sobota 4. července 2020

ahoj prázdniny!



Jasně, že pro mě prázdniny už neplatí. Ještě velkou radost z prázdnin jsem zažívala, když byly naše tři děti školou povinné. Na prázdniny jsem se těšila a vždy tvrdila, že prázdniny jsou hlavně pro rodiče.
Ve čtvrtek jsme byli v nové kavárně na Mělníku na koncertě oblíbeného mělnického muzikanta Petra Bati a tam jsem zažila trochu prázdninový pocit. Ráda bych vám tady kavárnu s názvem Café živel představila. A jelikož už včera vyšel můj článek, můžete si prohlédnout více fotek, které na blog dát nemůžu, právě v deníku. Vím, že někteří z vás na Mělnicko jezdí, tak se vám třeba bude někdy hodit vědět o téhle vpravdě umělecké kavárně. 
Kavárna byla před koncertem plná lidí, takže jsem toho na blog moc nenafotila.
Všechny zajímavé informace najdete v mém článku, který přikládám.
Od včera jsou u nás děti, takže mám zpoždění ve čtení vašich blogů i odpovídání na komentáře, za které tímto děkuji.
Takže představuji vám Café živel.
Mějte pěknou sobotu.







Koncert Petra Bati zavoněl začátkem prázdnin
Marta Dušková

Komornímu koncertu Petra Bati a Ondřeji Lhotskému patřil čtvrteční večer 2. července v kavárně Café živel a voněl prázdninami, které právě začínají. Uvolnění po karanténě přináší opět možnost kulturního vyžití a pod širým nebem má svoje nezaměnitelné kouzlo a pohled na horu Říp je impozantní.

Petr Baťa je známý a oblíbený muzikant na Mělnicku, bluesman a spolu s ním se na koncertě představil i Ondřej Lhotský hrou na basu. Návštěvníci včetně malých dětí zaplnili celý zahradní prostor nově vzniklé kavárny, která je sama o sobě malým uměleckým prostorem.
Pořadatelem koncertu je v květnu nově otevřená kavárna s názvem Café Živel. Kavárna nenabízí jen běžný sortiment, ale i umělecký prostor. Je plná originálních uměleckých děl, je útulná s vnitřním i venkovním prostorem pro děti a posezením na zahrádce s vyhlídkou na Říp.

Silvia Belis, majitelka nové kavárny, odpovídá na otázku, proč zrovna Petr Baťa: „Baťa je silně spjatý s Mělníkem a chtěli jsme ukázat náš nový prostor mělnickým, takže se právě Petr Baťa nabízel. Koncert Petra Bati jsme už měli i v Galerii Ve Věži a koncert měl velký úspěch, takže jsme věděli, že určitě neuděláme chybu, když právě on zahájí naši kulturní sezónu. Další koncert bude v kavárně v září v rámci Mělnického vinobraní a návštěvníci se mohou těšit na písně Jiřího Konvrzka“.

Kavárna není jen klasickou kavárnou. Nabízí už svým prostorem kulturu a umění. „V kavárně máme stěnu, kde se střídají umělci a vystavují svoje díla. Každé tři měsíce tam budou viset tři díla jiného umělce. Chtěla bych oslovovat především výtvarníky z okolí, které bych ráda propagovala. Jinak to ostatní je stálá expozice, jsou to moje vlastní práce, dřevěné plastiky. Dlouho jsem uvažovala otevřít druhý podnik po zkušenostech s kavárnou v galerii Ve Věži“, doplňuje výtvarnice a kurátorka galerie Ve Věži Silvia Belis.

Koncept kavárny v galerii Ve Věži se natolik ujal, že by bylo škoda nezkusit to třeba ještě někde jinde. Podle slov výtvarnice a majitelky kavárny po narození syna pocítila potřebu otevřít nějaký prostor pro rodiny s dětmi, které by bylo místem setkávání a prostor v Ostruhové ulici k tomu přímo vybízel. Sousedství antikvariátu knih a gramofonových desek přispívá k variabilitě tohoto uměleckého prostředí.







14 komentářů:

  1. Takových příjemných míst není nikdy dost. Líbilo by se mi tam.
    Prima sobotu, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano příjemné místo, jen tam musím, až tam bude běžný provoz a ne koncert. Chystám se tam někdy s dětmi. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Hezká kavárna, také bych si tam zašla na něco dobrého.
    Mějte hezký den s dětmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, jo mám ráda takové počiny a ráda jsem i o tom napsala. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. |Marti, buď to budu hledat a nebo se rovnou zeptám, kde to tam je?
    Já chodím na kafe a dort na náměstí.Tak je čas na změnu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, je to kousek od náměstí Míru, původně tam bylo Želví doupě. Když se postavíš k muzeu a otočíš se do ulice doleva, hned uvidíš před sebou na konci ulice nápis kavárny.

      Vymazat
  4. Nevím, zda se někdy dostanu do Mělníku, ale kavárna vypadá moc pěkně, takže děkuji za článek. :) jinak já tady měla babičku, takže nestíhám ani odpovídat na komentáře, ani moc číst ostatní blogy. Jen občas si nějaký v rychlosti přečtu a nápisu komentář. Měj pěkný zbytek víkendu.
    Sabi

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, kavárna vypadá podle fotek opravdu příjemně.
    Užívej si děti :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je krásná kavárna. Užijte si vnoučátek a přeji krásné dny.Martina

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, je vidět, že Mělník žije kulturně. Děkuji za info a přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, po uvolnění ještě víc než obvykle, takže si musím akce vybírat. Měj pěknou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.