středa 1. července 2020

nemám ráda

takové to sešněrování, hranice, které nejde překročit, striktně daná témata a ještě k tomu rozsah, který se musí dodržet. Většinu svého pracovního života jsem měla téměř úplnou svobodu rozhodování a mám ji i teď, co se týká psaní. 
Měla jsem štěstí.
Ale jsem hodný člověk, který pomůže, když je potřeba. 
V poslední době jsem byla několikrát požádána, zda se mi nechce do nějakého daného tématu (odpověď zněla: ne nechce, ale...), kde je rozsah článku tak mrňavý, že se mi nepovede se ani rozepsat a to nesnáším.
Minulý týden jsem opět kývla na téma na deset řádků!!! něco o zahrádkáři či hospodyňce, do kterého se mi vůbec, ale vůbec nechtělo a navíc je to do projektu, který vychází v tištěném deníku a já nevím vůbec, jak vypadá. 
Navíc proboha s kým tu storku udělám?!
Nakonec vznikla s Bárou, jak jinak, i když hospodyňkou bych ji nikdy nenazvala, i když teda je. 
Při focení jsme se docela nasmály a fotka, na které je Bára nejkrásnější, vznikla při mém několikerém zvolání:  
proboha neceň na mě zuby a zavři tu hubu!!!
Text jsem napsala podle hesel, který mi Bára poslala a docela se mi líbil. Dostala jsem však vynadáno, že jsem tam nezdůraznila některé důležité věci: tohle nejsem vůbec já!!!
Za prvé jsem měla problém s těmi deseti řádky, nakonec jsem to nacpala do čtrnácti a navíc téma bylo úplně jiné, tak musím publikovat tady.




A tohle je text, který jsem napsala do toho projektu Panorama: 

Období třešní, meruněk a jahod je obdobím zavařování zásob na zimu. Ne jinak to má i tisková mluvčí mělnického úřadu Barbora Walterová Benešová. Právě začátkem léta vyrábí marmelády z třešní a meruněk z vlastní zahrady, ale i z kupovaných jahod. Marmelády kombinuje s různými bylinkami, a tak vznikne třeba meruňková marmeláda s příchutí máty.

Barbora podotýká: „Chci mít zásobu vitamínů na zimu, a hlavně mě to baví. Já vlastně zavařuji úplně všechno i maso. Teď nakládám ořechovku“. 

Na ořechovku se sbírají ořechy na svatého Jana. Na jednu sklenici je zapotřebí 20-40 nezralých ořechů, dva litry alkoholu, nejlépe vodky, dva citrony, pomeranč, 1 badyán, 2 skořice, 3 kuličky nového koření a 30 hřebíčků. Natrhané ořechy se namočí na 24 hodin do čisté vody. Poté se voda slije a ořechy se nakrájí na půlky či čtvrtky dle velikosti, citrony a pomeranč rovněž na čtvrtky, vše se vloží do sklenice a za přidání koření se zalije alkoholem. Zavíčkované se nechá zrát na teplém místě v domě 4-6 týdnů.

A tohle publikováno nebylo a nebude, tak jen pro vás, co jsem do článku nedala z důvodu, o kterém píšu výše.
Předpokládám, že její slova vás nevyděsí, už jsem několikrát psala, že se Bára připravuje a syslí zásoby a na víc o blackoutu napsala i svoji předposlední knihu. 
"Snažím se zavařit všechno, zavařuju i maso, protože se připravuju na blackout, jsem prepper, chci mít zásobu vitamínů na zimu, baví mě to a hlavně se připravuju na konec světa, takže hromadím všechny zásoby".
Věčně jsem tázána, jak se připravuju já.
Nijak.
No a co budete dělat, kdyby to přišlo...?
No co myslíš? Pojedeme k tobě.

P.S. Výzva
Teď z jiného soudku. Napadla mě kamínková výzva. Ne kameny nebo kamínky nesbíráme, ale když už se octnou v naší blízkosti, nejsme s to je vyhodit. Někdy se octnou čirou náhodou jako minulý týden jeden dvoubarevný a my nevíme, kde se vzal. Občas nás nějaký někde zaujme a my jej přineseme domů. Jako můj muž kamínek, který vypadá jako brambora. Nebo jsme si jej přivezli z nějakých cest. Nebo nějaký dostaneme jako já od Loly.
Myslím, že takhle to má asi většina z nás. Tak jsem si říkala, že by možná bylo hezké některé z nich představit prostřednictvím fotek. Pro mě skrývají kameny tajemství, záhadu vzniku a přiznám se, mám je vlastně ráda. Takový malý kousek přírody.
Co vy na to? Přidáte se?
Pokud ano, začneme příští týden pondělí až neděle, od 6.7 do 12.7., abyste měli čas se s kamínky vyhrát.
Mějte pěknou středu.

