pondělí 6. února 2023

z minulého týdne

foto zdroj

Událost minulého týdne, kdy řidič odmítl v Praze vzít do autobusu druhý kočárek, rozvinula velkou diskusi na veřejnosti, tak jsem se tímto problémem začala zabývat, i když jsem věděla, jak to je. Občas by to chtělo si přečíst přepravní podmínky, když veřejnou dopravu využívám, a pak by nebyl důvod k nějaké hádce ze strany maminky a volání policie nebylo nutné.
Já jsem si vzpomněla na dobu, kdy jsem cestovala s kočárkem já a byl to teda oprus. Autobus měl schody nahoru, žádné nízkopodlažní autobusy a byly to celkem nervy, zda mi někdo do autobusu pomůže či nikoliv. Jezdila jsem se synem do poradny na Praze 9 a občas jsem chodila raději pět kilometrů pěšky. Ovšem na jednu událost nemohu zapomenout, i když to už bude 43 let. 
Opět poradna se synem a odchod na zastávku a už dopředu nervy, zda na zastávce bude někdo, kdo by mi mohl pomoci. Protože hulákat ze zastávky do autobusu na cestující a žádat o pomoc byl risk, zda se tam vůbec dostanu.
Hurá, na zastávce stojí nějaká paní, věk okolo 40 let, tedy žádná seniorka a já jdu s úlevou poprosit o pomoc s kočárkem do autobusu v naději, že budu úspěšná.
Dodnes si vzpomínám na svůj tehdejší pocit, když jsem slyšela rázné a nekompromisní NE!!! bez dalšího vysvětlování. Zůstala jsem jak opařená. 
Byla jsem šťastná, když syn odrostl hlubokému kočárku a já mohla používat golfové hole, které jsem byla schopná vytáhnout do autobusu sama bez pomoci a byla svobodná. Ještě horší to bylo, když už jsem měla děti tři, ale už nikdy jsem se nesetkala s takovým negativním odmítnutím. 
Níže přikládám článek, který jsem napsala. Pokud chcete vědět víc a vidět video, které připravila Pražská integrovaná doprava právě o převozu kočárků, najdete u článku tady Kolik kočárků smí být v autobuse? Má řidič právo rodiče s kočárkem odmítnout? (kanalem.com)
Asi jsem vybrala zajímavé téma, protože čtenost je rekordní.
Mějme pohodový vstup do nového týdne.

Kolik kočárků smí být v autobuse? Má řidič právo rodiče s kočárkem odmítnout?
Marta Dušková

Událost minulého týdne, kdy řidič v Praze odmítl přepravit druhý kočárek v autobuse, rozpoutala na veřejnosti velkou diskuzi na téma kočárky a veřejná doprava. Vyvstala otázka, zda má řidič právo odmítnout rodiče s kočárkem.

Smluvní přepravní podmínky, které by měli znát všichni cestující, říkají:
„Na jedné plošině vozidla smí být přepravován: a) ve vlaku metra pouze jeden dětský kočárek; b) ve vozidlech povrchové dopravy na vyhrazené plošině pouze jeden dětský kočárek; řidič (pověřený pracovník lanové dráhy na Petřín) může podle provozní situace povolit přepravu dalších kočárků.“

Pokud řidič rozhodne o přepravě dalšího kočárku, je to na jeho zodpovědnost, on je zodpovědný za bezpečnost všech cestujících. Drtivá většina autobusů v systému PID má homologaci pro přepravu jednoho kočárku.

Jak cestovat bezpečně s kočárkem, jak správně a v bezpečí přepravit kočárek, připomíná video a panely s touto tématikou, které připravil podnik Pražská integrovaná doprava.

Slovo redaktorky
Mám zkušenost z domova od mého muže, který se nějaký čas jako řidič autobusu živil. Někdy se rozhodl vzít dva kočárky, ale byl si vědom toho, kdyby se něco stalo, soudní znalec může operovat tím, že při převozu jen jednoho kočárku by se pravděpodobně nic nestalo.

5 komentářů:

  1. Podobné je to z invalidními vozíky. Naštěstí většina vlaků už má místa pro vozíčkáře, ale v autobusech je to horší a řešení někdy nemožné, zvláště je li linkový autobus s plošinou dočasně nahrazen jiným, třeba zájezdovým, což se při náhradní vlakové přepravě dost často stává. Měj hezky den


    ..

    OdpovědětVymazat
  2. Pravidla jsou prostě pravidla. Ale zřejmě je to nepříjemné, když se u autobusu dva kočárky sejdu. Já pokud jsem dopravním prostředkem jela, tak jsem tuto skutečnost nezaznamenala.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný den Marti, vzpomínám, když jsem byla hodně malá (4 roky) a bráška byl v kočárku, jak nás odmítl vzít autobus, že má plno (opravdu byl úplně plný)... z města, kam mamka do poradny s bráchou jezdila, jsme šli 6 km pěšky domů, protože další autobus jel až za 2,5 hodiny a co v zimě s dvěma dětmi ve městě - byla jiná doba... ☺ Pěkný den přeji, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, já viděla to půlhodinové video. Řidič byl v právu a vše šlo určitě vyřešit v klidu a bez hysterie maminky, která si vše natáčela, která vykřikovala, že jí táhne na dítě. Ale proč to dítě nemělo čepičku?
    S pomocí či nepomocí s kočárkem jsem se také setkala a jednou kvůli tomu jela mnohem dál, než byl někdo ochoten mi pomoci. Synovi bude 45 let, v té době do tramvaje a autobusu byly vždy schody. Nic bezbariérového nebylo. Raději jsem chodila všude pěšky a veřejnou dopravu využívala minimálně. A stejně jako ty jsem byla vděčná za golfové hole. I když sporťák jsem zvládla zvednout a vynést sama.😀
    Měj hezký a pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  5. Nějak mě ta kauza minula, ale vzpomínky na jízdy busem, ty ani po hromadě let nevyblednou. Občas to byl fakt horor...
    Marti, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.