pátek 17. července 2020

tohle neznám...




Vlastně bych se tím ani teď nezabývala, kdy mi fakt už krize středního věku teda nehrozí. Teda krize možná jo. Článek nese název Jak ženy prožívají krizi středního věku a minimálně mě vedl k zamyšlení.
Tak tohle mě nikdy nepotkalo a po přečtení článku, a něco jsem už podle nadpisu odstavce přeskakovala, jsem nenašla nic, co bych s tímto měla společného.
Život jsem měla a mám nabitý a není to asi vždy o zážitcích, ale možná o celkovém vnímání světa, takže sledovat věk, na to jsem neměla nikdy čas a vlastně jsem si ho uvědomila jen u našich tří před očima "stárnoucích" dětí. 
Ne nebyla a není to rozhodně procházka růžovou zahradou. 
Život je prostě houpačka, takže i mě potkaly hrozné, někdy příšerné věci, které vás srazí na úplné dno a úplně vám změní život. Ale mě to vždy nastartovalo jít rozhodně dál a někdy mi to nakonec změnilo život k lepšímu a přišly výzvy, které by mě pravděpodobně za jiné situace nepotkaly.
Nakonec se mi v životě splnilo spoustu přání a malých tužeb, takže žiju pořád ráda.
Ani dnes nevím, proč jsem se vrátila k tomuto článku či tématu, které mám v konceptech možná měsíc. 
Nepřišla na něj nakonec řada anebo dnes nemám prostě lepší téma. Platí asi obojí.
Někdy si některá témata uložím a po měsíci vymažu a k některým se po měsíci prostě vrátím.
Domnívám se, že v našem malém společenství to máme s krizí většinou podobně. 
I když, co já vím...
Někdo třeba utrpěl v životě takové ztráty, že se potřebuje k něčemu upnout a třeba někdo z vás právě tuhle krizi zažívá.
Pokud se vám nechce číst článek, kopíruji část sem, třeba se někdo z vás v tom najde a následné čtení článku vám třeba pomůže. 
Každý jsme jiný, každý jsme originál a už dávno neříkám, tohle já bych nikdy...
Mějte pěkný den s radostí a přidávám fotky detailů, které mě dnes ráno zaujaly.




Spouštěče

Dobrá zpráva je, že krize středního věku není něco, co postihne každého. Někteří mají to štěstí, že svůj život prožijí tak, že si ani nevšimnou, že zestárli. Pokud ale nastane, je to kvůli několika typickým spouštěčům.
  • Vnější vzhled. Deprese může náhle přijít ve chvíli, kdy žena zpozoruje první viditelné známky stárnutí. „Ženy si uvědomují, že se fyzicky mění,“ říká Klára Gajdušková. První vrásky a šedivé vlasy je mohou zaskočit. „Navíc se dostávají do věku, kdy přichází menopauza.“ A tento milník je nejen fyzicky, ale psychicky náročným přelomem v životě snad každé ženy.
  • V práci chybí dynamika. Druhým spouštěčem mohou být i stojaté vody v zaměstnání, žena pracuje bez perspektivy na zlepšení a změnu. „Mnoho z nás je od mládí utvrzováno v tom, že si máme najít dobrou práci a kariérně růst. Co když ale už není kam postupovat?“ ptá se osobní koučka Melody Wildingová. „Moje klientky po letech vysokorychlostního výkonu v zaměstnání najednou začnou štěkat na kolegy a mají pocit, že tlučou hlavou do pomyslné zdi. Tyto projevy nejsou v souladu s jejich skutečnými povahami ani dosavadním přístupem k práci.“ Za změnou chování stojí otázky typu: Má to, co dělám, vůbec nějaký smysl? Ženy se bojí, že budou jen odevzdaně čekat na důchod. 
  • Syndrom prázdného hnízda. Třetím typickým spouštěčem je odchod dětí z domu. Zatímco někteří rodiče vidí prázdné hnízdo jako dobrou příležitost k tomu, aby se začali věnovat sami sobě a také sobě navzájem, jiní nesou novou situaci velice těžce, protože přišli o možnost pečovat o své nejbližší.

9 komentářů:

  1. Je pravda, že veselé i méně veselé situace nastávají v každém věku. Hlavně zdraví, to je asi nejdůlěžitější, zbytek se nějak zvládne ;)
    Krásný pátek.

    OdpovědětVymazat
  2. Krize středního věku nepostihla mě ani manžela. Prostě na to nemáme čas. A s příznaky stáří nebojujeme -tedy kromě zdraví, tam se snažíme. Mej se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, neznám ani pubertu u dcery, ani krizi středního věku, třeba to na mne opožděně ještě někdy skočí, haha.
    Mějte se s mužem báječně a buďte veselí a zdraví.
    skorosousedka: Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak mě krize taky nepostihla.Já jsem ráda, že jsme v pohodě všichni a věk?Každý stárne a beru každý den jako dar.Když se na sebe podívám do zrcadla a vidím v 69 letech, jak mi mizí prdela, tak si ze sebe dělám legraci a říkám, že se scvrkávám.Hold to je život.Mějte krásný víkend a přeji hlavně zdravíčko.A my dvě ,Martiny'máme dnes svátek.Haha Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé zamyšlení, Marticko. Nevím, jestli už mam na čase to řešit, nebo msm ještě čas, ale asi to moc řešit nebudu. Při mem životním tempu na to není čas. :) pěkné dny, S.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, musím souhlasit se Sabinou - životní tempo je takové, že nemám čas se nad takovými věcmi zamýšlet. Ale chápu, že to pro někoho může být problém.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Prošli jsme s mužem v životě hodně těžkými chvílemi. Přibývající vrásky i kila moc neřeším, jen zdravotních problémů by mohlo být méně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj všichni, tak, jak jsem předpokládala, máme to naprosto stejně. Na problémy se stárnutím při našich nabitých životech prostě není čas. Už dost na tom, že někteří z nás řeší nelehké zdravotní problémy. Mějte pěknou sobotu.

      Vymazat
  8. Já bych tedy neřekla, že řeším krizi, ale s přibývajícími roky si uvědomuju, že jsem teď pomalejší a míň odolná proti stresu než jsem bývala.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.