čtvrtek 16. července 2020

imaginárium




Dnešní název příspěvku jsem si dovolila vypůjčit od bratří Formanů a jejich výstavy Imaginárium. O výstavě jsem se na blogu už zmínila v souvislosti s lodí Tajemství  z páteční akce. Na výstavu jsme s dětmi v pátek už nešly. Bylo plno návštěvníků a já jsem věděla, protože jsem nahlédla na stavbu výstavy předem, že tam bude i s kulisami narváno. 
Dětem jsem výstavu slíbila v srpnu a pravděpodobně si ji konečně užiju.
Včera jsme výstavu navštívili, ale bylo tam moc lidí u všech různých udělátek a loutek a já jsem se soustředila hlavně na fotky k reportáži. Grafiky Matěje Formana jsem si nestihla prohlédnout vůbec.
Expozice v obou sálech se moc popsat nedají, výstava se musí zažít. Je to opravdu tajuplný svět Divadla bratří Formanů a odpovídá tomu i přítmí a nasvícení kulis. Tak jen malé nahlédnutí prostřednictvím detailů. 
A protože jsem minulý týden mluvila s Matějem Formanem, tak oba články, které jsem napsala, jsou živé a plné informací, které by mi nikdo jiný dát nemohl a jen si prohlédnout výstavu by mi fakt nestačilo. Dávám sem tedy opět koncept článku, který vyjde v nejbližších dnech. Kdo to máte blízko, rozhodně si nenechte výstavu ujít, takovou neuvidíte nikde jinde. 
Mějte pěkný den a já jdu číst vše, co jsem po dvou dnech off line zmeškala.








Imaginárium bratří Formanů je plné tajemství, které čeká na objevení
Marta Dušková

Výstava Imaginárium v Regionálním muzeu Mělník zve návštěvníky do tajuplného a výtvarného světa přátel Divadla bratří Formanů. Živá, hravá a inspirující výstava byla zahájena po přivítání lodi Tajemství vernisáží v pátek 10. července výtvarníkem a loutkařem Matějem Formanem.

„Na výstavě vystavujeme loutky, dekorace, divadelní scénografii a po první zkušenosti s výstavou jsme pochopili, že je to sice moc hezké na koukání, ale chybí tomu hravost a život. Dekorace a loutky, které žijí a hrají při představení, najednou někdy jen tak visí hezky naaranžované, jsou krásné, ale hodně tomu chybí. Touto výstavou se snažíme překročit práh toho, co je pouze na koukání a nabídnout dětem i dospělým všechno, co je může inspirovat k hravosti, objevování, vynalézavosti a co případně vzbudí touhu odkrýt nějaká tajemství“, vysvětluje výtvarník a loutkař Matěj Forman.

Dnes to není jen o divadelní scénografii, ale o práci dvou desítek výtvarníků, kteří umí ještě řemesla, která se dnes nevidí. Sem spadá například řezbování nebo mechanika loutek. „Mezi všemi mohu jmenovat například Pavla Macka, který se z grafika stal dřevorytcem a dnes vyrábí mechanické obrazy, které zabuduje do krabiček. Do krabičky se může návštěvník podívat kukátkem, rozsvítí se lampička a po zatočení klikou se objeví pohyblivý výtvarný svět. To je pro mě příkladem, o co se snažíme v celé té výstavě“, říká Matěj Forman.

Výstava Imaginárium okouzlí krásou, estetikou, výtvarnem, bohatstvím řemesla a zároveň si mohou návštěvníci s něčím pohrát, něco vzít do ruky.

„Ve velkém sále muzea jsme vytvořili imaginární svět, kde jsou věci divadelní i věci na hraní. Tady jsme si hodně hráli se světlem a necháváme vstoupit návštěvníky do kouzelné a vysněné dekorace, která určena k procházení, prohlédnutí a objevování. Malý sál je naopak připraven jako herna, je plný dřevěných hraček a skládaček. Je zde i vcelku renesanční nástroj camera obscura, přístroj se systémem zrcadel pro nepřevrácený obraz. Tento princip používali výtvarníci před stoletími k zajištění správné perspektivy na svých obrazech“, doplňuje výtvarník.

Ve dvou sálech mělnického muzea je spoustu věcí k objevení a výstavu je nutné zažít. Expozici je možné shlédnout až do 4. října. Doprovodným programem je i tvořivá muzejní dílnička se dřevem, která se uskuteční ve čtvrtek 30. července. Výstava bude doprovázena soutěží Moje imaginárium o pěkné ceny (první cena – originál grafika od Matěje Formana a autorská dřevěná hračka), která bude muzeem vyhlášena v nejbližších dnech.










19 komentářů:

  1. Marti, díky, že jsem mohla nahlédnout na zajímavou výstavu. Dětem se určitě bude líbit, loutky a jejich svět je kouzelný.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, to není jen pro děti, ale i pro dospělé, je tam spoustu zajímavých věcí už dávno zapomenutých, na výstavě byli i dospělí bez dětí. Měj pěkný den.

      Vymazat
    2. Neměla jsem na mysli, že to je jen pro děti. Věř, že bych se na takovou výstavu šla ráda podívat. Mám loutky moc ráda už od dětství a kdysi to byl můj sen loutky tvořit.

      Vymazat
  2. Tééda, to by se mi a dětem líbilo :-) Krásně jsi to Marti nafotila, aspoň tak jsem mohla na výstavu nakouknout. Věřím, že jste si to užili. Měj krásné letní dny , Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, díky, potěšilo mě, že se ti fotky líbí. Měj se krásně a užívejte s dětmi prázdnin.

      Vymazat
  3. Marti, kdyby jsme bydleli blíž, hned tam jsem.prostě nádhera.Přeji hezký zbytek dne.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, a to jsi toho moc neviděla, protože se to ani pořádně nafotit nedá. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  4. Krásná a zajímavá výstava. Je to krásně udělané a hlavně zajímavé jak pro děti,. tak i dospělé. Děkuji za hezký článek i zajímavou podívanou a přeji Ti krásný den

    OdpovědětVymazat
  5. Prostě kouzelná výstava!
    Děkuji za fotky, Marti a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Je to zajímavá výstava. Určitě doporučím vnoučatům, až budou v srpnu na dovolené v Mělníku. M.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, tak toto je opravdu hodně zajímavá výstava, tam by se mi moc líbilo. Škoda, že je to trochu z ruky. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, podle fotek skutečně originální výstava. Díky za nahlédnutí
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ještě snad nějaké fotky z výstavy přinesu, až si ji půjdeme znovu prohlédnout v srpnu s dětmi a já si ji konečně taky pořádně užiju. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  9. Tuto výstavu jsem viděla v listopadu 2018 v Trutnově. Takže vím o čem píšeš.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,podle Matěje Formana, jak jsem psala v minulém článku, je tahle výstava naprostý originál, protože je ve dvou sálech muzea a ještě výstavu uvedla loď Tajemství. Měj krásný pátek.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.