úterý 14. února 2023

jaký je dnes den?


Kdo si myslí, že připomínám Valentýna, tak bude zklamán. Ten myslím není zapotřebí připomínat, páč jeho všude plno. 
Dnes je Mezinárodní den darování knih, který probíhá po celém světě od roku 2012. O tomto dni jsem myslím psala už vloni. Moc hezký projekt.
Mějte pohodový den.

Mezinárodní den darování knih je právě dnes
Marta Dušková

Dnes 14. února není jen Valentýn, ale i Mezinárodní den darování knih, který probíhá po celém světě od roku 2012. Cílem dne, jak sám název napovídá, je darovat knihu.

Je zaměřen především na děti a na budování jejich vztahu ke čtení. Kdo má chuť knihu darovat, nejsou žádná pravidla. Knihu je možné darovat dítěti ve svém okolí, donést knihu do čekárny nebo věnovat na dobročinné účely, či je možné knihu darovat do dětských domovů, nemocničních oddělení, nízkoprahových zařízení. Do akce se každoročně zapojují i některé knihovny, kam je možné knihy také věnovat.

Kniha nemusí být nová, může být použitá, která třeba už knihovně zabírá místo a někomu ještě udělá radost.

K akci se připojila velmi originálním způsobem i Městská knihovna Kralupy nad Vltavou: „V úterý 14. února je kromě svátku svatého Valentýna také Mezinárodní den darování knih. Kralupská knihovna se k akci připojuje. Na několika místech v Kralupech budete moci už dnes najít balíček s dětskou knihou či knihou pro dospělého čtenáře. Nalezenou knihu si můžete ponechat nebo darováním udělat radost někomu jinému. Smyslem akce je poukázat na to, že lidé mají doma knihy, které již nechtějí, a mohou je tak poskytnout někomu, kdo by si je rád přečetl. Dále také připomenout, že všude kolem nás je spousta míst, kde by knihy udělaly radost, a přesto tam chybí. Mezinárodní den darování knih myslí především na děti a na budování jejich vztahu ke čtení. Kralupská městská knihovna ale nezapomíná ani na dospělé čtenáře“.

Kdo se nestihne zapojit do tohoto smysluplného projektu dnes, není důvod proč knihu někomu nedarovat v jiné dny.

7 komentářů:

  1. Ano,ano, je to smysluplný projekt. Ale myslím,že o tomto Dni mnoho lidí neví. I když je pravda, že existují místa, kam se mohou celoročně takové knížky položit a mají šanci se dostat k těm, kteří si ji rádi přečtou.
    Pěkný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, tak o tom jsem vůbec nevěděla. Já občas donesu pár knih ( většinou brožované detektivky) do knihobudky u nás na nádraží. Je to takové rychlé čtení do vlaku. Občas stále knihy kupuji a nebylo by místo pro nové, tak o těch které vím, že už se k nim vracet nebudu, tak odnesu a můžou někomu posloužit dál. Většinou v knihovničce dlouho nevydrží. Přeji Ti moc hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Já ptřečtené knihy, o kterých vím, že už se k nim nevrátím (což je u mne většina, protože čtu hlavně detektivky nebo thrillery) obča zkouším swapnou za jiný titul, co jsem ještě nečetla. Nebo je nosím do knihovny (něco zařazují do svého fondu, něco je tam k dispozici ve regále "Čtenáři čtenářům") nebo do knihobudky. Taky jsem vždycky ráda, že kniha poputuje dál
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. To mi dává trochu větší smysl než předražená růže a čokoláda.
    Marti, děkuji za info a přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, to je velice zajímavý a smysluplný projekt. 👍👍👍
    Škoda jen, že nevznikl dříve. Moje maminka odešla v roce 2011 a já strávila několik měsíců tím, že jsem někomu chtěla věnovat knihy. Zkatalogizovala jsem je a pak nabízela všude možně. Téměř nikdo neměl zájem, ani antikvariáty, kterým jsem je chtěla darovat. Nakonec jsem na druhý pokus uspěla u nás v klášteře u Boromejek. Ale dodnes na to vzpomínám a ne moc ráda.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, Valentýna neslavím a nemám ponětí ( až dodnes ) že je nějaký den darování knihy. Ale pamatuji si, že za vysvědčení se měly dávat knihy a že jsem jich časem dostala hodně.Od třídní učitelky a od rodičů.
    Vytříděné knížky jsem rozdala dávno a něco šlo i do knihovničky na nádraží. Ale své oblíbené si opečovávám.
    Za článek díky!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Vija
    Marti, chystám se do knihobudky, taška připravena, tak snad potěší, ale včera jsem nestihla. Měj hezký večer. J

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.