste si představit svého syna a dceru.... Mám synovce, kterého všichni milujeme, ale jeho život je složitý a vždy bude. Těžko o tom mluvit, či psát, pokud jste se s tím nesetkali.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, souhlasím, děkuji za to téma a asi nemám, co dodat.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, opravdu trochu kontroverzní téma. Před víc než 20 lety jsem se podílela na tvorbě zákona o registrovaném partnerství, tenkrát to asi bylo maximum toho, co se dalo dosáhnout. Stejně pak trvalo několik let, než se ten zákon povedlo prosadit.
    Sama jsem nikdy neměla a nemám problém s tím, aby právy stejného pohlaví vychovávaly děti. Souhlasím s tím aby páry, který se rozhodnou uzavřít trvalý svazek, měly stejná práva a povinnosti jako manželé. Trochu rezervovaný postoj mám k označení tohoto svazku jako manželství - právě proto, že podle mého názoru je tento pojem v naší kultuře chápaný jako svazek muže a ženy a rozšíření jeho obsahu jitří emoce ve společnosti. A já si myslím, že obsah je důležitější než označení a možná ani ty tradice bychom neměli tak úplně bez rozmyslu zahazovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji všem za komentáře a jen malý dodatek. Podle mého je to především těžké pro ty, kterých se to dotýká. Na rodině je podpořit takového člověka, aby se s tím srovnal. A přát mu jen, aby byl šťastný. Článek jsem psala o tom, s čím jsem se setkala a co znám. Mějte pěkný den.

      Vymazat
  9. Včera jsem přemýšlela, co napsat. Není to jednoduché téma a ze svého okolí znám i pár, který spolu šťastně žije. Je to kamarád našeho syna a jeho přítel. Pořídili si domek, mají psy. Na druhé straně i znám i páry stejného pohlaví, které se rozešly.
    Myslím, že by tyto páry měli mít možnost adoptovat dítě, jak už je psané v předchozích komentářích, je spousta dětí v ústavech. A proto by měli mít možnost uzavřít sňatek, aby měli stejná práva, ale i povinnosti jako tradiční manželství.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.