neděle 26. června 2022

jako malovaná


Dnešní příspěvek se týká sice jen našeho regionu, ale vím, že ručně malované cyklomapy vznikly i v jiných regionech a mně se tento počin líbí. Mapa je jako malé umělecké dílo a při prohlížení jsem tak k tomu přistupovala. Vyzpovídala jsem i Kristýnku, jednu z těch, která se na tvorbě mapy podílela a dostala i diplom, na který se můžete podívat u článku Jak se maluje mapa aneb Mělnicko očima dětí (kanalem.com).
Tak třeba vás mapa zaujme stejně jako mě. Já jsem ji dostala zdarma před psaním článků, ale i tak jsem uvažovala o koupi právě pro tu uměleckou stránku, i když ji nikdy nepoužiju.
Mějte pohodovou neděli.





Jak se maluje mapa aneb Mělnicko očima dětí

Ručně malovaná cyklomapa Mělnicko je trochu odlišná od jiných map. Je malovaná dětmi a pro děti. Na začátku tohoto kreativního nápadu byla zkušenost, že děti se v malovaných mapách orientují lépe než v klasických.

Pro tento výtvarný počin byli osloveni žáci základních a základních uměleckých škol z Mělnicka, kteří s tvorbou mapy pomáhali. Malovali hrady, zámky, rozhledny i například reliéf sochaře Václava Levého. Cyklomapa s výtvory dětí přiblíží kouzlo krajiny kolem Mělníku a Kokořínska, a navíc je pravděpodobné, že na rodinném cyklovýletu při pohledu na obrázky budou chtít děti zjistit, jestli mladí výtvarníci trefili podobu malovaného místa.

Jednou z těch, kdo se podílel na tvorbě mapy, je i dvanáctiletá Kristýnka Doležalová z Libiše, která je mimo jiné členkou Dětského rádia Mělník, chodí do dramatického kroužku na Základní uměleckou školu v Neratovicích. Co je překvapivé, výtvarné umění k jejím zájmům nepatří.

Kristýnka vysvětluje, jak se s nabídkou přispět svým dílem do nově vznikající mapy, poprala: „Přišla nabídka od pana ředitele Beníška do rádia, jestli bychom nechtěli namalovat obrázek, který bude prezentovat naše dětské rádio do cyklomapy. Zaujalo mě to hned. Měla jsem takový nápad, který jsem hodila na papír a koukala jsem, co z toho vyleze. A pak jsem to asi dvacetkrát předělávala. Pak přišla jiná myšlenka, jiný nápad, pak mi došlo, že to tak jednoduché, jak se zdálo, nebude. Někdo si možná řekne, že to musí být jednoduché, musím mít spoustu nápadů, chodím do ZUŠ, tak jsem kreativní. No úplně jednoduché to nebylo“.

Kristýnka v rádiu pracuje od začátku vzniku studia Libiš, takže asi téměř tři roky. Do ZUŠ chodí na dramatický kroužek a malování se věnuje jen tak sama pro sebe doma. Zajímají ji také dobrovolní hasiči, kde se zúčastňuje i různých soutěží. Čemu by se chtěla v budoucnosti věnovat, zatím neví. Je hodně věcí, kterým by se chtěla věnovat, všechny její aktivity jsou zajímavé a chtěla by je dělat všechny. Za svoji tvorbu do cyklomapy dostala diplom právě od dětského rádia, které prezentovala svým zajímavým výtvarným dílkem.

Nová cyklomapa Mělnicka je v prodeji v pokladně Regionálního muzea Mělník a ve skalním obydlí Lhotka. Tato cyklomapa bude i nainstalovaná ve formě informační tabule pro návštěvníky, turisty a kolemjdoucí s tipy na další výlety.







6 komentářů:

  1. Marti, mám jednoho adepta, kterému by se mohly mapy hodit! a bude vysvědčení, tvůj příspěvek přišel právě včas.Díky, KOČKO. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý nápad, moc se mi líbí.
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  3. Prima nápad a provedení. Pokud se do vašeho kraje vydáme, určitě si ji koupím i když chodíme všude pěšky...Přeji ti krásné a pohodové dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  4. Tleskám, skvělý nápad!
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.