pondělí 13. června 2022

sobotní festival a trhy


S touhle reportáží ze soboty jsem čekala, až bude zveřejněna u nás v magazínu dnes ráno, abyste se mohli podívat, kdo budete mít zájem, na všechny fotografie. Najdete je tady na odkaze Mělnický vrkoč ovládl město svým 22. ročníkem (kanalem.com). Fotky jsou rozděleny do dvou galerií. Galerie festivalová a galerie z trhů.
Nejen, že je fotek hodně, ale ani bych sem všechny nemohla dát. Co můžu jako novinářka, nemůžu jako soukromá osoba. Přidávám sem samozřejmě článek, abyste věděli, o co šlo. 
Přiznám se, že jsme v pátek s mužem museli probírat, na jakou akci půjdeme. 
O víkendu bylo bezpočet akcí a z nich tak šest, které nás zajímali, ale těžko se rozdělíte. Tak nastoupila vylučovací metoda na základě rozboru mého muže.
Tady ne, je tam parkování daleko, tak nedojdeš.
Na téhle akci jsme už byli před dvěma lety, tohle mě teda moc nezajímá...
No a tak padla volba na Mělnické trhy, které byly ve znamení folklórního festivalu a byla to nakonec moc dobrá volba. 
Na závěr dávám ještě pár fotek, které budou jen na blogu.
Mějte pohodový vstup do nového týdne a třeba se vám fotky z reportáže budou líbit.











Mělnický vrkoč ovládl město svým 22. ročníkem
Marta Dušková

Folklórní festival Mělnický vrkoč po dvouleté covidové přestávce opět oživil Mělník. Je to ojedinělá akce tohoto typu ve středních Čechách. Nabitému programu festivalu patřil pátek 10. a sobota 11. června.

Sobotní festivalový den začínal Svatoantonínským jarmarkem na náměstí Míru, který se uskutečnil společně s tradičními mělnickými trhy. Vedle klasické nabídky trhů se mohli návštěvníci zastavit i u stánku Mělnického vrkoče, který nabízel upomínkové předměty, a i dílničku pro děti, kde si mohly vyrobit záložku do knihy. U dalšího stánku vyráběli dospělí i děti náramky z korálků.

V 10 hodin vyrazil od Masarykova kulturního domu krojovaný průvod zúčastněných souborů. Festivalový průvod prošel historickým centrem města až na náměstí Míru, kde již na průvod čekalo velké množství lidí. Všichni se kochali krásnými pestrými kroji členů souborů. Nechybělo ani krátké představení jednotlivých souborů festivalu v podobě tance a hudby. Návštěvníci se mohli potěšit vystoupením mělnických folklórních souborů Jarošáček a Jarošovci. Dalšími účastníky festivalu byl například Folklórní soubor Lučinky z Prahy, Horácký soubor písní a tanců Vysočan, Foklórní soubor Hořeňák a dětský soubor Hořeňáček z Lázní Bělohrad, soubor Lučina z Českých Budějovic, soubor Jitřenka Dolní Čermná či Lidová muzika z Chrástu.

Hlavní festivalový program na náměstí Míru se uskutečnil v 15 hodin, kde bylo možné se potěšit i mimo jiné vystoupeními tanečních skupin z mělnického regionu.

Mělnické trhy jsou opět místem nejen nákupů farmářských produktů od regionálních prodejců, ale i místem setkávání třeba u dobré kávy či jiného občerstvení. A tuto sobotu oživil trhy i tanec, hudba a přehlídka nádherných krojů.

Tak na viděnou příští rok!









Tady pár fotek jen na blog.










5 komentářů:

  1. Moc pěkná akce. Směsice barev a kumštu.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, mám ráda takové akce jako je tato u vás. Moc pěkná nabídka a i vystoupení muselo být fajn.
    Měj pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná akce, nádherné fotografie. V mnoha městech se teď konají různě slavnosti. Po dvou letech "půstu" kvůli covidu se konečně lidé zase můžou bavit a to je fajn. Měli jste to moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, město Mělník mám moc ráda. Vždy si u Tebe o něm ráda přečtu. Cokoliv. Snad letos i pár dnů dovolené se mi podaří v Mělníku prožít. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Krása! To je tak hezké, že už se něco takového zase může konat...
    Marti, přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.