čtvrtek 23. června 2022

podle Čapka...

Ne, dnes to nebude o Čapkovi, i když zrovna tento autor patří v naší rodině k oblíbeným a máme spoustu knih v knihovně. 
Kupodivu divadelní hru Věc Makropulos, kterou jsem četla a i viděla kdysi v divadle a která mě vždy přitahovala svojí tajemností, zrovna u nás doma asi nemáme. 
Ale to není důležité, protože o Karlu Čapkovi to dnes nebude a předpokládám, že Čapka asi většina z vás zná.
Před pár dny jsem narazila na projekt Cena Makropulos, o kterém jsem nevěděla do té doby vůbec nic, i když běží už několik let. Napsala jsem článek, který teprve vyjde a třeba i pro vás bude tato informace zajímavá, jako byla pro mě. Navíc mi to přijde jako dobrý počin a některé projekty si prostě cenu zaslouží.
Čeho se cena týká, se dozvíte z článku, který přikládám.
Tak dnes zase trochu osvěty, člověk se pořád dozvídá něco nového a některé věci chci prostě vědět.
Mějte pohodový den.



Návrhy na Cenu Makropulos je možné zasílat do 2. září
Marta Dušková

Cena Makropulos je udělována k ohodnocení mimořádného a v praxi osvědčeného projektu, který řeší zdravotní a zdravotně sociální potřeby seniorů v České republice. Cena není určena pro fyzické osoby, může být udělena městu, obci či nestátní neziskové organizaci.

Návrhy na udělení Ceny Makropulos za rok 2022 je možné zasílat písemně do 2. září na adresu Ministerstvo zdravotnictví ČR, Odbor zdravotní péče, Palackého nám. 4, 128 00 Praha 2. Rovněž je možné využít datovou schránku MZ: pv8aaxd.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek udělí u příležitosti Mezinárodního dne seniorů Cenu Makropulos 2022. Slavnostní předání ceny je plánováno na 5. října 2022 v refektáři budovy starého kláštera Emauzského opatství. Součástí slavnostního předání Ceny Makropulos bude hudební vystoupení houslového virtuosa Jaroslava Svěceného.

Cena Makropulos je nazvána podle divadelní hry Karla Čapka. V posledních desetiletích se prodlužuje délka života a lidé se dožívají vyššího věku v souvislosti se zkvalitněním zdravotních služeb, dostupnosti moderních léků a léčebných postupů. Poselstvím hry může být i to, že nestačí jen přidat léta životu, ale záleží i na kvalitě přidaných let. A právě projekty související se zkvalitněním života seniorů by měly být nominovány na Cenu Makropulos. Podrobné informace k nominacím jsou zveřejněny na Nominace na Cenu Makropulos pro rok 2022 jsou vyhlášeny – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz).

5 komentářů:

  1. Je toho spousta, co člověk neví. Takže ráda jsem se o této Ceně dozvěděla.
    Je to prostě o něčem.
    Měj se hezky, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, jsem také ráda ,že jsi opět rozšířila můj obzor. Jsem senior, tak velmi oceňuji tuto cenu. Posílám Ti pozdrav. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak zrovna o této ceně vím, protože je upravená v nařízení vlády - a jejich připomínkování je jednou částí mé práce :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. To je zajímavá cena a vůbec jsem o ní nevěděla. Díky za tento článek.

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda jsem se poučila, děkuji, Marti!
    A musím říct, že se mi líbí, jak cena vypadá!
    Přeji hezkou sobotu, Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.