čtvrtek 2. února 2023

neuvěřitelné storky aneb sanitka není taxi


Někdy téma na článek vznikne jaksi samovolně. Prostě by vás nenapadlo, že je zapotřebí takový článek psát, dokud nenarazíte na informaci, která vás překvapí. Psát článek o tom, že sanitka není taxi, by mě fakt nenapadlo, přišlo mi to samozřejmé. Dokud jsem náhodou nenarazila na informaci, kterou sdílelo ministerstvo zdravotnictví z nějaké nemocnice. Tyto storky by možná byly i vtipné, kdyby spíš neukazovaly na drzost, sobectví nebo jak to nazvat. Občas je nutné některé věci připomínat. 
Na sanitku prostě není právní nárok a nesouvisí s platbou zdravotního pojištění, souvisí jen a jen se zdravotním stavem pacienta. Navíc zmiňovat se v tomto případě o zdravotním pojištění není vůbec na místě. Většině lidí jejich platby zdravotního pojištění na ošetření a případnou hospitalizaci vůbec nestačí, a proto existuje solidarita v tomto systému. Kdysi jsem i já při svém nadprůměrném platu odváděla do systému hodně peněz, aby bylo na péči na děti, seniory, studenty, ženy na mateřské apod., za které platby odvádí stát.
Já jsem po úrazu hlavy a ve svém věku už velmi drahý pacient, který by rozhodně na zdravotní péči z plateb neměl. Vím, o čem mluvím. Kdysi jsem na téma, kolik stojí naše zdravotní péče, psala článek. Měla jsem přístup k těmto informacím a moje analýza tenkrát spoustu lidí překvapila. Dnes si můžete zkontrolovat, kolik stojí vaše péče, vyjetím provedených zdravotních výkonů ve zdravotní pojišťovně anebo prostřednictvím různých například Karet života apod., které vám přístup k těmto informacím umožní.
Pokud si chcete přečíst celý článek, který včera vyšel, můžete zde Sanitka není taxi aneb kdy má pacient nárok na cestu k lékaři sanitkou? (kanalem.com).
Já sem dávám jen ty neuvěřitelné příběhy, které se opravdu staly, nejsou vymyšlené.
Mějte klidný den.



7 komentářů:

  1. Marti, někdy mi zůstává rozum stát nad tím, čeho jsou někteří naši obyvatelé schopni a čeho všeho se dožadují a co si nárokují.
    Měla jsem kamaráda, který jezdil na záchrance a ten také občas vyprávěl. Bohužel už tu spoustu let není. Vzal službu za kamaráda, na nábřeží mu před sanitu vběhla nějaká paní. Klouzalo to a on při vyhýbání se, dostal smyk. Zábradlí proniklo do kabiny .... zůstala po něm žena, tříletá holčička a miminko, které den předtím přivezl z porodnice. A samozřejmě vzpomínky na prima chlapa.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, my jsme třeba řešili, jestli s dítětem může jet rodič. Stalo se, že musel jet v autě za sanitkou, že ho do sanitky nevzali, ale jinde jsme se dozvěděli, že by s malým dítětem ho měli vzít. Jinak chápu a nechtěla bych zneužívat této možnosti.

    OdpovědětVymazat
  3. Martino, mnoho lidí si vůbec neuvědomuje, co stojí péče o nemocné a jaké problémy by měli, kdyby si vše měli hradit ze svého. Viz vhled do onko a jiných problematik.
    A tak raději napíšu ,,veselý příběh,, z natáčení:dnes jsem shodou okolností byla na Bulovce a v Motole. A tam, považ, jsem najednou shlédla 12 osob (11 žen a 1 chlap) zdravotníků různě před špitálem jak kouřili: a řekla jsem si pro sebe: kriste pane, tady jich je víc jak uvnitř!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Pevná pravidla asi nejsou... Umím si představit situace, které jsou skutečně špatně řešitelné. Do naší nemocnice chodím pracovně a mám stejné dojmy, jako Jiřinka.
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti zvláštní je, že i velmi bohatí lidé i při zlomené noze se nechají odvézt a přivézt z nemocnice, i když manželka je doma a některé dospělé děti též a navíc každý má své auto. Přijde mi to jako nehoráznost, že se nechají odvézt sanitkou i na kontrolu, zda jim to dobře srůstá, ale po zahradě lítali s berlí jak diví. Znám takové, viděla jsem je z okna. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, jeden by nevěřil, že je to možné. Ale jezdí nám do školky ,,Sanitka" s výukovým programem a bohužel i nám zdravotníci vyprávěli čeho jsou lidé schopní.
    Měj hezký večer. J.

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle je komplikované téma. Moje mamka si už několikrát v noci sanitku sama zavolala. Nechtěla nás budit, jen proto, že je jí špatně. Těžko soudit.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.