sobota 11. února 2023

jak jste na tom?


Mám dojem, že o vhodných a nevhodných heslech jsem už na blogu psala. A přestože se opakují varování týkající se bezpečnosti hesel z různých stran, nic se nezměnilo. 
Víte, jaká jsou nejpoužívanější hesla roku 2022? 
123456, maminka a beruška. Tak to je nejen v době internetových podvodů opravdu nebezpečné heslo.
Společnost NordPass pravidelně zveřejňuje seznam nejčastěji používaných hesel a vychází přitom z uniklých dat. V tabulce níže je také zaznamenáno, jak dlouho trvá prolomení hesla a kolikrát bylo použito ve sledovaných zemích.
Česká republika je mezi padesáti analyzovanými zeměmi na 2. místě v počtu uniklých hesel na jednoho obyvatele. 
Pokud si chcete přečíst víc, můžete tady.
Dnes jen taková rychlá zajímavost. Tedy aspoň mě to zaujalo.
Já používám vícero hesel. Méně složitá do obchodů, kde je heslo vyžadováno. Tesco, Eva apod. Pokud toto heslo někdo prolomí a nakoupí, tak to přijde na mou adresu, tak je mi to jedno. Ale stejně i tak toto heslo obsahuje písmena a minimálně dvě číslice. Pak mám složitější hesla, kde jsou malá a velká písmena a tak čtyři číslice, která se mnou vůbec nesouvisí. A všechna hesla jsou devítimístná.
Mějte pohodovou sobotu.

P.S Použité fotografie jsou z webu viz odkaz.

4 komentáře:

  1. Marti, já mám pocit, že jsem hesly naprosto zavalená - jen v práci bych měla mít 4 (do PC, na tiskárnu a přístup elektronické evidence spisů u nás a na Úřadu vlády), z toho 2 by se měla pravidelně obměňovat. K tomu vlastní PC, tři peněžní ústavy, e-shopy raději ani nepočítám (a to přes net zas tolik nenakupuju). Nicméně heslo 1234 by mi fakt nenapadlo ....
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, já mám hesla složitá, používám malá a velká písmena a prokládám číslicemi. Mám určitý styl, abych hesla nezapomněla. Navíc si platím kvalitní antivir a hlídám si také emaily. Nesnáším přeposílačky a většinou je netvoram. Emaily z neznámých adres okamžitě mažu a nikdy netvírám u nich přílohy. Je to ochrana před zatažení trojského koně nebo jiných virů do PC. Opatrnost je důležitá.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, přiznávám se bez mučení, že jsem lempl a má hesla nejsou moc bezpečná.
    Už se mi povedlo zapomenout heslo k původní emailové adrese, kterou jsem si vytvořila v roce 2010, při založení blogu. Spousta mých blogových přátel z té doby, má jen ten email, kam kvůli své skleróze nemůžu. Takže vypadám jako nevychovanec, potažmo hulvát.
    Ovšem stalo se mi, u e-shopu Eva, že mi na email chodila potvrzení o přijatých objednávkách ženy stejného jména. Stejně pak i to, že je "mi" zboží odesíláno. Ovšem na jinou adresu. Evu jsem bombardovala telefonicky i emailem, abych zjednala nápravu. Zjišťovala si u Seznam.cz, zda někdo jiný může mít stejnou emailovou adresu, kterou mám už přibližně 20 let. Prý je to vyloučené. Pochybuju, že se mi někdo na email vlámal, spíš bude chyba na straně e-shopu. Teď už je nějakou dobu klid, buď si má jmenovkyně nic neobjednává, nebo si to Eva ve své databázi konečně opravila. Pokud se to ještě jednou stane, asi té paní objednávku zruším. Fuj, to jsem zlá. 🤔
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Potřeba hesel na nás útočí ze všech stran. Vytvořila jsem si takový vlastní vzorec a ten požívám. Jinak bych se v heslech asi utopila...
    Marti, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.