20 komentářů:

  1. Krásný článek. Báru obdivuji. Já už nic nezavařuji, nepřipravuji na nic. Snažím se užít si života. Sedmnáct let jsem byla omezována nemocí a teď jako bych to na stará kolena chtěla dohnat. Mívala jsem skříně ve sklepě plně kompletů a uzavřených okurek. Pak přišla v roce 2002 povodeň a všechno bylo kontaminované a muselo se to vyhodit. Od té doby už nic nezavařuji. Jsme doma sami dva a tak občas udělám kompot a hned ho sníme...
    Nějaké kamínky doma mám také. Možná se zúčastním Tvé výzvy..Hezký den Ti přeje Jara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já jsem hodně zavařovala, když byly doma naše tři děti. Teď už to beru jen tak jako ten mátový džem. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Marti, poprala jsi se s těmi deseti, vlastně čtrnácti řádky moc dobře. Báru znám z tvého blogu, baví mě vaše cesty na autorské čtení. Tohle téma je zase z jiného soudku. Tvoji kamarádku obdivuji. Kdysi jsem také zavařovala, nakládala okurky, vařila marmelády, dělala šťávy. Ale v množství přiměřeném. Vaření marmelád mě bavilo a můj muž je vozil s sebou, když jezdil ven s dětmi(vedl pionýry). Ale stejně jako Jaruška už dlouho nic nezavařuji, naposled jsem předloni dělala marmeládu z třešní,tu má rád náš vnouček. Jo, ještě jsem si vzpomněla, že jsme dělávali domácí víno.;-)
    Do výzvy se ráda přidám, téma kamínky se mi líbí.
    Měj pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no sice poprala, ale zabývala jsem se s tím docela dlouho na to, jak je článek krátký... Jsem ráda, že se do výzvy přidáš, těším se. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. A sakra, no to jsem zrovna celý týden na chatě, bez noťasu, jen z tabletem a z něj články moc nerada píšu a neumím z něj ani dávat do článku fotky. A přitom tahle výzva je na mě jak dělaná... kdysi jsem psala na blog článek o mé sbírce kamínků, kamenů a šutrů i z fotkami. Takže to nestihnu, návrat mám až 13.7. marmošky dělám ráda, musím zas vytahat z mrazáku co tam mám ovoce a udělat už nové, ale jako v poslední době na všechno, nemám náladu ani na tohle. To střídání tlaku mi dělá v posledních dnech a týdnech dost problémy. Ořechovku miluju, zatím nejlepší jsem pila co mi dovezla kdysi dcera z Chorvatska. Asi jí zas letos zaúkoluju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, v klidu, není žádný deadline, počkám na tebe, než zveřejním odkazy na všechny výzvy.

      Vymazat
    2. Uvidíme, ale asi to nechám plavat. Ty kameny by byly na blogu už potřetí, přibyl mi jen jeden, a dávat znovu to samé, jen jinak nafocené nemá cenu.

      Vymazat
  4. Marti, Bára má můj obdiv. Ta teda jede..., holka jedna šikovná. Kamínkovou výzvu mám v hlavě od loňska, dokonce spojenou se soutěží, ale nějak jsem ji zatím nerealizovala. Tak se pokusím to nějak propojit s Tvojí výzvou, uvidím. A pokud tu soutěž nedotáhnu..., pokusím se ke kamínkové výzvě přidat. Kameny i kamínky miluji a vozím je ze spousty cest. Jen je musím nafotit. :o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, budu ráda, když se přidáš a představíš svoji kamínkovou výzvu. Já musím taky nafotit. Měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Tak to je super článek. Tvou nechuť chápu! Taky bych měla problém vlezt se do 10 radek. Já mam občas i s 1NS. :) nezavazuji už radši nic. Mam ve sklepě to, co jsem zavarovala roky před tím a nikdo to nejí. A na výzvu se těším. Rozhodne se zapojim... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, díky a mám radost, že se zapojíš, těším se na tvoje kamínky či kameny. Měj pěkný den.

      Vymazat
  6. Marti, také Báru obdivuji, tu její všestrannost. A na kamínky jsem zvědavá. Zda se zapojim, ještě nevím. V sobotu přijedou vnoučata, tak to bude náročnější. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, nám přijedou vnoučata už zítra na víc než týden a ještě se mnou budou muset na různé akce, které jsem slíbila... Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Marti, já se sice na blakout nechystám, ale zavařuju ráda. Můj muž občas tvrdí, že zavařím všechno, co přede mnou neuteče :). Zrovna dneska jsem dotáhla z tru košík jahod, co byly zlevněné a už z nich mám džem ...
    S kamínky nevím, jestli se zapojím - já své kamínky fotila do výzvy o sbírkách, takže bych se asi opakovala.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, tak to já tak pilná nejsem, zavařuju jen to, co se u nás urodí, ostatní cpu do mrazáku. Klidně se opakuj, myslím, že už jsme všichni na tuhle výzvu zapomněli, byla už dávno. Budeš to mít snazší, nemusíš znovu fotit. Navíc nám tady přibyli nové bloggerky, které to určitě neviděli. Měj pěkný den.

      Vymazat
  8. Bára je prostě žena činu. Ta nečeká, je připravená a pak se nediví :o)
    Ale zavařuji taky.
    Ty kamínky bych zkusila, pokud to nemá časový limit, ještě jsem nedala barevný týden.... Nestíhám!
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, žádný deadline neví, až budeš mít čas, tak to udělej. Měj pěkný den.

      Vymazat
  9. Že bych trávila léto se zavařování to tedy ne, ale něco přeci jenom zavařím.
    Ale v takovém množství, o kterém vím, že se spotřebuje.
    Kamínkové výzvy se nezúčastním, ale moc ráda nakouknu jak se s tím poprali jiní.
    Hezký den, Marti !
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, tak já to zkusím se přidat k výzvě. Snad to v prázdninové provozu budu stíhat. M.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.