pátek 17. června 2022

dva umělecké směry





Reportáž z výstavy, kterou jsme shlédli minulé týden. Měli jsme minulý týden fakt nabitý. V pondělí rozhovor s pamětnicí, v úterý výstava a prezentace projektu Příběhy našich sousedů, v sobotu trhy a Mělnický vrkoč. A samozřejmě další psaní článků a pozvánek na akce atd.
Tenhle článek má tady dnes generálku, ještě u nás nevyšel, ale vzhledem k tomu, že jsem fotila jen výstavu a můj stálý model, mohu dát reportáž dřív.
A ještě budou další reportáže z výstav, čekají na zveřejnění.
Tak dnes výstava. O čem je, se dozvíte v článku níže.
Pojďme spolu do galerie Za Rohem.
Mějte pohodový den.










Jaké jsou rozdíly mezi impresionismem a expresionismem?
Marta Dušková

Studenti Gymnázia Jana Palacha se vydali k pramenům umění a zkoumaly obsahy výtvarných stylů impresionismus a expresionismus. Na výsledky dlouhodobých projektů je možné se podívat na výstavě Kde pramení umění, která je instalována v galerii Za Rohem v prostorách Městské knihovny Mělník

Výstavu je možné shlédnout do 31. srpna. Zobrazuje výsledky dvou metodických dlouhodobých projektů, kterými se studenti zabývali pod vedením pedagožky Eriky Duchkové.

Oba výtvarné směry expresionismus a impresionismus byly k sobě v protikladu a ovlivnily nejen výtvarné umění, ale i literaturu.

V souvislosti s výstavou vyhlásila Městská knihovna Mělník soutěž s názvem Letní esej o umění. Tématem letní soutěže je zpracování eseje na téma Kde pramení umění? Termín odevzdání prací je do 31. srpna a podmínky soutěže jsou zveřejněny na Kde pramení umění | Mekuc

Citace Wikipedie, otevřená encyklopedie (wikipedia.org): 
Impresionismus je umělecký směr, který vznikl v druhé polovině 19. století. Byl reakcí na ateliérovou malbu, jeho cílem je malba v přírodě (plenér), kde se pokouší zachytit okamžitou atmosféru dané chvíle, neopakovatelné chvíle, okamžik duševního rozpoložení (imprese = dojem). Navazuje na realismus, se kterým má mnoho společných prvků, pojmů. 
Expresionismus byl (severo)evropský, především německý umělecký směr. Vznikl jako protiklad impresionismu a naturalismu tzn. odmítl umění zobrazující skutečnost i umění snažící zprostředkovat skutečnost pomocí dojmů. Jeho hlavním cílem je vyjádřit vlastní prožitky a vlastní pocity bez ohledu na jakékoli konvence. Pro zvýšení efektu prožitku často dochází k deformaci reality“.






4 komentáře:

  1. Určitě stojí za to navštívit tuto výstavu a prohlédnout si, jak se studenti s daným tématem poprali. Z Tvých fotek je patrné, že dobře.
    Pěkný den u vás, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda jsem se podívala, Marti.
    Měj hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Na takuto vystavu sa už dlho chystam. Zatial nebola priležitost, ale raz sa k tomu snád dostanem.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, díky, že jsem s tebou mohla nakouknout na výstavu. V reálu moc nechodím, tak aspoň takto díky tvým reportážím.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.